ΑΡΘΡΟ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΔΑ: «Εκλογές 2019: Αριθμοί και Διακηρύξεις»

ΑΡΘΡΟ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΔΑ*

υπ. βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Β’ Θεσσαλονίκης

Οι προτάσεις της οικονομικής πολιτικής κάθε κυβέρνησης σκιαγραφούνται στον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας. Οι προτάσεις αυτές εκφράζονται με αριθμούς και δίνονται μέσα από τα έσοδα και τις δαπάνες του. Όσο πιο σαφείς και εμπεριστατωμένες είναι, τόσο πιο ακριβής είναι ο κρατικός προϋπολογισμός και τόσο πιο δύσκολα εκτροχιάζεται.

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού αποτελεί και τον κυριότερο περιορισμό κάθε οικονομικής πολιτικής. Τα μεγάλα ελλείμματα πυροδοτούν την αβεβαιότητα και τις αρνητικές προσδοκίες, ενώ τα μικρά μπορεί να είναι και έκφραση μιας σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής, που ενδέχεται να οδηγεί σε ύφεση. Από την άλλη βέβαια μικρά ελλείμματα μπορεί να αντανακλούν μια συνετή πολιτική με στόχο τη χρηστή διαχείριση των περιορισμένων πόρων της οικονομίας. Όλα τα ανωτέρω αποτελούν προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει κάθε κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Παραμονές εκλογών η κυβερνητική πολιτική καθρεφτίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους ή και του επόμενου, καθώς υπάρχει μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο έχει προδιαγράψει την πορεία της οικονομίας για τρία ή πέντε χρόνια. Μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, λοιπόν, ο πολίτης έχει σαφή και πλήρη εικόνα για το κυβερνητικό έργο, χωρίς γκρίζες ζώνες και ανακρίβειες.

Το όλο σύστημα εποπτεύεται από την Επιτροπή της ΕΕ στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, όπως αυτή έχει προβλεφθεί το 2013 μέσω του «πακέτου των 2 μέτρων» της ΕΕ  για κάθε κράτος-μέλος, το οποίο δεν έχει εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε από την ΕΕ εν γένει (Βλ. αναλυτικότερα Κανονισμούς 472/2013 και 473/2013).

Έναντι αυτής εικόνας έχουμε ένα σύνολο διακηρύξεων ή αποσπασματικών μέτρων εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη βοήθεια των οποίων επιδιώκεται η οικοδόμηση της δικής της οικονομικής πολιτικής.

Όλο αυτό, όμως, το σύνολο των προτάσεων της αντιπολίτευσης πρέπει, παραμονές εκλογών, να μεταφραστεί σε αριθμούς για να είναι δυνατή η παρουσίαση της προτεινόμενης από τη ΝΔ πολιτικής για το 2020 και η ανάπτυξη της οποιαδήποτε κριτικής με ίσους όρους.

Οπότε, αυτή η άμορφη μάζα των κατά καιρούς δηλώσεων περί μειώσεων των φόρων, περί ανάπτυξης του κοινωνικού κράτους, περί συντάξεων κ.λπ πρέπει να μεταφραστεί σε νούμερα, δηλαδή σε έσοδα και δαπάνες με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου εν δυνάμει κρατικού προϋπολογισμού της  Ν.Δ., για το επόμενο έτος.

Πιο απλά, έχοντας υπόψη ότι ο κρατικός προϋπολογισμός σκιαγραφείται σε τελική ανάλυση σε τρεις σελίδες, ψάχνουμε να βρούμε τις εν λόγω σελίδες για το 2020 από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο νέος δικός της προϋπολογισμός θα προκύψει από μεταβολές των δεδομένων των εσόδων και των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού του 2019, όπως συνηθίζεται.

Περιμένουμε, λοιπόν λόγου χάρη, τον νέο προϋπολογισμό των δαπανών για την υγεία και την παιδεία, το νέο ύψος των εσόδων από τους άμεσους και έμμεσους φόρους κ.ά. όπως και την ερμηνεία τους. Όσο δεν δίνονται όλα τα προαναφερθέντα με αναλυτικό τρόπο και κατά τα προβλεπόμενα, τόσο πιο ασαφείς παραμένουν οι προτάσεις διακυβέρνησης της χώρας από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση με κύριο κορμό τη Ν.Δ.

Μια τέτοια, όμως, εξέλιξη παραμονές εκλογών δείχνει ότι η Ν.Δ. είτε ακόμη πειραματίζεται ή δεν είναι έτοιμη, είτε φοβάται να αποκαλύψει το προφίλ της νέας πολιτικής της καθώς θα αντιμετωπίσει την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών παραμονές εκλογών.

*Ο κ. Δημήτρης Μάρδας ήταν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης (2015-2019). Ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υφυπουργός Εξωτερικών. Είναι καθηγητής ΑΠΘ.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΔΑΣ

Εμπειρία σε Κομισιόν και κυβερνητικές θέσεις και πλούσιο συγγραφικό έργο

Ο Δημήτρης Μάρδας γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Μαρτίου 1955. Εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη το 1956 και από τότε ζει εκεί. Αποφοιτώντας από το Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης, συνέχισε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου έλαβε το πτυχίο του το 1979 και στο οποίο υπηρετεί σήμερα.

Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris I-Sorbone (1979-1980) Paris II-Panthéon, (1980-1982) και έλαβε τον τίτλο του Διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Paris II- Panthéon στις 4 Ιουλίου του 1990. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία από τον Ιούλιο του 1977 έως το Σεπτέμβριο του 1979.

Εργάστηκε στη Γενική Διεύθυνση των Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων (Γ.Δ.ΙΙ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πρώτη φορά, το 1987. Από το τέλη 1992 έως τα τέλη του 1994 εργάστηκε πάλι στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχικά στη Γενική Διεύθυνση της Εσωτερικής Αγοράς – Βιομηχανικών Υποθέσεων (Γ.Δ.ΙΙΙ) και ακολούθως, στην Γενική Διεύθυνση της Εσωτερικής Αγοράς (Γ.Δ. ΧV). Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, κατά το 1992-94 συμμετείχε, ως μέλος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις διαπραγματεύσεις του «Γύρου της Ουρουγουάης».

Από τον Απρίλιο του 2000 έως το Φεβρουάριο του 2002 τοποθετήθηκε ως Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και από τον Οκτώβριο του 2002 έως τον Απρίλιο του 2004 ορίστηκε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ). Το 2004 εκλέχθηκε για πρώτη φορά εκπρόσωπος στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και το 2014 εκλέχθηκε για δεύτερη φορά. Από το 2005 μέχρι το 2009 ήταν μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) του Νομού της Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος του Α.Π.Θ.

Έχει γράψει τα ακόλουθα βιβλία: «Οι σοσιαλιστές του 19ου αιώνα»-1977, «Ελλάδα-ΕΟΚ. Η Ελληνική γεωργία και το πρόβλημα της ένταξης της στην ΕΟΚ»-1978, «Οι επιπτώσεις της Ενιαίας Αγοράς στο Ελληνικό Εξαγωγικό Εμπόριο. Μια ενδοκλαδική ανάλυση»-1993, «Από την ΕΟΚ στην ΕΕ»-2005, -«Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις»-2006, «Οικονομικά των Προμηθειών του Δημοσίου»-2006. Εχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων στα αγγλικά και γαλλικά με θέμα το διεθνές εμπόριο, τις ξένες επενδύσεις, την τεχνολογική έρευνα και την πολιτική των προμηθειών του Δημοσίου.

Τέλος, το 2012 έγραψε ένα πολιτικό Μυθιστόρημα με τίτλο «Η γοητεία μιας συντριβής» (Εκδόσεις Καστανιώτη).

(Το άρθρο του κ. Δημήτρη  Μάρδα δημοσιεύτηκε στην Ειδική Εκλογική Έκδοση της free press εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ news».