ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Πώς ψηφίζουμε και πόσους «σταυρώνουμε» 

Έναν χρηστικό οδηγό έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών ενόψει των βουλευτικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019. Τον οδηγό αυτό παρουσιάζει σήμερα η free press εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ news».

Ειδικότερα, η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 7:00 το πρωί της Κυριακής έως τις 7.00 το απόγευμα.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική. Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα όσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr, στην ενότητα «Μάθε πού Ψηφίζεις» ή καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.

Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται από το υπουργείο πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Αν οι εκλογείς δεν βρουν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να απευθυνθούν στον Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Να σημειωθεί ότι οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 30 Απριλίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές.

Αν πάλι κάποιοι ανακαλύψουν ότι είναι διπλοεγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων τότε για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, οφείλουν να ψηφίσουν στον δήμο της νόμιμης εγγραφής τους η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα τους καλέσει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζουν πως είναι διπλοεγγεγραμμένοι και δεν ψήφισαν ούτε και θα ψηφίσουν αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Το ΥΠΕΣ, πάντως, προειδοποιεί ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Επίσης, για τους Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Οι ετεροδημότες εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που θα καθοριστούν εγκαίρως. Και σε αυτή την περίπτωση οι εκλογείς μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΣ www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις».

Όσον αφορά δε στους ψηφοφόρους με αναπηρία αυτοί ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.

Ποιοι και πώς ψηφίζουν

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.

Είναι, επίσης, σημαντικό να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι πως μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήρια, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομιστούν τα σχετικά  δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Εκλογική άδεια

Με βάση την χιλιομετρική απόσταση της περιοχής στην οποία ψηφίζει κάποιος καθορίζεται και ο αριθμός των ημερών εκλογικής άδειας που δικαιούται. Συγκεκριμένα όσον αφορά όσους εργάζονται 5 ημέρες τη βδομάδα ισχύουν τα εξής:

-Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, δικαιούνται μία εργάσιμη ημέρα

-Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, δικαιούνται δύο εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους

Όσον αφορά δε όσους εργάζονται 6 ημέρες ισχύουν τα εξής:

-Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, δικαιούνται μία εργάσιμη ημέρα

-Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, δικαιούνται δύο εργάσιμες ημέρες

-Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, δικαιούνται τρεις εργάσιμες ημέρες

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Οι σταυροί

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου.

Ο αριθμός των σταυρών εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών της κάθε μιας (από τις συνολικά 59) εκλογικής περιφέρειας.

Ειδικότερα, στους νομούς της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας ο αριθμός των υποψηφίων που μπορείτε να σταυρώσετε έχει ως εξής: Α΄ Θεσσαλονίκης (16 έδρες) μέχρι 4 σταυρούς, Β΄ Θεσσαλονίκης (9 έδρες) μέχρι 3, Γρεβενών (1 έδρα) 1 σταυρό, Δράμας (3 έδρες) 1 σταυρό, Έβρου (4 έδρες) μέχρι 2 σταυρούς, Ημαθίας (4 έδρες) μέχρι 2 σταυρούς, Καβάλας (4 έδρες) μέχρι 2 σταυρούς, Καρδίτσης (4 έδρες) μέχρι 2 σταυρούς, Καστοριάς (2 έδρες) 1 σταυρό, Κιλκίς (3 έδρες) 1 σταυρό, Κοζάνης (5 έδρες) μέχρι 2 σταυρούς, Λαρίσης (8 έδρες) μέχρι 3 σταυρούς, Μαγνησίας (6 έδρες) μέχρι 2 σταυρούς, Ξάνθης (3 έδρες) 1 σταυρό, Πέλλης (4 έδρες) μέχρι 2 σταυρούς, Πιερίας (4 έδρες) μέχρι 2 σταυρούς, Ροδόπης (3 έδρες) 1 σταυρό, Σερρών (6 έδρες) μέχρι 2 σταυρούς, Τρικάλων (4 έδρες) μέχρι 2 σταυρούς, Φλωρίνης (2 έδρες) 1 σταυρό, Χαλκιδικής (3 έδρες) 1 σταυρό.