Δημήτρης Ζακαλκάς, υπ. βουλευτής ΚΙΝΑΛ Β’ Θεσσαλονίκης: Θα εργαστώ για την οικονομική ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος

ΑΡΘΡΟ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΑΚΑΛΚΑ,

δικηγόρου στον Άρειο Πάγο, πρώην δημάρχου Δήμου Αξιού, υποψήφιου βουλευτή στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με το Κίνημα Αλλαγής

H χώρα μας πέρασε και συνεχίζει να περνά δύσκολα χρόνια. Οι πολίτες, ιδιαίτερα οι οικονομικά ασθενέστεροι, έχουν φτάσει στα όρια τους. Οι προσδοκίες τους και οι διαθέσεις τους να αγωνιστούν για συλλογικές προτεραιότητες είναι μειωμένες. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα «ανθούν» κάθε λογής αφορισμοί και ακούγονται λύσεις που απατηλά φαίνονται εύκολες.

Η προοδευτική παράταξη κατά τη διακυβέρνησή της στα χρόνια της μεταπολίτευσης έκανε τομές στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και στην εδραίωση του κοινωνικού κράτους. Έκανε, όμως, και λάθη. Ο «κυβερνητισμός» και η διαφθορά που τον συνοδεύει συνήθως, «θόλωσαν» το όραμα για μια ολοένα και δημοκρατικότερη κοινωνία, υπονόμευσαν τις κοινωνικές κατακτήσεις.

ΣΗΜΕΡΑ, έχουμε διδαχτεί από τα λάθη μας. Η πίστη μας στα οράματα της δημοκρατίας με ισχυρές κοινωνικές αναφορές παραμένει το ίδιο ζωντανή.

Αποδέχτηκα την πρόταση του «Κινήματος Αλλαγής» να στρατευτώ ως υποψήφιος βουλευτής του στις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουλίου. Σ’ αυτή την πρόσκληση όφειλα να ανταποκριθώ και να υποστηρίξω με ενεργό τρόπο τις αρχές και τις αξίες για τις οποίες αγωνίζομαι από την εφηβική μου ηλικία: αρχικά στους φοιτητικούς αγώνες, κατόπιν στην Tοπική Aυτοδιοίκηση είτε ως Δήμαρχος είτε ως δημοτικός σύμβουλος.

Είμαι πρόθυμος να δουλέψω σκληρά ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης μέσα σε ένα δύσκολο –ωστόσο- παγκόσμιο περιβάλλον και να διασφαλιστούν πόροι για τη στήριξη του «κοινωνικού κράτους». Να εξασφαλιστεί δηλαδή, το ότι κανένας άνθρωπος δεν θα στερηθεί το δικαίωμα στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση. Εν τέλει, το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή.

Απευθύνομαι σε όλους εσάς, που τόσα χρόνια με τιμάτε με την εμπιστοσύνη σας και ζητώ τη στήριξή σας και σ’ αυτή τη μάχη.

Αντλώντας συμπεράσματα από το πολιτικό παρελθόν μας, οι όποιες αλλαγές χρειάζονται κριτικό διάλογο, επιχειρήματα, συναινετικό κλίμα και εν τέλει πολλή δουλειά.

Αγωνιζόμαστε ώστε να εμπεδώσουμε μια πραγματική δημοκρατία. Αυτή δεν εξαντλείται στην πλειοψηφική αρχή. Εμπεριέχει τη δυνατότητα του πολίτη σε μια αντικειμενική και επί ίσοις όροις πληροφόρηση.

Απαιτεί μια πραγματικά ανεξάρτητη από κομματικές παρεμβάσεις δικαιοσύνη και μια δημόσια διοίκηση που λειτουργεί απρόσωπα και την εμπιστεύονται οι πολίτες της.

 

Ποιος είναι ο Δημήτρης Ζακαλκάς

 • Γεννήθηκε στα Κύμινα, όπου περάτωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τελείωσε το Δημόσιο Λύκειο Χαλάστρας και με υποτροφία τη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ.
 • Μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτική Επιστήμη στη νομική σχολή της Βρέμης (Γερμανίας) και Σαουθάμπτον (Ηνωμένο Βασίλειο).
 • Διδακτορικό στο Συνταγματικό Δίκαιο.
 • Μιλάει γερμανικά και αγγλικά.
 • Ασκεί μάχιμη δικηγορία από το 1992.
 • Έχουν εκδοθεί βιβλία του σε θέματα Δημοσίου Δικαίου.
 • Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα νομικά περιοδικά.
 • Δίδαξε Συνταγματικό και Διοικητικό Δίκαιο.
 • Δραστηριοποιήθηκε στον φοιτητικό συνδικαλισμό και διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής Α.Π.Θ.
 • Υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Δημοτικός Σύμβουλος και Δήμαρχος Δήμου Αξιού καθώς και Δημοτικός Σύμβουλος του Καλλικρατικού Δήμου Δέλτα.
 • Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων.
 • Υπήρξε μέλος Δ.Σ. της Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Θεσσαλονίκης και της επιτροπής της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε

(Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Δημήτρης Ζακαλκάς ο οποίος έχει πλούσια αυτοδιοικητική, κοινωνική και επαγγελματική δράση)