Ο Βασίλης Ρόκος υποψήφιος βουλευτής στην Α Θεσσαλονίκης με το ΜέΡΑ25 επισκέφθηκε την σχολή τυφλών

Ο Βασίλης Ρόκος υποψήφιος βουλευτής στην Α Θεσσαλονίκης με το ΜέΡΑ25 βρέθηκε με την Δήμητρα Ζούμα στην σχολή τυφλών (φωτογραφία).

Συζήτησαν πως υπάρχει πρόβλημα αποδοχής για τα άτομα με αναπηρία και πως πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση. Είναι ζήτημα ανθρωπιστικής παιδείας και κατεξοχήν κρατικής βούλησης, είπαν.

Αντάλλαξαν απόψεις για το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι, ότι σπουδάζουν, έχουν δεξιότητες και επαγγελματικές και κοινωνικές, όμως, δυστυχώς δεν υπάρχει απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας.

Όπως είπε ο κ. Ρόκος, είναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος τις δυσκολίες που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι. Μπορούν να προσφέρουν και λόγω της αναπηρίας τους δεν βρίσκουν θέσεις εργασίας. Θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό όπως και στην Ευρώπη, ένα ποσοστό εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα να είναι συνάνθρωποι μας με αναπηρία. Το ίδιο το κράτος θα έπρεπε να δώσει κίνητρα στους επιχειρηματίες να προσλάβουν συμπολίτες μας με αναπηρία.

Επίσης, στη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, ότι οι οδηγοί όδευσης είναι λάθος τοποθετημένοι και οι τυφλοί σκοντάφτουν. Τέλος, το ΚΕΑΔ δεν έχει ικανοποιητικό προϋπολογισμό και το κράτος δεν βοηθάει αρκετά. Όμως, θα μπορούσε αυτό να ενισχυθεί. Επιπλέον η Δήμητρα Ζούμα γνωστοποίησε στον κ. Ρόκο ότι χρειάζονται υλικό από ιδιωτική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και γίνεται έκκληση για υλικοτεχνική υποδομή όπως υπολογιστές, PIAF το οποίο είναι μηχάνημα εκτύπωσης.