Σύσταση σε σώμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την 9η νομοθετική περίοδο

Την έναρξη της 9ης νομοθετικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κήρυξε επίσημα σήμερα, Τρίτη 2 Ιουλίου, στο Στρασβούργο ο απερχόμενος πρόεδρος Antonio Tajani.

Η διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου του ΕΚ θα ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη (3/7) το πρωί στις 10.00 (ώρα Ελλάδος). Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να υποβληθούν από τις πολιτικές ομάδες ή από το 1/20ό των μελών μέχρι τις 23.00 (ώρα Ελλάδος) σήμερα. Οκτώ κληρωτοί έφοροι έχουν οριστεί για την επιτήρηση της ψηφοφορίας.

Μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στα 28 κράτη μέλη το διάστημα 23 – 26 Μαΐου, στις οποίες συμμετείχε το 51% του εκλογικού σώματος για την εκλογή των αντιπροσώπων τους, το νέο Κοινοβούλιο συστάθηκε επίσημα σήμερα στο Στρασβούργο. Τόσο τα ποσοστά των ευρωβουλευτών που εκλέγονται για πρώτη φορά (61%) όσο και των γυναικών (40%, από 37% το 2014) είναι τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί.

Το νεότερο Μέλος του Κοινοβουλίου είναι η Kira Marie Peter-Hansen από τη Δανία (21 ετών) και το γηραιότερο ο Silvio Berlusconi από την Ιταλία (82 ετών).

Στο νέο Κοινοβούλιο υπάρχουν επτά πολιτικές ομάδες – μία λιγότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο. Όσοι ευρωβουλευτές δεν έχουν ενταχθεί σε πολιτική ομάδα έχουν καταγραφεί ως ανεξάρτητοι, αλλά μπορούν να αποφασίσουν να ενταχθούν σε ομάδα όποτε και αν το κρίνουν επιθυμητό. Από το 2009, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου, μια πολιτική ομάδα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 25 Μέλη τα οποία έχουν εκλεγεί σε τουλάχιστον επτά κράτη μέλη.

Να σημειωθεί ότι οι 751 ευρωβουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν προέρχονται από 190 κόμματα σε 28 κράτη μέλη.

Δείτε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ΕΔΩ και ΕΔΩ.

(Η φωτογραφία είναι από τη σημερινή ανάρτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο facebook)