Η ώρα των πολιτών

Το βράδυ της 26ης Μαΐου με τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες των Ευρωεκλογών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άρχισε ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση προς την πρόωρη προσφυγή σε εθνικές εκλογές. Αυτό που ξόρκιζε εδώ και μήνες η κυβέρνηση επιμένοντας πως θα εξαντλήσει τη θητεία της τελικώς δεν αποφεύχθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας υποχρεώθηκε να παραδεχτεί και επισήμως πως οι πρόωρες εθνικές εκλογές ήταν μονόδρομος.

Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απλώς σφράγισε την απόφαση για πρόωρες εκλογές, καθώς ενδεχόμενη εμμονή της κυβέρνησης να παρατείνει τη ζωή της αδιαφορώντας για τα μηνύματα που της έστειλε η κοινωνία θα είχε, σύμφωνα με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, στον τουρισμό και στο γενικότερο επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα.

Οι επιχειρηματίες και οι εν δυνάμει επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι, σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν παράταση της αβεβαιότητας την οποία θα προκαλούσε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος. Επιπλέον απεύχονταν τα πολλά προεκλογικά… δώρα, καθώς το… χρηματιστήριο των υποσχέσεων από τα μεγάλα κόμματα αφήνει πάντα ένα δυνατό «αποτύπωμα» στην κοινωνία και την οικονομία τροφοδοτώντας υψηλές προσδοκίες και ελπίδες οι οποίες εν πολλοίς επηρεάζουν αρνητικά την κανονικότητα στη χώρα.

Μετά από εννιά χρόνια μνημονίων, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (και στη συνέχεια ΣΥΡΙΖΑ και συνεργαζόμενων βουλευτών από… δεξιά, αριστερά και κέντρο) να έχει διαγράψει τη μεγαλύτερη μνημονιακή περίοδο, τον λόγο έχουν και πάλι οι πολίτες. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δίνει πράγματι έναν «αέρα» νίκης στη Νέα Δημοκρατία η οποία επιζητεί την αυτοδυναμία για να μπορέσει, όπως λένε ο πρόεδρος και τα στελέχη της, να οδηγήσουν τη χώρα στον δρόμο της «ισχυρής ανάπτυξης» και σε μια «αυτοδύναμη Ελλάδα». Θέλουν να αυξήσουν την διαφορά των 9,5 ποσοστιαίων μονάδων που τους χώριζαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο και ευελπιστούν στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση με την επιστροφή των ψηφοφόρων της γαλάζιας παράταξης οι οποίοι στις εκλογές του 2015 κοίταξαν αριστερά ή… πιο δεξιά.

Από την άλλη, στον ΣΥΡΙΖΑ απεύχονται μια ήττα με μεγάλη διαφορά, ενώ προσπαθούν να πείσουν το εκλογικό σώμα πως το «παιχνίδι μπορεί να γυρίσει».

Με τις πιέσεις του δικομματισμού να είναι αφόρητες τα μικρότερα κόμματα δίνουν αγώνα για ένα καλό αποτέλεσμα και κάποια για την είσοδό τους στη Βουλή. Για παράδειγμα, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη έχασε στο παρά πέντε την ευκαιρία να μπει στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά τώρα αισιοδοξεί πως αυτό δεν θα επαναληφθεί στις 7 Ιουλίου και τελικά θα εξασφαλίσει την είσοδο στην ελληνική Βουλή. Να κάνει και πάλι στην έκπληξη θέλει η Ελληνική Λύση η οποία έχει πετύχει την είσοδό της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η «μάχη» των «μικρών» για να μπουν στην Βουλή θα είναι σκληρή, ενώ το πλήθος των κομμάτων που θα τα καταφέρει τελικά θα «κρίνει» σε μεγάλο βαθμό και την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Όμως, το αποτέλεσμα δεν το κρίνουν εν τέλει οι δημοσκοπήσεις. Τον πρώτο λόγο έχουν οι πολίτες. Αυτοί αποφασίζουν.