ΕΝΥΠΕΚΚ: Κακός οιωνός για τα Δώρα των συνταξιούχων η απόφαση του ΣτΕ για τους δημοσίους υπαλλήλους

Στη δυσάρεστη για τους δημοσίους υπαλλήλους απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Δώρα των δημοσίων υπαλλήλων αναφέρεται με ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους). Μάλιστα θεωρεί πως η απόφαση του ΣτΕ για τον 13ο και τον 14ο μισθό στο δημόσιο αποτελεί κακό οιωνό και για τα Δώρα των συνταξιούχων.

Όπως έγινε γνωστό χτες (16/7) η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου δέχτηκε αμετάκλητα ότι οι μνημονιακές διατάξεις που κατήργησαν τα Δώρα, είναι νόμιμες και συνταγματικές!

Συγκεκριμένα, με δέκα αποφάσεις οι οποίες δημοσιεύθηκαν την Τρίτη (υπ’αριθ. 1307-1316/2019), η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε αμετάκλητα ότι οι εν ενεργεία μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν δικαιούνται να λαμβάνουν Δώρο Χριστουγέννων, Δώρο Πάσχα και Επίδομα Αδείας!!

«Στην ουσία, οι αποφάσεις αυτές της Ολομέλειας του ΣτΕ ανέτρεψαν ισάριθμες (υπ’αριθ. 2626-2635/2018) αποφάσεις που είχε εκδώσει το ΣΤ’ Τμήμα του, οι οποίες είχαν κρίνει ότι οι περικοπές των Δώρων-επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και στις απορρέουσες από αυτά αρχές τής ισότητας και της αναλογικότητας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ και προσθέτει: «Ανατρέποντας σήμερα το σκεπτικό αυτό η Ολομέλεια, και προτάσσοντας αυστηρώς δημοσιονομικά κριτήρια, κατέληξε ότι τα Δώρα-επιδόματα, που για δεκαετίες ελάμβαναν οι εν ενεργεία μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και στήριζαν τόσο το πενιχρό εισόδημά τους όσο και τις τοπικές κοινωνίες, δεν πρέπει εφεξής να καταβάλλονται!

Έτσι, ενώ το πολιτικό προσωπικό της χώρας πανηγυρίζει σε διάφορους τόνους, εμπαίζοντας τον πολύπαθο λαό μας, ότι δήθεν από τον Αύγουστο του 2018 έχουμε εξέλθει από τα Μνημόνια, με τις σημερινές αποφάσεις της η Ολομέλεια του ΣτΕ στέλνει μήνυμα ότι οι μνημονιακές πολιτικές, που κατήργησαν ή περιόρισαν κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα, θα συνεχίσουν να ισχύουν!

Η δυσάρεστη για τον Δημόσιο Τομέα αυτή εξέλιξη σίγουρα θα επηρεάσει και την έκβαση των εκκρεμουσών υποθέσεων ενώπιον του ΣτΕ τόσο επί του αντίστοιχου ζητήματος για την καταβολή Δώρων και επιδομάτων στους συνταξιούχους, όσο και επί του ζητήματος του περιορισμού/περικοπής των κύριων και επικουρικών συντάξεων βάσει διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου και του β’ Μνημονίου.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ, παρά την αρνητική αυτή δικαστική εξέλιξη, θα συνεχίζει να υπεραμύνεται των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, των ελευθέρων επαγγελματιών, όλου του λαού, σε μια περίοδο που οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν συρρικνωθεί δραστικά.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ θα αγωνιστεί για να ΜΗΝ γίνει «επίδομα-αντίδωρο» ο μισθός και η σύνταξη και για να ΜΗΝ «συσσιτιοποιείται» ολόκληρη η κοινωνία!».