H Ursula von der Leyen πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- Ποιες είναι οι προτεραιότητές της

Με 383 ψήφους υπέρ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε την Ursula von der Leyen, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με μυστική ψηφοφορία χτες, Τρίτη 16 Ιουλίου.

Η κα. von der Leyen αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου 2019 για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ψήφισαν 733 μέλη του ΕΚ, ενώ βρέθηκε μία άκυρη ψήφος. Υπέρ ψήφισαν 383 μέλη , 327 κατά και 22 απείχαν.

Το Κοινοβούλιο αποτελείται αυτή τη στιγμή από 747 μέλη, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έχουν αποστείλει οι αρμόδιες εθνικές αρχές. Κατά συνέπεια, ο ελάχιστος αριθμός ψήφων που απαιτούνταν για την εκλογή Προέδρου της Επιτροπής είναι 374, δηλ. πάνω από 50% των μελών που απαρτίζουν το Κοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος Sassoli ανακοίνωσε επίσημα τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μυστικής ψηφοφορίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με κάλπη.

Τα επόμενα βήματα

Η εκλεγείσα πρόεδρος της Επιτροπής θα στείλει τώρα επίσημες επιστολές στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών, ζητώντας τους να προτείνουν υποψηφίους για τη σύσταση της Επιτροπής. Οι ακροάσεις των υποψηφίων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του ΕΚ έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 30 Σεπτεμβρίου – 8 Οκτωβρίου. Το πλήρες Σώμα των Επιτρόπων θα πρέπει να εκλεγεί από το Κοινοβούλιο, σε ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα κατά τη σύνοδο ολομέλειας 21 – 24 Οκτωβρίου

Οι προτεραιότητες

Στη συζήτηση στο ΕΚ που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, η Ursula von der Leyen περιέγραψε το πρόγραμμά της και τις πολιτικές προτεραιότητές της. Ειδικότερα, σχετικά με τη συλλογική ανάγκη για «έναν υγιή πλανήτη ως τη μεγαλύτερή μας πρόκληση και υποχρέωση», η κα. von der Leyen πρότεινε τολμηρότερους στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με τη μείωσή τους από 50% ως 55% μέχρι το 2030. Στην ίδια κατεύθυνση, δεσμεύθηκε να υποβάλει σχέδιο για μια «Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη» και ένα Ευρωπαϊκό Νόμο για την Κλιματική Αλλαγή κατά τις πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της. Ανακοίνωσε επίσης σχέδια για βιώσιμες ευρωπαϊκές επενδύσεις (μέσω και της μετατροπής μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε «Τράπεζα Κλίματος»), με στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους €1 τρισ. εντός δεκαετίας.

Η κα. von der Leyen υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων. Για να συμβεί αυτό ωστόσο, «όλοι θα πρέπει να μοιραστούν το βάρος», συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών «γιγάντων» οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη (και θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν), χωρίς όμως προς το παρόν να ανταποδίδουν στους πολίτες της Ευρώπης την πρόσβαση που τους παρέχεται στο ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο της ΕΕ.

Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της για ένα Σώμα Επιτρόπων στο οποίο θα υπάρχει αριθμητική ισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα κατά τη διάρκεια της θητείας της, τόνισε ακόμη ότι η βία εναντίον των γυναικών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σθεναρά. Για αυτό το λόγο θα επιδιώξει τον προσδιορισμό της βίας εναντίον των γυναικών ως έγκλημα στις συνθήκες της ΕΕ, ταυτόχρονα με την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την ΕΕ.

Η κα von der Leyen διακήρυξε την αφοσίωσή της στο κράτος δικαίου ως ευρωπαϊκή αξία, ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό επιτήρησης ο οποίος θα λειτουργεί παράλληλα με τα υφιστάμενα συστήματα. Τόνισε ότι αυτές οι ευρωπαϊκές αξίες περιλαμβάνουν επίσης την υποχρέωση για τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα και θα πρέπει να σημάνουν πιο ανθρώπινες πολιτικές φύλαξης συνόρων. Δήλωσε δε ότι θα στηρίξει μια «νέα συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο» και την αναθεώρηση της Οδηγίας του Δουβλίνου, προσθέτοντας ότι το επιχειρησιακό προσωπικό της Frontex θα πρέπει να φτάσει τα 10.000 άτομα όχι μέχρι το 2027, αλλά μέχρι το 2024, και ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να μοιραστούν το βάρος που τους αναλογεί βάσει της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Όσον αφορά τη δημοκρατία στην Ευρώπη, η κα von der Leyen ανακοίνωσε τη σύσταση μια διετούς Συνόδου για την Ευρώπη, αρχής γενομένης από το 2020, στην οποία οι πολίτες θα έχουν προεξάρχοντα ρόλο. Ανέφερε ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος των κορυφαίων υποψηφίων και ότι το ζήτημα των υπερεθνικών ψηφοδελτίων θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου για μελλοντικές ευρωπαϊκές εκλογές. Διακήρυξε επίσης την αμέριστη στήριξή της για το δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεσμευόμενη να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις ανταποκρινόμενη σε κάθε ψήφισμα το οποία θα ψηφίζεται από την πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου.

(Η φωτογραφία είναι από το fb του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)