Κ. Μητσοτάκης: Από το 2019 ξεκινούν οι μειώσεις των φόρων- Μειωμένος ο ΕΝΦΙΑ από φέτος!

«Θα αποπληρώσουμε το χρέος με το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι με το υστέρημα της μεσαίας τάξης». Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του με την οποία άνοιξε τη συζήτηση στη Βουλή για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και μίλησε για την πρώτη… ασυνέπεια της κυβέρνησης σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά. «Είχα υποσχεθεί ότι όλες οι φοροελαφρύνσεις θα ισχύσουν από το 2020 και θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Σήμερα αθετώ τη δέσμευση. Σημαντικές μειώσεις των φόρων ξεκινούν από το 2019», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι πολίτες για τον ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα».

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, για μικρές ιδιοκτησίες η ανακούφιση θα είναι από φέτος 30%. Ο φόρος για όλες τις μεσαίες ιδιοκτησίες θα μειωθεί κατά 20%, ενώ οι μεγάλες με αντικειμενική αξία άνω του 1 εκατ. ευρώ θα δουν μείωση 10%.
Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής:

– Μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις στο 20% σε δυο φάσεις: Τον Σεπτέμβριο μειώνεται στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα στο 5% από 10%.

-Μείωση του φόρου εισοδήματος: Ο πρώτος συντελεστής για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ θα πέσει από το 22% στο 9%, ενώ σταδιακά θα μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής.

– Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή και του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

– Καθιέρωση έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση.

-Μείωση στη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15%.

-Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και το 22%.

-Μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ και του επιτοκίου στο 3% από 5% που είναι σήμερα για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την Εφορία η ελάχιστη δόση μειώνεται στα 20 ευρώ και το επιτόκιο κατεβαίνει στο 3% αντί για 5%. Επίσης, διευρύνεται η ρύθμιση για τις επιχειρήσεις για βασική οφειλή 1 εκατ. ευρώ, ενώ αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.

– Θέσπιση νέας πάγιας ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο.

ΔΕΘ και προσλήψεις
Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και τη Διεθνή της Έκθεση, ανακοινώνοντας ότι «ο χώρος της ΔΕΘ αναβαθμίζεται και οι εγκαταστάσεις της εκσυγχρονίζονται», ενώ προανήγγειλε παρεμβάσεις για την καθημερινότητα των πολιτών.

Ειδικότερα:
-Στην Υγεία ανακοίνωσε 2.000 προσλήψεις (θα γίνουν άμεσα στα νοσοκομεία και θα αφορούν κυρίως νοσηλευτές), εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, άμεση καταβολή των συντάξεων χηρείας, ενώ αναφερόμενος στα φάρμακα των βαρέως πασχόντων είπε ότι θα διανέμονται κατ’ οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής των ασθενών.
-Στην Παιδεία ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε άμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή, ενώ, όπως είπε, εντός διετίας αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών.
-Στην Ασφάλεια, επανεξετάζονται οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να τροποποιηθούν άμεσα προκειμένου να αποτραπεί η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Επίσης προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί, εντός εξαμήνου αντικαθίσταται ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ και μέσα στο 2020 εξασφαλίζονται νέα περιπολικά και μηχανές.
-Στο «μέτωπο» της γραφειοκρατίας θα γίνουν σημαντικά βήματα: Όπως είπε ο πρωθυπουργός, κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Επίσης, καθιερώνεται νέα ψηφιακή ταυτότητα με την οποία κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση, θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο και θα εισάγεται αν χρειαστεί στο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές και η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Μετά, θα είναι χρέος των υπηρεσιών να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη.

(ΦΩΤΟ: ΑΠΕ/ΜΠΕ)