Στ. Πέτσας: Μέσα στον Αύγουστο ψηφίζεται το νέο φορολογικό- Σε δυο δόσεις η μείωση του ΕΝΦΙΑ

To νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος θα είναι είναι το πρώτο που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ακολουθήσει το φορολογικό νομοσχέδιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτά τα δύο νομοσχέδια να είναι ψηφισμένα και σε λειτουργία μέσα στον Αύγουστο.

Αυτά γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον τ/σ Σκάι επισημαίνοντας πως το φορολογικό «δεν είναι ένα νομοσχέδιο που απλά μειώνει φορολογικούς συντελεστές, αλλά με αυτό γίνεται μία μεταρρυθμιστική τομή που δίνει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία. Ενσωματώνει στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει την τελευταία εξαετία. Αλλαγές που προήλθαν είτε από κυβερνητικές παρεμβάσεις με νομοθέτηση, είτε από τη διοικητική μηχανή με εγκυκλίους και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, είτε από δικαστικές αποφάσεις. Η μείωση των συντελεστών γίνεται σταδιακά στο βάθος της τετραετίας».

Για τον ΕΝΦΙΑ υπενθύμισε πως «έχουμε δεσμευτεί για μείωση 30% σε βάθος διετίας και έτσι θα γίνει. Σε δύο δόσεις. 20% τον πρώτο χρόνο και 10% τον δεύτερο». Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «εμείς θα μειώσουμε, οριζόντια στην αρχή τον ΕΝΦΙΑ και στην πορεία θα υπάρξει μια ομαλοποίηση και στα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει».

Για το αφορολόγητο ο κ. Πέτσας είπε πως θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα που βρίσκεται και σήμερα. «Και λέω ”περίπου” γιατί έχουμε δεσμευτεί ότι το αφορολόγητο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί θέλουμε να στηρίξουμε την οικογένεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Στα 40 δισ. η παραοικονομία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση φοροδιαφυγής. «Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι ένα ζήτημα που δεν έχει να κάνει μόνο με το αφορολόγητο όπου συνήθως επικεντρώνεται η δημόσια συζήτηση. Έχει να κάνει πρωτίστως με φορολογητέα ύλη που υπάρχει αλλά δεν δηλώνεται. Η παραοικονομία στην Ελλάδα είναι περίπου 40 δισ. ευρώ και η φοροδιαφυγή περίπου 16 δισ ευρώ. Το κενό στο ΦΠΑ είναι περίπου 5 δις ευρώ. Υπάρχει, λοιπόν, πεδίο να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Αλλά δεν θα αυξηθούν με αστυνομικά μέτρα. Πρέπει να υπάρχουν κίνητρα. Και το πρώτο κίνητρο είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών. Να μην νιώθει κάποιος ότι του κλέβει τον ιδρώτα το κράτος. Έχουμε παρουσιάσει ένα σχέδιο με έντεκα μέτρα, έντεκα παρεμβάσεις για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τις 27 Σεπτεμβρίου του 2016. Από αυτά ελάχιστα πράγματα έκανε η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε δώσει σαφή προτεραιοποίηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Και θα δείτε και μέσα στο φορολογικό νομοσχέδιο τι ακριβώς θα κάνουμε για να τις προωθήσουμε ακόμη περισσότερο. Με τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση, πολλά πράγματα που δεν δηλώνονται στην πηγή, θα δηλώνονται. Θα έχει κίνητρο ο κάθε συναλλασσόμενος, είτε είναι επιχειρηματίας, είτε είναι φυσικό πρόσωπο, νοικοκυριό, να πληρώσει μέσα από e-banking ή από την κάρτα του -χρεωστική ή πιστωτική- για να «χτίσει» το αφορολόγητο. Με την έκπτωση στο Φ.Π.Α., που έχουμε προτείνει στην πρόταση μας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ο πολίτης έχει κίνητρο να ζητά αποδείξεις για να του επιστρέφεται ένα μέρος από τη συναλλαγή, που θα έχει κάνει με τον ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, λοιπόν, είναι τεράστια με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα».

Ακόμη θα δοθεί κίνητρο μέσω έκπτωσης φόρου, που φτάνει και 40% για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των σπιτιών. «Ξέρετε άλλωστε ότι πάρα πολλές εργασίες στην οικοδομή σήμερα δεν καταγράφονται. Όταν, λοιπόν, υπάρχει ένα σοβαρό κίνητρο ο κάθε ιδιοκτήτης που θέλει να κάνει κάτι σοβαρό στο σπίτι του έχει κίνητρο», ανέφερε ο Στ. Πέτσας.