Δόμνα Μιχαηλίδου: 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται από το 2020 και δράσεις για τα ΑΜΕΑ

Στην εφαρμογή της εξαγγελίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη χορήγηση του ποσού των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται προχωρά η κυβέρνηση.

Μάλιστα η σχετική δαπάνη θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2020, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην ομιλία της στη Βουλή επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης.

Η ίδια διαβεβαίωσε ακόμη ότι όχι μόνον δεν θα κοπεί κανένα επίδομα, αλλά τα επιδόματα θα ενισχυθούν και θα επεκταθούν στο πλαίσιο της άσκησης «δίκαιης και αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής».

Όπως είπε η υφυπουργός στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση του θεσμού της Οικογένειας, η ανάπτυξη στρατηγικού πλαισίου Κοινωνικής Πολιτικής, η ανεξάρτητη διαβίωση των ΑΜΕΑ και η άμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

Ειδικότερα, όπως είπε η κυρία Μιχαηλίδου:

– Καθιερώνεται επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. «Με αυτό το μέτρο αντιμετωπίζουμε τις αυξημένες ανάγκες του πρώτου καιρού μετά τη γέννηση, ώστε τα έξοδα αυτά να μην αποτελούν ανασχετικό παράγοντα, ειδικά για κάθε νέο ζευγάρι», είπε η κ. Μιχαηλίδου.

– Αυξάνεται το όριο του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, προκειμένου να ενισχυθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας

– Ενισχύεται το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, αξιολογώντας την πρόοδό του, στοχεύοντας στη βελτίωσή του.

– Εξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης πρόσθετων κινήτρων σε ζευγάρια που τεκνοποιούν πριν η γυναίκα συμπληρώσει το τριακοστό της έτος.

Στον άξονα της ανάπτυξης στρατηγικού πλαισίου Κοινωνικής Πολιτικής, η αρμόδια υφυπουργός εξήγγειλε την ενίσχυση των εγγεγραμμένων πιστώσεων στον προϋπολογισμό του 2020 που θα ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ από 850 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος.

Για τα ΑΜΕΑ
Αναφερόμενη στην ανεξάρτητη διαβίωση των ΑΜΕΑ, η αρμόδια υπουργός τόνισε ότι προωθείται η προσβασιμότητα σε κάθε δομή και υπηρεσία, στην απασχόληση, την εκπαίδευση, την πληροφόρηση, την αναψυχή, σε κάθε πτυχή της ζωής και τίθεται ως κύριος στόχος η εξάλειψη των εμποδίων και των φραγμών και δρομολογείται η άμεση ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας στη χώρα μας.

Όπως τόνισε η κ. Μιχαηλίδου, τρεις είναι οι κύριες πολιτικές που σχεδιάζονται και συγκεκριμένα:

• Πρώτον, ρυθμιστική διασφάλιση της πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία στην αγορά εργασίας και περισσότερες ευκαιρίες για την ανάληψη θέσεων ευθύνης.

• Δεύτερον, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας καθιερώνονται προγράμματα σπουδών ειδικής αγωγής προσαρμοσμένα στο είδος της αναπηρίας και τις εκπαιδευτικές ανάγκες που συνεπάγεται.

• Τρίτον, θεσμοθέτηση της ειδικότητας του «προσωπικού βοηθού», με πλήρη επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ο οποίος θα παρέχεται σε όλα τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία μετά από αξιολόγηση και εξατομικευμένη υποστήριξη για όσες ώρες την ημέρα χρειάζεται.