Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος- «Η πατρίδα μας κινδυνεύει και η πίστη μας διώκεται», είπε στην τελευταία ομιλία του

Παραιτήθηκε από τη θέση του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος ο οποίος μάλιστα σήμερα (18/8) τέλεσε την αποχαιρετιστήρια Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Καλαβρύτων. Στην τελευταία ομιλία του επισήμανε για ακόμη μία φορά πως η πατρίδα μας κινδυνεύει και η πίστη μας βρίσκεται υπό διωγμό.

Η παραίτηση ήταν αναμενόμενη καθώς είχε γίνει γνωστή πριν από λίγες μέρες ωστόσο, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, έγινε σεβαστή η επιθυμία του Μητροπολίτη να ανακοινωθεί από τον ίδιο. To κείμενο της παραίτησης υπογράφηκε χθες, 17 Αυγούστου, ημέρα που χειροτονήθηκε Δεσπότης και αύριο κατατίθεται επισήμως η παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο η οποία θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου Μητροπολίτη. Οι λόγοι που οδήγησαν στην παραίτηση δεν έγιναν γνωστοί, ωστόσο ο ίδιος ο κ. Αμβρόσιος άφησε να εννοηθεί πως πήρε την απόφαση για λόγους ηλικίας.

«Σήμερα είναι η τελευταία λειτουργία ως μητροπολίτης σας στον χώρο αυτόν. Είναι αποχαιρετιστήριος λειτουργία διότι χθες υπέγραψα και αύριο καταθέτω στην Σύνοδο την παραίτησή μου. Έχω 41 χρόνια κοντά σας. Έχω αναλώσει τον εαυτό μου με την χάρη του θεού από το πρωί μέχρι το βράδυ εργαζόμενος. Και από το βράδυ μέχρι το πρωί αγρυπνώ πολλές φορές για εσάς και προσεύχομαι», είπε χαρακτηριστικά ο Αμβρόσιος και πρόσθεσε: «Μπήκα στα 82 και πλέον πρέπει να κοιτάξω τον εαυτό μου γιατί καθώς λέει η Γραφή «αἱ ἡμέραι τῶν ἐτῶν ἡμῶν ἐν αὐτοῖς ἑβδομήκοντα ἔτη, ἐὰν δὲ ἐν δυναστείαις, ὀγδοήκοντα ἔτη, καὶ τὸ πλεῖον αὐτῶν κόπος καὶ πόνος».

Πρέπει να κοιτάξω λίγο τον εαυτό μου και να αφήσω τις πολλές ευθύνες και μάλιστα σε μια εποχή που και η πατρίδα μας κινδυνεύει και η πίστη μας διώκεται. Έκανα ό,τι μπορούσα. Τα υπόλοιπα ο θεός ας φροντίσει», τόνισε ο πρώην πλέον μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Ο Αμβρόσιος έκανε και την αυτοκριτική του, λέγοντας: «Έχω κάνει κάποια καλά. Έχω κάνει σφάλματα. Ζητώ από τον θεό και από εσάς συγνώμη».

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος (σ.σ. κατά κόσμο Αθανάσιος Λενής) θα συμπλήρωνε τον Οκτώβριο σαράντα ένα χρόνια από την ημέρα που ενθρονίστηκε Μητροπολίτης. Πολλές φορές με δηλώσεις του βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων για ακραίες απόψεις του για διάφορα θέματα. Μάλιστα τον περασμένο Ιανουάριο είχε κριθεί ένοχος για τις κατηγορίες της δημόσιας υποκίνησης σε ρατσιστική βία ή μίσος και της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος για κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του τον Δεκέμβριο του 2015 για τους ομοφυλόφυλους με τίτλο «ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ! Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ».

Ποιος είναι ο Αμβρόσιος

Ο Αμβρόσιος γεννήθηκε το 1938 στην Πάτρα. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963. Από το 1956 ως το 1960 έμενε στο οικοτροφείο της «Ζωής» στους Αμπελόκηπους, όπου μοιραζόταν το ίδιο δωμάτιο με τον φοιτητή φιλολογίας Γιάννη Λιάπη, τον μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Β’.

Χειροτονήθηκε διάκονος στις 31 Μαΐου 1961, ενώ ήταν τεταρτοετής φοιτητής, και εντάχθηκε στη μοναστική αδελφότητα «Παναγία η Χρυσοπηγή», όπου γνώρισε το μετέπειτα μητροπολίτη Πειραιά Καλλίνικο και το μελλοντικό αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στις 17 Ιουλίου 1963 και υπηρέτησε αρχικά σε εκκλησίες στο Μαρούσι και στο Νέο Ψυχικό. Το 1968 διορίστηκε ιεροκήρυκας της Ελληνικής Χωροφυλακής[8] και πήρε εξ απονομής το βαθμό του Μοίραρχου, ενώ αργότερα προήχθη σε Ταγματάρχη. Από τη θέση αυτή κήρυττε και δίδασκε στις σχολές στελεχών της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας. Παρέμεινε στη Χωροφυλακή ως το 1976, οπότε αποστρατεύτηκε μετά από αίτησή του με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη.

Στις 17 Αυγούστου 1976 χειροτονήθηκε τιτουλάριος μητροπολίτης Ταλαντίου. Ο Αμβρόσιος διετέλεσε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1976 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 1978.

Στις 19 Νοεμβρίου 1978 εξελέγη μητροπολίτης της Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.