Ζητήθηκαν οι παραιτήσεις των μελών του ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ για το δυστύχημα στον Πόρο- Γνώριζαν το πρόβλημα εδώ και 15 μήνες!

Τις παραιτήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ ζήτησε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς εξαιτίας του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος στον Πόρο όπου έχασαν τη ζωή τους ο Έλληνας χειριστής του ελικοπτέρου και οι δύο Ρώσοι οι οποίοι επέβαιναν σε αυτό.

Στην σχετική ανακοίνωση του υφυπουργού ΠΕΝ αναφέρονται τα εξής:

«Μετά το αεροπορικό δυστύχημα που έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου και το οποίο κόστισε τη ζωή τριών ανθρώπων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς κάλεσε τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ κ. Στέφανου Οκταποδά προκειμένου να ενημερωθεί για το συμβάν και στη συνέχεια ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ.

Είναι αυτονόητο ότι όλα τα στοιχεία που κατέχει ο ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με το ατύχημα θα τεθούν στη διάθεση του Εισαγγελέα».

Αφορμή για να ζητηθούν οι παραιτήσεις ήταν οι αποκαλύψεις πως ο ΔΕΔΔΗΕ είχε ενημερωθεί για τον κίνδυνο που ελλοχεύουν στο συγκεκριμένο σημείο στον Πόρο τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ. Όπως έγινε γνωστό χτες (22/08/2019), ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων & Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ) Αθανάσιος Μπίνης, με επιστολή του στον ΔΕΔΔΗΕ, ζητούσε να μπει σήμανση στα καλώδια που φαίνεται ότι έριξαν το ελικόπτερο. «Τα εν λόγω καλώδια αποτελούν δυνητικά κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος (πρόσκρουση ελικοπτέρου) τόσο στη διαδικασία προσγείωσης όσο και μετά την απογείωση, ιδιαίτερα για τους μη γνωρίζοντες την περιοχή», έγραφε χαρακτηριστικά η προειδοποιητική επιστολή την οποία απέστειλε ο κ. Μπίνης στις 11/5/2018, δηλαδή 15 μήνες (!) πριν πέσει το ελικόπτερο.