Χ. Σταϊκούρας: Από την 1η Σεπτεμβρίου η πλήρης άρση των capital controls -Κατατέθηκε η τροπολογία

Διευκρινίσεις σχετικά με την πλήρη άρση των capital controls, που ανακοίνωσε σήμερα (26/9) από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Κατά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρης είπε πως η τροπολογία για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου επισημαίνοντας παράλληλα πως η κίνηση αυτή γίνεται σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με τη σύμφωνη γνώμη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών αλλά και των Συνεταιριστικών Τραπεζών. Επίσης, ανακοίνωσε πως η κυβερνητική απόφαση έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θετική εισήγηση διατυπώθηκε και από το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας το οποίο συνήλθε σήμερα.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών η συγκεκριμένη κυβερνητική κίνηση αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα που άφησε σε εκκρεμότητα η προηγούμενη κυβέρνηση. Γίνεται μάλιστα πιο γρήγορα από ό,τι είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση (σ.σ. η οποία μιλούσε για σταδιακή άρση), κάτι που ανέδειξε κατά τη σημερινή ομιλία του και ο πρωθυπουργός.

Κανονικοποίηση της οικονομίας

Με την τροπολογία καταργούνται οι διατάξεις της ΠΝΠ της 18ης Ιουλίου του 2015 και, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, η πλήρης κατάργηση των capital controls αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας. Επίσης συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε επίσης ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική δέσμευση φέρει «βαρύ συμβολικό και ουσιαστικό φορτίο». Θύμισε δε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 επέβαλε περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων. «Έγινε στο χαοτικό περιβάλλον εκείνης της περιόδου, το οποίο είχε διαμορφωθεί εξαιτίας της ανερμάτιστης πολιτικής της τότε Κυβέρνησης και της ανεύθυνης και τυχοδιωκτικής διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Σήμερα, αίρεται ένας αποσταθεροποιητικός παράγων, παράγων ανασφάλειας του τραπεζικού συστήματος της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα «η χώρα πρέπει να γίνει και γίνεται μία πλήρως κανονική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη πως «σήμερα η οικονομία όπως αποτυπώνουν σχετικοί δείκτες βελτιώνεται. Το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται, με εμφανείς τάσεις ανάκαμψης, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην επιτυχή πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές, με εκδόσεις πολυετούς διάρκειας, καθώς και στη συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων. Τα έντοκα γραμμάτια έχουν εκδοθεί με το χαμηλότερο κόστος των τελευταίων 15 ετών. Το 7ετές ομόλογο εκδόθηκε με κόστος δανεισμού στο μισό της αντίστοιχης έκδοσης του 2018. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ενισχύθηκε, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση από το 2008, ξεπερνώντας μάλιστα το μέσο όρο της ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014. Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού είναι ικανοποιητική και τα έσοδα, μετά τον Ιούνιο, ενισχύονται σε σχέση με τους στόχους».