Γ. Μασούτης: Αναβάθμισε την ψυχολογία της αγοράς και των επενδυτών η άρση των capital controls

Η άρση των capital controls βοηθά στην αναβάθμιση της ψυχολογίας της αγοράς και εμπνέει πολύ περισσότερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την χώρα μας. Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Γιάννης Μασούτης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα (27/8) με δημοσιογράφους, ενώ υπογράμμισε πως το ΕΒΕΘ αναμένει την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και του Υπουργού Ανάπτυξης όσον αφορά στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της σταδιακής αποκατάστασης της ρευστότητας της αγοράς.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης με τους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Διοικητήριο. Στη συνάντηση αυτή το ΕΒΕΘ θα θέσει μια σειρά ζητημάτων και θα ζητήσει τα εξής:

  1. Πάταξη λαθρεμπορίου, παρεμπορίου, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

«Περιμένουμε να δούμε μέτρα που θα πατάξουν επιτέλους το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο, δύο μάστιγες που σχετίζονται άμεσα με την φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και τη διαφθορά, που στερούν από το κράτος έσοδα 6-8 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο», είπε ο κ. Μασούτης. Πέραν όμως της απώλειας σημαντικών εσόδων για το κράτος, σύμφωνα με το ΕΒΕΘ «το παρεμπόριο, προωθώντας τα απομιμητικά προϊόντα, αμαυρώνει την εικόνα της χώρας στους ξένους επενδυτές, υποκινεί την εγκληματικότητα στα αστικά κέντρα και σε κάθε περίπτωση, είναι ανήθικο καθώς, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στις νόμιμες επιχειρήσεις».

2. Επιτάχυνση της αναθεώρησης των κριτηρίων χαρακτηρισμού του βαθμού όχλησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Το ΕΒΕΘ θα ζητήσει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον χαρακτηρισμό των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας σε οργανωμένους υποδοχείς επιχειρήσεων. Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, το Καλοχώρι είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

3. Αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Μασούτη ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η άρση των capital controls, που «σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το Kράτος, θα βοηθήσει στην επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

4. Επιτάχυνση των επιστροφών των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα,

5. Ρύθμιση των κόκκινων δανείων

6. Επιτάχυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την αξιοποίηση των επιμελητηριακών δομών.

7. Μείωση της προκαταβολής φόρου για όλα τα νομικά πρόσωπα, με σταδιακή αποκλιμάκωση, από το 2020.

8. Επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης.

Στη μελέτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, η επίλυση εμπορικής διαφοράς στη χώρα μας απαιτεί σχεδόν τριπλάσιο χρόνο (1.580 ημέρες) του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ (582,4 ημέρες)!

Επίσης η διοίκηση του ΕΒΕΘ θα θέσει στον πρωθυπουργό και ζητήματα που αφορούν την τοπική οικονομία και κοινωνία. Μεταξύ άλλων θα ζητήσει:

  1. Αναβάθμιση υποδομών για μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε διαμετακομιστικό κέντρο και κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας. Απαραίτητες ενέργειες:

2. Σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο και προώθησης της νομοθετημένης ήδη από το 2014 απόφασης για λειτουργία του Στρατοπέδου Γκόνου ως εμπορευματικού κέντρου.

3. Σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα και τους Τοξότες Ξάνθης.

4. Σε μελλοντικό χρόνο κατασκευή πρόσθετης συνδετήριας οδικής αρτηρίας Εγνατίας Οδού –ΠΑΘΕ που θα διέρχεται από την περιοχή των Γιαννιτσών.

5. Χρήση του όρου Μακεδονία και παραγώγων του σε εμπορικές επωνυμίες, ονομασίες προϊόντων και εμπορικά σήματα.

6. Σε ότι αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ΕΒΕΘ θα επισημάνει πως «το Μετρό δεν προχωρά όπως θέλουμε, ενώ οι υπηρεσίες του ΟΑΣΘ είναι ιδιαίτερα χαμηλής ποιότητας με ανεπαρκή λεωφορεία, τόσο σε αριθμό όσο και σε κατάσταση, αν και τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια μικρή βελτίωση».

7.Άμεσο σχεδιασμό μιας στρατηγικής προσέγγισης μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων στη Μακεδονία και στη Θράκη.

8. Προώθηση Δράσεων για τη δημιουργία πλέγματος νεοφυών επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής και με τη δημιουργία ενός ταμείου ειδικού για τη χρηματοδότηση αυτών. Το ταμείο πρέπει να έχει δομή που να επιτρέπει τη μόχλευση 4πλάσιων κεφαλαίων προς τα διατιθέμενα δημόσια. Η αξιοποίηση και συμπλήρωση των υφιστάμενων υποδομών με νέες πρέπει να ενισχυθεί.

9. Επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπλασης του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης στους υφιστάμενους χώρους της ΔΕΘ. «Ομολογουμένως, με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι το έργο βρίσκεται στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης», σημειώνεται από το ΕΒΕΘ.

EΒΕΘ και 84η ΔΕΘ

Στο μεταξύ σε λίγες μέρες ανοίγει τις πύλες της η 84η ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα την Ινδία, μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ως επιχειρηματικός φορέας που πιστεύει και στηρίζει έμπρακτα τον θεσμό της ΔΕΘ, σε συνέχεια των προηγούμενων ιδιαίτερα επιτυχημένων συμμετοχών του στη διοργάνωση αυτή, αποφάσισε την ενοικίαση μεγάλου εκθεσιακού χώρου στο Περίπτερο 16, καθαρού εμβαδού 740 τμ. όπου θα στεγάσει τουλάχιστον 30 επιχειρήσεις – μέλη του, από πολλούς κλάδους δραστηριοτήτων, επιδοτώντας τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση.