Ν. Ταχιάος: Δεν θα ξεκατινιαστώ με ανθρώπους που μέχρι πριν λίγες ημέρες θεωρούσα συνεργάτες μου!

Σφοδρή επίθεση εναντίον του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης εξαπέλυσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος μετά την ανεξαρτητοποίηση πέντε στελεχών της παράταξής του.

«Προτίμησε την απεχθή για μένα τακτική του να ταπεινώσει τους νέους συνεργάτες του, ζητώντας τους να εκτεθούν δημόσια για την τιμή της τιμής τους» αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Ταχιάος σημειώνοντας πως δεν αιφνιδιάστηκε από την απόφαση των πέντε συμβούλων οι οποίοι στις πρόσφατες εκλογές βρίσκονταν στον δικό του συνδυασμό.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Ταχιάου στην σελίδα του στο facebook έχει ως εξής:

«Κατ’ αρχάς, οφείλω να ευχηθώ καλή δύναμη σε όσους δεσμευτήκαμε χθες να υπηρετήσουμε ευόρκως την πόλη μας και τους συμπολίτες μας.

Τώρα, σχετικά με την αναγγελία της αποχώρησης από την παράταξή μου πέντε εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, δεν αιφνιδιάστηκα. Άλλωστε, σε δημοκρατία ζούμε, οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και τα σκυλιά δεμένα. Και γι’ αυτό, καθένας έχει ατομική ευθύνη για τον δρόμο που θα τραβήξει. Δεν θα ξεκατινιαστώ με ανθρώπους που μέχρι πριν λίγες ημέρες θεωρούσα συνεργάτες μου, ούτε στα social media, ούτε στο δημοτικό συμβούλιο. Αν πιστεύουν – όπως αφήνουν να εννοηθεί – ότι η ευθύνη είναι δική μου και αυτό γαληνεύει τη συνείδησή τους, πάει καλά! Δεν θα τους επιβάλω την βάσανο να το δουλέψουν περισσότερο στο μυαλό τους.

Δεν αιφνιδιάστηκα όμως, όχι μόνο επειδή από την ώρα που ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης επέστρεψε από τις διακοπές του τα ρεπορτάζ προεξοφλούσαν την εξέλιξη αυτή, αλλά και επειδή ο ίδιος μου έκανε την αναπάντεχη τιμή να μου την γνωστοποιήσει, προχθές το απόγευμα. Σήμερα, η επιλογή του να υποδείξει αυτήν την οδό υποταγής ως την μοναδική διέξοδο στους ανθρώπους που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ως συνεργάτες του, δεν μου μοιάζει λιγότερο αήθης – δεν ήταν αυτή λέξη που χρησιμοποίησα – απ’ όσο την χαρακτήρισα στη σύντομη συνομιλία μας.

Από την πρώτη στιγμή που μπήκα στον στίβο των δημοτικών εκλογών, είχα τονίσει ότι τα διλήμματα της απλής αναλογικής θα είναι πρωτίστως ηθικά. Επιβεβαιώνομαι. Ευθύνη του δημάρχου που έχει το μαχαίρι και το πεπόνι, είναι να προκρίνει την πολιτική ατζέντα. Ο κύριος Ζέρβας δεν φάνηκε να νοιώθει οικεία σε αυτόν τον δρόμο. Προτίμησε την απεχθή για μένα τακτική του να ταπεινώσει τους νέους συνεργάτες του, ζητώντας τους να εκτεθούν δημόσια για την τιμή της τιμής τους. Αποδεικνύεται ότι αυτό που αποκλείει κάθε προσέγγιση ανάμεσα σε μένα και τον κύριο Ζέρβα εκτός από το καιροσκοπικό πολιτικό στίγμα του, είναι και το χάσμα που χωρίζει το αξιακό σύστημα καθενός μας.

Το ερώτημα στο οποίο οφείλω να απαντήσω είναι εάν αυτή η αγεφύρωτη διαφορά θα επηρεάσει τις θέσεις και την λειτουργία μου για την πόλη, αλλά και την θέση μου στον δήμο. Σε καμία περίπτωση δεν θα το επιτρέψω! Υπόσχομαι να είμαι τόσο παραγωγικός, όσο είχα εξαρχής επιλέξει. Κριτικός, αλλά και συναινετικός όπου χρειάζεται, αλλά αμετακίνητος σε θέσεις αρχής.

Το βράδυ των εκλογών είχα πει ότι έχω διδαχθεί από τον πατέρα μου, πόσο σημαντικό είναι να ξέρεις να χάνεις. Σήμερα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν ο 61ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης εγκατασταθεί στον θρόνο του, μπορώ να προσθέσω ότι πολύ πιο σημαντικό είναι να ξέρεις να διαχειριστείς τις επιτυχίες σου».

Η ανάρτηση του κ. Ταχιάου ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησης στην οποία προχώρησαν πέντε δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής.

Η αποχώρηση των πέντε

Η επιστολή των πέντε δημοσιοποιήθηκε σήμερα (27/8) μια μέρα μετά την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου. Πρόκειται για τους Σωκράτη Δημητριάδη, Νίκο Ζεϊμπέκη, Ιωάννα Κοσμοπούλου, Μιχάλη Κούπκα και Δήμητρα Ακριτίδου, οι οποίοι έχουν δεχθεί πρόταση από τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα διοίκησης ενώ χρεώνουν στον Ν. Ταχιάο ολιγωρία για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα των συνεργασιών που επιβάλει ο «Κλεισθένης»

«Η άμεση ανάγκη διοίκησης του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της χώρας με τα θέματα που αντιμετωπίζει καθημερινά, απαιτεί σοβαρότητα και ουσιώδεις συνεργασίες προς όφελος των πολιτών, διασφαλίζοντας παράλληλα την ορθή λειτουργία του δήμου σε όλα τα επίπεδα. Βούληση μας ήταν και παραμένει η διασφάλιση των ανωτέρω δίχως ταλαντεύσεις. Δέσμευση όλων μας απέναντι στους Θεσσαλονικείς είναι να συμβάλουμε με κάθε τρόπο και με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε η πόλη μας να γίνεται συνεχώς καλύτερη. Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του νεοεκλεγέντος Δήμαρχου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα να συνδράμουμε στη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, με αίσθηση ευθύνης, ανεξαρτητοποιούμαστε από τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα-Νίκος Ταχιάος», για το καλό της πόλης και των πολιτών της», σημειώνουν οι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι στην επιστολή τους.

Επίσης, αφού υπογραμμίζουν ότι «η απλή αναλογική επέβαλε την προαγωγή συναινέσεων μεταξύ των δυνάμεων των εκλεγμένων συνδυασμών», τονίζουν πως το χρονικό διάστημα του καλοκαιριού που μεσολάβησε από τις 2 Ιουνίου μέχρι σήμερα, «δε στάθηκε αρκετό για να επιτευχθούν μεταξύ των συνδυασμών οι απαιτούμενες συγκλίσεις ώστε να προκύψει το διοικητικό σχήμα που θα αναλάβει να διαχειριστεί τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης».

Μετά την εξέλιξη αυτή ο συνδυασμός «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα-Νίκος Ταχιάος» από έντεκα συμβούλους που κατάφερε να εκλέξει, θα έχει πλέον έξι στο νέο δημοτικό συμβούλιο.