Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Πλέον των 61 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του 2020

Με τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαβούλευσης στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2020, η οποία ολοκληρώθηκε .

Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, που συγκλήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων και πολίτες που προέκυψαν από κλήρωση, με τους συμμετέχοντες να αξιολογούν τις προτάσεις της διοίκησης και να καταθέτουν και τις δικές τους. Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν οι διαδικασίες διαβούλευσης και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες (Συκιές, Νεάπολη, Πεύκα, Αγ. Παύλος) με μεγάλη συμμετοχή πολιτών.

Πρόκειται για την κορυφαία διαδικασία δημοκρατίας, διαλόγου και συμμετοχικότητας των πολιτών και των κοινωνικών φορέων, όπως τονίζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, διαδικασία που υλοποιείται επί χρόνια πριν ακόμη καθιερωθεί ως υποχρεωτική από το νόμο, και μέσα από την οποία δήμος και κοινωνία συνδιαμορφώνουν το πρόγραμμα των έργων και των παρεμβάσεων. Ωστόσο, όπως παρατήρησε, «η διαδικασία πάσχει ως προς το πλαίσιό της, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα από τη νέα ηγεσία του υπουργείου», για να προσθέσει ότι «εμείς στο δήμο μας δεν περιοριζόμαστε στις τυπικές υποχρεώσεις αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή, επικοινωνία και διαβούλευση με τους πολίτες, τους συλλόγους και τους κοινωνικούς φορείς, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις προτάσεις τους που αποσκοπούν στη διαρκή ανάπτυξη του δήμου μας σε όλα τα επίπεδα και στη διαρκή βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Το στοιχείο αυτό επιβεβαίωσε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης ο οποίος ανέφερε ότι «στο σύνολο των έργων και των παρεμβάσεων του τεχνικού προγράμματος σχεδόν το 90% αποτελούν προτάσεις των φορέων της πόλης μας και των συμπολιτών μας», με τον αντιδήμαρχο Διοικητικού και Οικονομικού Δημήτρη Ζιγκερίδη να επικαλείται «το υγιές δημοτικό ταμείο που αποτελεί εγγύηση για την υλοποίηση όλων των σχεδίων».

Ο πήχης ψηλότερα…
«Ολοκληρώνουμε φέτος με επιτυχία ένα μεγάλο και εκτεταμένο τεχνικό πρόγραμμα, υλοποιώντας ταυτόχρονα έναν δυναμικό προϋπολογισμό που διατηρούν το δήμο μας σταθερά στην πρωτοπορία της ανάπτυξης και της σταθερής και διαρκούς βελτίωσης της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Με την επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, είτε μέσα από το υγιές και ισχυρό δημοτικό ταμείο είτε από χρηματοδοτικά προγράμματα, εκτελούμε ένα ευρύτατο δίκτυο έργων που όμοιό του δεν συναντάται στην επικράτεια σε επίπεδο δήμων, ακόμη και Περιφερειών. Κι αυτό όταν οι δημόσιες επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι περισσότεροι δήμοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμη και για την κάλυψη της μισθοδοσίας. Κι εμείς θα συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε και να εκτελούμε μεγάλα έργα ανεβάζοντας τον πήχη όλο και ψηλότερα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες της παιδείας και του πολιτισμού και στις ανάγκες των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Στο πνεύμα αυτό αναλυτικές ήταν οι αναφορές του αντιδημάρχου Αντώνη Σαουλίδη, ο οποίος έκανε λόγο για μια «συναρπαστική έναρξη νέας θητείας, κατά το πρώτο έτος της οποίας θα θερίσουμε τους καρπούς της τρέχουσας περιόδου και θα σπείρουμε νέους σπόρους με αποτέλεσμα η νέα χρονιά να είναι έντονα παραγωγική, αφού θα κληθούμε να υλοποιήσουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα ύψους σχεδόν 13 εκατ. ευρώ, που θα αποτελέσει μοντέλο μεγάλων και ουσιαστικών παρεμβάσεων στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας». Παρουσιάζοντας αναλυτικά το τεχνικό πρόγραμμα, στάθηκε ιδιαίτερα στα μεγάλα έργα που πρόκειται να εκτελεσθούν άμεσα, με τα περισσότερα να έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Τα έργα

Μεταξύ των μεγάλων έργων είναι η κατασκευή του 2ου Γυμνασίου Πεύκων (7.836.300 ευρώ), η ανάπλαση και ανακατασκευή του πάρκου των Ρουμανικών στη Νεάπολη (1.750.000 ευρώ), η ανακατασκευή και αναμόρφωση της οδού Επταπυργίου στις Συκιές (6.500.000 ευρώ), η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Συκεών (901.760 ευρώ), διαμόρφωση-ανάπλαση του υπαίθριου χώρου μεταξύ των οδών Ρ.Φεραίου-Ναυπάκτου-λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου-Κορυτσάς (Λαϊκή Αγορά Συκεών, 500.000 ευρώ), η δημιουργία πάρκου ήχων επί της οδού Μεσολογγίου στις Συκιές (1.000.000 ευρώ), η ανάπλαση της λεωφόρου Γεωργίου Παπανικολάου στα Πεύκα (4.980.000 ευρώ), κ.ά.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Διοικητικού και Οικονομικού Δημήτρης Ζιγκερίδης, δίνοντας αναλυτικά στοιχεία του προϋπολογισμού, που προβλέπεται να κυμανθεί πάνω από τα 61 εκατομμύρια ευρώ, έκανε λόγο για έναν «αναπτυξιακό και φιλόδοξο πρόγραμμα, την υλοποίηση του οποίου εγγυάται το ισχυρό και υγιές ταμείο του δήμου που φθάνει στα 20 εκατ. ευρώ». «Χάριν της ετοιμότητας και του προγραμματισμού των Υπηρεσιών μας για εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων, αλλά και την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών, ο δήμος μας μπορεί να επενδύει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε έργα, υλοποιώντας ταυτόχρονα υψηλού επιπέδου κοινωνική πολιτική μέσα από τα πλούσια και μεγάλα προγράμματα για την οικογένεια, τη νεολαία και την τρίτη ηλικία. Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ έχουν μειωθεί δραματικά οι κρατικοί πόροι και επιχορηγήσεις προς τους δήμους, μείωση που ξεπερνά το 60%, κι ενώ έχουμε μειώσει σημαντικά τα Δημοτικά Τέλη, μειώσεις που κατατάσσουν το δήμο μας στην πρώτη θέση με τα χαμηλότερα Δημοτικά Τέλη», πρόσθεσε μεταξύ άλλων. Να σημειωθεί ότι, εάν στον προϋπολογισμό του δήμου (61,12 εκατ. €) προστεθούν και οι αντίστοιχοι προϋπολογισμοί της Δημοτικής Επιχείρησης (ΚΕΥΝΣ, 20 εκατ. €), του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (4 εκατ. €) και των Σχολικών Επιτροπών (250.000 €), που χρηματοδοτούνται από το δημοτικό ταμείο, τότε ο συνολικός προϋπολογισμός του δήμου Νεάπολης-Συκεών ξεπερνά τα 85 εκατομμύρια ευρώ.