ΑΡΘΡΟ
του προέδρου της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσου Τζήκα στον ΠΟΛΙΤΗΣ news
Ισχυρό σήμα ανάπτυξης νέων διεθνών συνεργασιών και υλοποίησης επενδύσεων με άξονα την ελληνική οικονομία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εκπέμπει η 84η ΔΕΘ, η οποία θα δώσει έμφαση στο τρίπτυχο «εξωστρέφεια-επιχειρηματικότητα-καινοτομία».
Με άρωμα… Ινδίας, που είναι φέτος η Τιμώμενη Χώρα της διοργάνωσης, με έντονο το στοιχείο του ελληνικού επιχειρείν, μέσω της συμμετοχής Επιμελητηρίων από όλη την Ελλάδα, αλλά και με εμπλουτισμένο τον χαρακτήρα του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας, η 84η ΔΕΘ αναμένεται να αφήσει για μία ακόμη φορά το «αποτύπωμά» της όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, που για εννέα ημέρες κινείται στους ρυθμούς της διοργάνωσης.
Η 84η ΔΕΘ διοργανώνεται σε μια σημαντική στιγμή. Πριν από λίγο καιρό στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ανακοινώθηκαν πέντε εμβληματικά έργα για τη χώρα, ένα από τα οποία είναι η ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο από την πρώτη στιγμή της διοίκησής μας στη ΔΕΘ-Helexpo θεωρήσαμε ως έργο πνοής όχι μόνο για τον εκθεσιακό φορέα, αλλά και για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Η Θεσσαλονίκη, για να μπορέσει να διαδραματίσει το ρόλο του διεθνούς εκθεσιακού κόμβου, χρειάζεται ένα νέο εκθεσιακό κέντρο.
Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που υποβάλαμε το 2018, αλλά το δουλεύουμε από το 2013 που έγινε η ενοποίηση των δύο εταιρειών, προτείνει ένα νέο εκθεσιακό κέντρο στο κέντρο της πόλης, όπου στο μισό οικόπεδο των 165 στρεμμάτων θα αναπτυχθεί ένα εμβληματικό και βιοκλιματικό εκθεσιακό κέντρο, ενώ το υπόλοιπο 50% θα είναι χώρος πρασίνου και αναψυχής και θα δοθεί για χρήση στην πόλη. Συνεργαζόμαστε αρμονικά με τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ διαθέτουμε τη στήριξη όλων των φορέων της πόλης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης. Στόχος μας είναι το 2026 στα 100 χρόνια της ΔΕΘ να είμαστε σε θέση να εγκαινιάσουμε το νέο εκθεσιακό κέντρο.
Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο είναι σήμερα υπό επεξεργασία στο Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης, το οποίο και θα το εισηγηθεί στο αρμόδιο Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού. Μετά την έγκριση της μελέτης από το Συμβούλιο, θα προχωρήσουν οι περιβαλλοντικοί όροι του ΕΧΣ και το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής και όλα μαζί θα αποτελέσουν το Προεδρικό Διάταγμα έγκρισης του ΕΧΣ. Το ΕΧΣ της ΔΕΘ είναι το πρώτο που βρίσκεται σε αυτό το στάδιο και έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση της ΣΜΠΕ. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες στο ΥΠΕΝ και να υπογραφεί το σχέδιο ΠΔ από τον υπουργό ΠΕΝ εντός του 2019.
Παράλληλα όμως προετοιμάζουμε τα επόμενα βήματα του έργου σε δύο άξονες. Ο ένας άξονας αφορά την ωρίμανση του έργου, με πρώτο σταθμό τον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για τον συνολικό σχεδιασμό του έργου, ενώ ο δεύτερος αφορά την χρηματοδότηση του έργου. Θα διερευνηθούν όλοι οι δυνατοί τρόποι χρηματοδότησης, ενώ θα μελετηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Θεωρείται δε βέβαιο ότι θα απαιτηθούν και ιδιωτικά κεφάλαια, και θα χρειαστεί κάποια μορφή ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη χρηματοδότηση του έργου.
Η ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα μιας νέας αναπτυξιακής σελίδας για την πόλη. Άλλωστε, πρόκειται για το μεγαλύτερο πολεοδομικό έργο στην πόλη από την μεταπολίτευση, που θα της δώσει τη δυνατότητα να γίνει το εκθεσιακό hub που οραματιζόμαστε και να αξιοποιήσει στο μέγιστο τη γεωστρατηγική της θέση ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.