Κ. Μητσοτάκης: Με σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» ανακοίνωσε μειώσεις φόρων, επενδύσεις και προσλήψεις

Μια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων και παροχών προς τους πολίτες αλλά και μείωσης φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου (7/9) από το «βήμα» της 84ης ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.

-Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα περιορίζεται στο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή ο νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

-Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24% και στα μερίσματα, από 10% σε 5%.

-Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.

-Φοροαπαλλαγή 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

-Αναστέλλεται ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

-Καταργούνται μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.

-Χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί από το 2020, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

-Μείωση του ΦΠΑ στο 13% για τα βρεφικά είδη, καθώς και για τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα.

-Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.

-Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων «που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός ”μποναμάς” και χορήγησή του στο τέλος του 2020.

Επίσης ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουλίου του 2020 κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. «Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Προσέξτε όμως. Μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας πως, «αναγνωρίζοντας, όπως είπε, το μεγάλο πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας και της κατάχρησης των ευέλικτων μορφών εργασίας, θεσπίζεται αμέσως προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση»!

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή: «Ψηφίσαμε, νωρίτερα από ό,τι είχα εξαγγείλει πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ώστε τα εκκαθαριστικά όλων να είναι από εφέτος -και όχι από το 2020, κατά μέσο όρο 22% χαμηλότερα. Εντοπίστηκαν και “πάγωσαν” οι προκλητικές συντάξεις για λίγους. Και με το νέο βελτιωμένο σύστημα των 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ανακουφίζονται εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με μικρότερο επιτόκιο, ελάχιστη καταβολή και χωρίς την απειλή κατασχέσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα», ενώ υπογράμμισε: «Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα».

Έμφαση στις επενδύσεις
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και κίνητρα για τους επενδυτές λέγοντας πως «άμεσα καθιερώνονται ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων. Απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων. Για την ενημέρωση και την προσέλκυση επενδυτών, ιδρύεται Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας. Και ακόμη, Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Με τις καθορισμένες χρήσεις, τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην επιτάχυνση των διαδικασιών όσον αφορά στην επένδυση στο Ελληνικό αλλά και στις επενδύσεις της Eldorado Gold. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην Eldorado Gold υπογράφηκαν οι τρεις αποφάσεις που έμεναν επί τρία χρόνια στα συρτάρια του υπουργού Ενέργειας, παρά τις αλλεπάλληλες θετικές αποφάσεις του ΣτΕ, για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της επένδυσης στις Σκουριές. Παράλληλα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, συζητούμε με την εταιρία την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στη Θράκη. Η συνολική αξία του έργου ανέρχεται στο ένα δισ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν 1.900 θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή και περισσότερες από 900 μετά την ολοκλήρωσή του.

Προσλήψεις αστυνομικών και γιατρών

Επίσης όπως είπε ο πρωθυπουργός η προστασία του πολίτη αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, είναι όμως και προϋπόθεση ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε «προσλήψεις 1.500 νέων αστυνομικών μέχρι το τέλος του έτους καθώς και ανασύσταση των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ και ανανέωση του στόλου των περιπολικών της ΕΛΑΣ μέσα στο 2020».

Επίσης εξήγγειλε, στον τομέα της Υγεία 2.000 προσλήψεις, κυρίως, νοσηλευτών καθώς και προσλήψεις 2.000 νέων γενικών γιατρών. πρωτοβάθμιας υγείας. Μάλιστα, οι πρώτοι 800 από αυτούς θα αναλάβουν αμέσως καθήκοντα.δομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.