Κ. Μητσοτάκης: «Ό,τι έχουμε εξαγγείλει για το 2020 είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό»

«Ό,τι έχουμε εξαγγείλει για το 2020 είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας. Δεν θα προχωρούσα σε εξαγγελίες αν δεν ήταν πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα». Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 84η ΔΕΘ αποκαλύπτοντας πως είναι ήδη στο τραπέζι το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων.

Σημείωσε πάντως πως «δεν θα διεκδικήσω αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά αφού η χώρα αποκτήσει πολιτική αξιοπιστία». Και πρόσθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το βάζω στο τραπέζι των συζητήσεων εξηγώντας γιατί αυτά τα πλεονάσματα είναι ξεπερασμένα». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης καθιστούν το χρέος αυτόματα πιο βιώσιμο. Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και θα το κάνουμε».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανή πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ ο πρωθυπουργός τόνισε: «Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά». Πρόσθεσε ότι «είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό. Θα γλυτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. «Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική είναι διαφορετική», υπογράμμισε.

Μείωση φόρων
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη ότι θα καταργηθούν οριστικά η εισφορά αλληλεγγύη και το τέλος επιτηδεύματος, όχι όμως πριν από το 2021. Σημείωσε ακόμη ότι «στο τέλος της θητείας μας θα έχουμε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, 22% και 11% και βέβαια θα υπάρχει ο κατώτατος συντελεστής», ενώ «συζητάμε το ενδεχόμενο για μείωση των εισφορών και στους ελεύθερους επαγγελματίες». Επίσης, επανέλαβε ότι από 1ης Ιουλίου του 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ αναφερόμενος στα αναδρομικά για τους συνταξιούχους διαβεβαίωσε ότι «θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις». Όπως είπε, «θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου». Και πρόσθεσε: «Εάν έχουμε υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, μπορούμε πάντα να παρεμβαίνουμε και να το επιστρέφουμε στους πολίτες, μέσω μείωσης φόρου και στήριξης του κοινωνικού κράτους».

Επίσης, ξεκαθάρισε πως «κανένα επίδομα δεν καταργείται», ενώ αναφερόμενος ειδικά στα άτομα με αναπηρία είπε: «Θέλουμε μία συγκροτημένη προσέγγιση στο θέμα τον ατόμων με αναπηρία. Το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις».

Προσλήψεις
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ακόμη την ότι η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στην ειδική αγωγή. «Θα προσλάβουμε 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση δίνοντας μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές», τόνισε ο πρωθυπουργός γνωστοποιώντας πως «δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε, για τις προσλήψεις, γιατί μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα»!

Εκλογικός νόμος και
συνταγματική αναθεώρηση

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε ακόμη για τα ζητήματα του εκλογικού νόμου, της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και της ψήφου των αποδήμων. «Δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού, ούτε διευρύνουμε το εκλογικό σώμα. Παρέχουμε απλώς μία διευκόλυνση, όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε παράλληλα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου», απάντησε ενώ αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση είπε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ για τον εκλογικό νόμο είπε: «Δεν θα συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή του Συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες».

Επανέλαβε ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική και γι’ αυτό θα προτείνει ένα νόμο που να εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. «Ένα κόμμα με 40% έχει δικαίωμα να κυβερνά» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σχολίασε και τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία», δήλωσε ενώ σχολίασε και τις πρόσφατες σχετικές αναφορές του Αλ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι «η αντιπολίτευση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια». Σημείωσε πάντως ότι εφόσον δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος τότε οι εκλογές το 2023 θα είναι με απλή αναλογική, δηλαδή θα είναι με διπλή κάλπη, αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. «Θα περάσουμε από τη διαδικασία μίας διπλής εκλογής», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε επίσης εάν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως είπε θα μπορεί να απαντήσει σε τρεις μήνες και σημείωσε ότι προηγείται η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους. «Κάθε πράγμα στον καιρό του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ελληνοτουρκικά και συμφωνία Πρεσπών
Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών. «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ, γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι μία εθνικά επιζήμια συμφωνία, αλλά είναι κυρωμένη που σημαίνει ότι δεν αλλάζει κατά το δοκούν. «Η συμφωνία δεν προβλέπει διαδικασία αλλαγής της, προβλέπει μόνο έλεγχο της εφαρμογής και σε αυτό θα είμαστε πολύ αυστηροί. Αυτό που χρειάζεται η Μακεδονία και η Ελλάδα είναι ένα αναπτυξιακό άλμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε την ανάγκη στήριξης των μακεδονικών προϊόντων και του brand της Μακεδονίας, καθώς και «να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας παγκοσμίως, έτσι ώστε όταν κάποιος ακούει Μακεδονία, να σκέφτεται την ελληνική Μακεδονία». Ακόμη ανέφερε πως δεν έχει κανονιστεί συνάντηση με τον κ. Ζάεφ αλλά, όπως είπε, κάποια στιγμή θα γίνει.