ΕΒΕΘ: Απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων η μόνη εφικτή λύση για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου

«Απαραίτητη για τη συνολική λειτουργία του έργου είναι η ολοκλήρωση του σταθμού Βενιζέλου, καθώς το Μετρό οφείλει καταρχάς να είναι λειτουργικό, ενώ είναι εύλογη η απαίτηση να καλύπτει τις ανάγκες της πόλης και της αγοράς». Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Γιάννης Μασούτης (φωτογραφία) και ο α΄Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης για το Μετρό, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το ΕΒΕΘ εξαρχής τάχθηκε υπέρ της αναγκαιότητας κατασκευής Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου, «το έργο πρέπει να έχει ένα αποδεκτό κόστος κατασκευής και να εδράζεται σε απολύτως εφικτές τεχνικά λύσεις. Ωστόσο, εδώ και δύο χρόνια, ο ανάδοχος υποβάλλει μελέτες στην Αττικό Μετρό ΑΕ, που παραμένουν ασχολίαστες.

Οι καθυστερήσεις που δημιουργούνται είναι σημαντικές και διαφαίνεται ότι το κύριο πρόβλημα συναρτάται με την απόφαση μετατόπισης του σταθμού της Βενιζέλου νοτιότερα, για να αποφευχθεί η μετακίνηση, απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Επίσης εξαιτίας της καθυστέρησης έγκρισης των σχετικών μελετών και της διόγκωσης του κόστους του έργου κατά ένα σημαντικό ποσό, λόγω των πρόσθετων κατασκευών, η εξέλιξη του καθυστερεί απελπιστικά».

«Αυτού του είδους οι καθυστερήσεις δημιουργούν πρόσθετη αβεβαιότητα και αισθητή ενόχληση στην επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Συνεπώς είναι εύλογο το ΕΒΕΘ να θεωρεί ως μόνη εφικτή λύση, επειδή ακριβώς είναι μελετημένη και κοστολογημένη, την απόσπαση και την επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων και την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου στο αρχικό σημείο που είχε υποδειχθεί», υπογράμμισε καταληκτικά η διοίκηση του ΕΒΕΘ στην σύσκεψη.