Μ. Ζορπίδης: Σεπτέμβρης με δύο μεγάλες προκλήσεις

ΑΡΘΡΟ

του κ. Μιχάλη Ζορπίδη, προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και προέδρου του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, στον ΠΟΛΙΤΗΣ news

Η μεγάλη πολιτική αλλαγή με την άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και τοm σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο αυτής της σεζόν, καθώς μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, επιστρέφουμε στην κανονικότητα.
Η κυβερνητική αλλαγή, μαζί με την ανάληψη των διοικήσεων των δήμων όλης της χώρας από τους νέους δημάρχους θα διαμορφώσει πολλές από τις εξελίξεις που θα ζήσουμε στη χώρα στο προσεχές διάστημα.

Πρόκειται για δύο στοιχεία που έχουν μέσα τους πολλές προκλήσεις, πολλές ευκαιρίες και επειδή ακριβώς διαθέτουν τα χαρακτηριστικά του καινούργιου, του νέου, του ελπιδοφόρου, δημιουργούν ένα θετικό κλίμα στην Αγορά και την κοινωνία.

Περιμένουμε λοιπόν με μεγάλη αγωνία να δούμε τις απόψεις και τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης πάνω σε όλα τα θέματα που μας απασχολούν. Όπως και τις διαθέσεις των δημάρχων.

Ας ευχηθούμε ότι οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν με την πολύ καλή πρώτη περίοδο της κυβέρνησης θα δικαιωθούν και θα έχουμε μία ακόμη καλύτερη συνέχεια. Εμείς, οι άνθρωποι του Επιμελητηριακού χώρου και των εκπροσώπων της Αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κάθε περίπτωση θα είμαστε εδώ για να συμβουλεύσουμε τους κυβερνώντες, να επικροτήσουμε τις θετικές τους αποφάσεις αλλά και για να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τις αρνητικές τους όπως και για να εκφράσουμε τις τυχόν διαφωνίες μας. Ο ρόλος ο δικός μας δεν αλλάζει καθώς αλλάζουν οι κυβερνήσεις.

Σε ό,τι αφορά τοn Δήμο Θεσσαλονίκης θα ήθελα να τονίσω ότι ο κ. Κων. Ζέρβας είναι γνώστης όλων των προβλημάτων της πόλης, ενώ γνωρίζει πολύ καλά την αγορά, ενώ είναι και μέλος του ΕΕΘ! Προσβλέπουμε σε μία στενή συνεργασία με τη διοίκηση του, που θα ανοίξει μία νέα σελίδα στην δράση των τοπικών φορέων και θα είναι πολύ πιο ουσιαστική από όσες γράφτηκαν στο παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση και την οικονομία: Περιμένουμε να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μείωσης της φορολογίας και των βαρών για τις ασφαλιστικές καλύψεις. Όπως επίσης και μέσω της καλύτερης λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών γιατί η γραφειοκρατία, η διαφθορά και η πολυνομία κοστίζουν πάρα πολύ στην Ιδιωτική Οικονομία.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε υψηλές προσδοκίες με τον λόγο του τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Περιμένουμε λοιπόν την μετουσίωση σε νομοθετήματα και αποφάσεις αυτών των λόγων.

Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα πολύ θετικό κλίμα, καθώς πείθει ότι θα είναι σταθερή και θα φέρει μία ομαλότητα και μία κανονικότητα στη χώρα. Το κλίμα αυτό είναι πολύ σημαντικό και χωρίς αυτό δεν γίνεται τίποτε ωστόσο εάν μείνουμε σ’ αυτό δεν θα καταφέρουμε τίποτε και σε 2-3 μήνες θα γυρίσουμε εκεί που ήμασταν. Άρα πρέπει αμέσως να περάσουμε στην επόμενη φάση: να ισχύσουν οι φοροαπαλλαγές, να προχωρήσουν νομοθετήματα σχετικά με την καλύτερη λειτουργία του κράτους, να προωθηθούν εμβληματικές επενδύσεις όπως αυτή του Ελληνικού και της Ρόδου, να λυθεί το θέμα της ΔΕΗ, που μπορεί να μετατραπεί σε βρόγχο, όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά για όλη την Ελλάδα και να συνεχιστούν με εντονότερο βαθμό οι αποκρατικοποιήσεις, οι ΣΔΙΤ και οι δημόσιες επενδύσεις.