Α. Καπνοπώλης: Αναγκαίες οι επενδύσεις για τη χώρα

ΑΡΘΡΟ

του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Αναστάσιου Καπνοπώλη στον ΠΟΛΙΤΗΣ news

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιo, που προβλέπει μείωση στον ΕΝΦΙΑ αλλά και διεύρυνση και βελτίωση στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τις εφορίες, δίνει ξεκάθαρα το στίγμα μιας πολιτικής φιλικής προς την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Θετικό κλίμα δημιουργούν, επίσης, οι εξαγγελίες για άρση των εμποδίων στην προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης αλλά και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, τη βελτίωση των υπηρεσιών στον τομέα της υγείας, την αναβάθμιση της παιδείας, την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων και την εδραίωση ξεκάθαρων κανόνων στις σχέσεις κράτους, επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Επί του παρόντος η κυβέρνηση δείχνει να εστιάζει στην παρουσίαση εφικτών και μετρήσιμων στόχων, ανά τομέα ευθύνης, αποφεύγοντας τις μεγάλες και αόριστες υποσχέσεις.

Αναμφίβολα, οι κυβερνήσεις κρίνονται στο επίπεδο της υλοποίησης και όχι των καλών προθέσεων και των εξαγγελιών. Για το λόγο αυτό, με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, κρίσιμες προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της είναι οι στοχευμένες περικοπές κρατικών δαπανών, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για τις φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας και να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό των δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

Η εφαρμογή αυτών των μέτρων, ιδιαίτερα εφόσον συνδυαστεί και με τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, θα έχει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια για επιτάχυνση της ανάπτυξης, ενίσχυση της απασχόλησης και βελτίωση των εισοδημάτων των πολιτών.
Εμείς ως επιχειρηματικός κόσμος δεν θα σταματήσουμε να ζητούμε σταθερότητα, στρατηγικές για την ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προκύψουν νέες επενδύσεις που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος.

Η Ελλάδα εμφανίζει ένα παραγωγικό κενό της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως απότοκο της πολυετούς ύφεσης. Το κενό αυτό μπορεί να αναπληρωθεί μόνο μέσα από την κινητοποίηση μεγάλου αριθμού νέων επενδύσεων, που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας. Η προσπάθεια που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι τεράστια, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η χώρα παρουσιάζει τη χαμηλότερη αναλογία επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ στην Ευρώπη, με μεγάλη μάλιστα διαφορά από το μέσο όρο.

Πλεονεκτήματα και ευκαιρίες για τους επενδυτές υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι να μεγιστοποιηθούν ώστε μέσα από την προσέλκυση νέων επενδύσεων να προκύψουν οφέλη τόσο για την οικονομία ευρύτερα, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι επενδύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, o εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου Μακεδονία, αλλά και η αναμενόμενη ανάπλαση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω πως ο πρωθυπουργός, πρόσφατα, συμπεριέλαβε μεταξύ των πέντε εμβληματικών έργων που αφορούν τη χώρα, την ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που δίνει στο εν λόγω έργο.

Οι προαναφερθείσες επενδύσεις σε συνδυασμό με τη δημιουργία ναυπηγοεπισκευστικής ζώνης στο λιμάνι της πόλης, μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία της Θεσσαλονίκης και να αποτελέσουν το δέλεαρ και για νέους επενδυτές.

Για να έρθουν όμως οι επενδύσεις στη χώρα μας θα πρέπει να προηγηθούν:
• Γενναίες μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, στην κοινωνική ασφάλιση και στη δημόσια διοίκηση.
• Μέτρα για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
• Γρήγορη απονομή δικαιοσύνης που αποτελεί μείζον πρόβλημα για την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων.

Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε πράξεις πέρα από τα λόγια.