Γ. Κωνσταντόπουλος: Να εργαστούμε όλοι με κοινό στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας

ΑΡΘΡΟ

του προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων -ΣΕΒΕ, Δρ Γιώργου Κωνσταντόπουλου στον ΠΟΛΙΤΗΣ News

Η οικονομική κρίση που βίωσε η Ελλάδα ανέδειξε σημαντικά δομικά προβλήματα στο επιχειρηματικό σκηνικό και απέδειξε ότι η εξωστρέφεια είναι η μοναδική διέξοδος προς μία νέα αναπτυξιακή πορεία. Το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου 2019 μπορεί να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και έχει δημιουργήσει αισιοδοξία στην εξωστρεφή οικογένεια της χώρας για ένα καλύτερο αύριο. Ωστόσο, για να γίνει η Ελλάδα μία ανοιχτή και σύγχρονη οικονομία, θα πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος που μας οδήγησαν στο οικονομικό αδιέξοδο και να εργαστούμε όλοι με κοινό στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Το διεθνές εμπόριο αναπτύσσεται διαρκώς, ο ανταγωνισμός βαίνει συνεχώς αυξανόμενος, ενώ η 4η βιομηχανική επανάσταση βρίσκεται προ των πυλών, καθιστώντας την ψηφιοποίηση των επιχειρησιακών λειτουργιών και των δημόσιων υπηρεσιών επιτακτική. Απαιτείται επομένως ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, μετατρέποντας τη θεωρία σε πράξη με κοινό στόχο την ανάπτυξη.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας ευελπιστεί ότι η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να αντιμετωπίσει ως προκλήσεις τα προβλήματα και θα δημιουργήσει ένα φιλο-επιχειρηματικό και φιλο-επενδυτικό πλαίσιο, οδηγώντας τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική ευημερία.

Δυστυχώς, τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση απαιτούν χρόνο και στρατηγικό σχεδιασμό για να λυθούν. Τα τελευταία χρόνια στη χώρα βιώσαμε ένα μοντέλο «Βιώσιμης Ανάπτυξης» με βάση την υπερφορολόγηση και αποτέλεσμα τη δημιουργία ανεπανόρθωτων προβλημάτων στην οικονομία και την κοινωνία. Ο ΣΕΒΕ, βιώνοντας τις αντιπαραγωγικές υπερβολές του φορολογικού συστήματος και των επιβαρύνσεων του, θεωρεί ότι η οικονομία είναι πάνω και πρώτα απ’ όλα εμπιστοσύνη και ότι η νέα κυβέρνηση με βάση το στίγμα των πολιτικών προτεραιοτήτων και της οικονομικής αντίληψης που τη διακατέχει, πρέπει σταδιακά να προχωρήσει σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα που πέρα από τις άμεσες πολιτικές και θεσμικές παρεμβάσεις – μεταρρυθμίσεις, που θα βασιστεί στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό και στην ανάπτυξη των επενδύσεων, ώστε να επανεκκινηθεί η οικονομία της χώρας.

Στη νέα αυτή προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και της Βόρειας Ελλάδας συγκεκριμένα, η ΔΕΘ θα διαδραματίσει ένα καθοριστικό ρόλο στη σύγχρονη ιστορία της περιοχής. Άλλωστε, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης και του επιχειρηματικού κόσμου και έχει κομβικό ρόλο στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα. Επομένως, οι προσδοκίες είναι συνεχώς αυξανόμενες, ιδιαίτερα για τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής.

Στον ΣΕΒΕ εκτιμούμε ότι η μετατροπή των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό πάρκο, με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη, θα δώσει αίγλη στη Θεσσαλονίκη και στην εμπορική και πολιτιστική ζωή της. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε την άμεση ενεργοποίηση του σχεδιασμού της ΔΕΘ με σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη για την πόλη και απόδοση μεγάλου ποσοστού της έκτασης της ΔΕΘ στο μητροπολιτικό πάρκο της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να έχει κομβικό ρόλο στον εκθεσιακό τουρισμό της Ελλάδας.