Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε όπλα και πυρομαχικά… εισαγωγής από την Αλβανία -Κατασχέθηκαν περισσότερα από 122.000 φυσίγγια! (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Την πλήρη εξάρθρωση σπείρας που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή, διακίνηση, εμπορία όπλων και πυρομαχικών ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Αστυνομία αποκαλύπτοντας την παράνομη δραστηριότητα που απλωνόταν από την Αλβανία μέχρι την Κρήτη με… βοηθητικούς χώρους (βοσκοτόπια και αχυρώνες (!)) σε Θεσπρωτία και Κοζάνη.

Η αστυνομική επιχείρηση, οργανώθηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ρεθύμνου, Χανίων, Ηγουμενίτσας, Τμήματος Ασφαλείας Εορδαίας Κοζάνης και στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος. Επιπλέον στις έρευνες συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων και Ρεθύμνου και των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας Χανίων και Ρεθύμνου.

Στο πλαίσιο της εκτεταμένης επιχείρησης, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος έντεκα (11) ημεδαπών και πέντε (5) αλλοδαπών, εκ των οποίων συνελήφθησαν έξι (6) ημεδαποί ηλικίας 59, 55, 54, 42, 31 και 64 για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής στην εν λόγω εγκληματική ομάδα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛΑΣ, οι δράστες είχαν προβεί στην εισαγωγή από την Αλβανίας πολεμικών όπλων και πυρομαχικών, ενώ η σπείρα είχε δύο «πυρήνες»: Τον «πυρήνα» της Αλβανίας, τα μέλη του οποίου ενεργώντας σε ξεχωριστές υποομάδες αναλάμβαναν τη συγκέντρωση του αιτούμενου αριθμού πυρομαχικών και τον «πυρήνα» της Κρήτης, τα μέλη του οποίου προέβαιναν αρχικά στη «παραγγελία» των αιτούμενων ποσοτήτων πυρομαχικών και στη συνέχεια αναλάμβαναν την παραλαβή, μεταφορά και τέλος την παράδοση στους ενδιαφερόμενους που σε προγενέστερο χρόνο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά πυρομαχικών.

Η μεταφορά του παράνομου εμπορεύματος πραγματοποιούνταν με ΙΧΦ οδηγούμενο από τον 54χρονο και προπορευόμενο όχημα ΙΧΕ οδηγούμενο από τον 59χρονο, ο οποίος είτε παραλάμβανε το παράνομο εμπόρευμα εξερχόμενος από τη χώρα απευθείας από τους προμηθευτές στην Αλβανία, είτε από χώρους – σημεία που είχαν προσυμφωνηθεί (ασφαλή κρησφύγετα) σε βοσκότοπους στην Ήπειρο που χρησιμοποιούσε ο 55χρονος ή σε άλλους χώρους στην Δυτική Μακεδονία, όπως αποθήκες- αχυρώνες. Ανάλογα την ποσότητα του εμπορεύματος η μεταφορά γινόταν ή με όχημα που χρησιμοποιούσε ο 59χρονος και το οδηγούσε ο ίδιος ή εάν επρόκειτο για μεγαλύτερη ποσότητα εμπορεύματα με το ΙΧΦ ιδιοκτησίας του 54χρονου.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι από το Νοέμβριο 2018 έως και σήμερα η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα με τον ίδιο τρόπο δράσης είχε προβεί σε τέσσερις εισαγωγές απροσδιόριστου αριθμού πυρομαχικών από την Αλβανία.

Χθες (14.09.2019) στα Χανιά πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο ΙΧΦ όχημα, μετά την αποβίβαση του από πλοίο φορτηγό οχηματαγωγό οδηγούμενο από τον 54χρονο, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-4 πολεμικά όπλα τύπου Kalashnikov
-6 γεμιστήρες Kalashnikov
-122.566 φυσίγγια για πολεμικό όπλο τύπου Kalashnikov,
-4 κλείστρα και 2 εξωλκείς προοριζόμενα για πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov

Ακολούθησαν έρευνες στα σπίτια του 55χρονου στη Θεσπρωτία, του 64χρονου στην Κοζάνη και του 31χρονου και του 42χρονου στο Ρέθυμνο όπου κατά τη διάρκεια αυτών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Στην οικία του 55χρονου και 64χρονου

-πολεμικό όπλο
πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων και
-κυνηγετικό όπλο

Στην οικία του 31χρονου και του 42χρονου

-φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμμετρημάτων,
-2 γεμιστήρες
-20 κροτίδες,
-2 θήκες πιστολιού, κυτία καθαρισμού
-πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων
-κυνηγετικό όπλο

Επιπλέον κατασχέθηκαν τα ΙΧΦ και ΙΧΕ, οχήματα ως μέσα τα οποία χρησιμοποιούσαν για παράνομες δραστηριότητες.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι το παράνομο οικονομικό όφελος που θα αποκόμιζαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας από την παράνομη εμπορία πυρομαχικών του συγκεκριμένου φορτίου υπολογίζεται στο χρηματικό ποσό των 232.000 ευρώ.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.