A. Τσίπρας: Είμαστε περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών!

Υπερήφανος για τη Συμφωνία των Πρεσπών -η οποία, όπως είπε, «θα μείνει στην ιστορία»- δήλωσε σήμερα (15/9) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Σημείωσε ακόμη ότι δεν οπισθοχώρησε μπροστά στο προφανές πολιτικό κόστος, ενώ έκανε λόγο για υποκρισία από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι με τη συμφωνία «λύθηκε ένας γόρδιος δεσμός στην εξωτερική πολιτική, μπήκαν οι βάσεις για την ειρήνη και καλή γειτονία» και «κερδίσαμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας». Μιλώντας δε για το πολιτικό κόστος, είπε πως όσοι υποδαύλισαν τις αντιδράσεις και υποκίνησαν τους ακραίους θα το βρουν μπροστά τους στο μέλλον. «Είμαστε υπερήφανοι που αναλάβαμε το πολιτικό κόστος, γιατί κάναμε ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της» ανέφερε και κατέληξε ότι «το καλό που κάναμε εμείς θα το βρούμε μπροστά μας και το κακό που έκαναν αυτοί, επίσης θα το βρουν μπροστά τους».

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στο «μέτωπο» των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας. «Διαφωνούμε κάθετα με το αναπτυξιακό μοντέλο της ΝΔ και θεωρούμε ότι δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη», καθώς «το μοντέλο αυτό το έχουμε δοκιμάσει». Υποστήριξε ακόμη πως το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση πέραν του ότι περνά σε αντεργατικές ρυθμίσεις, που «δείχνει την άποψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη», επιδοτεί κλάδους που δεν είναι παραγωγικοί. «Αντί να επιδοτούμε παραγωγικούς κλάδους θα δίνουμε χρήματα σε φίλους και κολλητούς, θα επιδοτούμε τις ταχυμεταφορές, τα ντελίβερι, την εξαγωγική δραστηριότητα και θα επιδοτούμε το μονοπώλιο στη διακίνηση Τύπου», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προσθέσει: «Όλοι καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο γίνονται αυτές οι διατάξεις που δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Τα ζήσαμε όλα αυτά», είπε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν είναι δυνατό να δίνεται η αρμοδιότητα, η εξουσία στον υπουργό Ανάπτυξης να δίνει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. «Ναι στην ανάπτυξη αλλά με συγκεκριμένο προσανατολισμό, με διαφάνεια, με κανόνες που προστατεύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Όχι στην ασυδοσία, η ασυδοσία δε θα οδηγήσει στην ανάπτυξη», είπε.

Για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν εμπεδώθηκαν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του, ενώ ανέφερε ότι η αίσθησή του είναι πως ο κ. Μητσοτάκης, στο θέμα της φορολογίας, δημιούργησε πολύ μεγάλες προσδοκίες, οι οποίες πολύ γρήγορα θα διαψευστούν. «Θα κριθούμε όλοι» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι οι υψηλές προσδοκίες θα γυρίσουν μπούμερανγκ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μια εποικοδομητική, ταυτόχρονα μια μαχητική αντιπολίτευση», ενώ σε ερώτηση για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Με λένε Τσίπρα, όχι Μητσοτάκη. Ζήτησε εκλογές γιατί ήθελε να δημιουργήσει ένα τοξικό πολιτικό κλίμα και να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ. Εγώ δεν έχω τέτοια προβλήματα». Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε το ξήλωμα των κατακτήσεων που με πολύ κόπο και θυσίες καταφέραμε όλο το προηγούμενο διάστημα».

(Η φωτογραφία είναι από τη χτεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ)