Επί ποδός οι καταστηματάρχες της Βενιζέλου – Δίπλα τους μόνο ο πρόεδρος του ΣΕΘ-Νέοι Ορίζοντες, Ι. Φωτιάδης

Επί ποδός είναι οι καταστηματάρχες της οδού Βενιζέλου για το επικείμενο πολύμηνο κλείσιμο της οδού Βενιζέλου από την Ερμού μέχρι την Εγνατία. Μπορεί να αναβλήθηκε η απόφαση για τον αποκλεισμό της οδού ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να γίνει σήμερα, ωστόσο όλοι οι επαγγελματίες είναι σε απόγνωση καθώς αυτό θα συμβεί από την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσει 4 ολόκληρους μήνες!

Σήμερα (Πέμπτη 19/9) το πρωί, με το άνοιγμα της αγοράς, βρέθηκε δίπλα τους για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης (ΣΕΘ)- Νέοι Ορίζοντες, Ιωάννης (Στάθης) Φωτιάδης ο οποίος όπως λένε «είναι ο μόνος που μας επισκέφθηκε, άκουσε το πρόβλημά μας και εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση». Ο κ. Φωτιάδης μίλησε με τους εμπόρους οι οποίοι είναι αγανακτισμένοι καθώς, όπως επισημαίνουν, δεν είχαν ποτέ επίσημη ενημέρωση για το τι πρόκειται να συμβεί τους επόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης- Νέοι Ορίζοντες, Ιωάννης (Στάθης) Φωτιάδης

«Δεν θέλουμε προφορικές ενημερώσεις από… περαστικούς της Αττικό Μετρό. Θέλουμε επίσημη γραπτή ενημέρωση από την εταιρεία», σημειώνουν, καθώς όπως τονίζουν με έμφαση «από το κλείσιμο της οδού εξαρτάται η επιβίωσή μας. Το τετράμηνο του αποκλεισμού περιλαμβάνει και την περίοδο των Χριστουγέννων που είναι για μας ζωτικής σημασίας. Αν χάσουμε αυτή την περίοδο θα είναι καταστροφικό». Παράλληλα, προσθέτουν πως ήδη ήταν κλειστό εδώ και περίπου τέσσερις μήνες το τμήμα της Βενιζέλου πάνω από την Εγνατία. «Δηλαδή, θα έχουμε έναν από τους πιο κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης κλειστό για περίπου έναν χρόνο!», είπαν στον κ. Φωτιάδη ο οποίος κάλεσε για ακόμη μία φορά την Αττικό Μετρό αλλά και την κυβέρνηση «να σκύψουν στο πρόβλημα που απειλεί τη βιωσιμότητα δεκάδων επιχειρήσεων και να αναθεωρήσουν τον σχεδιασμό για το κλείσιμο της Βενιζέλου, καθώς η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Οι επαγγελματίες που έκαναν υπομονή για περισσότερα από 10 χρόνια λένε ‘’φτάνει πια’’!».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φωτιάδης εξέφρασε με πρόσφατη ανακοίνωσή του την αντίδραση των Νέων Οριζόντων αλλά και την αγανάκτηση και απόγνωση του επιχειρηματικού κόσμου, που δραστηριοποιείται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για το πολύμηνο κλείσιμο της οδού Βενιζέλου λόγω εργασιών του μετρό.

«Δυστυχώς η Αττικό Μετρό προχωρά στην υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού και έχοντας ήδη κλείσει το τμήμα της Βενιζέλου πάνω από την Εγνατία ετοιμάζεται τώρα να αποκλείσει και το τμήμα από Εγνατία μέχρι Ερμού και μάλιστα για τέσσερις μήνες. Πρόκειται για μια κίνηση που συνιστά ‘’χαριστική βολή’’ για τα καταστήματα του κέντρου της πόλης και τους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν δεινοπαθήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις πολύχρονες εργασίες επί της Εγνατίας. Με τον νέο αποκλεισμό, σε μια από τις πλέον κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, οι ‘’φωστήρες’’ -οι οποίοι σχεδιάζουν επί χάρτου αδιαφορώντας για την κοινωνία και τους ελεύθερους επαγγελματίες- ετοιμάζονται να αποτελειώσουν ό,τι έχει μείνει όρθιο στην αγορά και να οδηγήσουν στο λουκέτο όσους άντεξαν υπό το βάρος της κρίσης και της υπερφορολόγησης», υπογραμμίζει ο κ. Φωτιάδης ο οποίος χαρακτηρίζει το κλείσιμο της Βενιζέλου «καταστροφική απόφαση για την αγορά της πόλης».

Σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη «δεν θα έπρεπε να κλείσει κανένας δρόμος ούτε για μία μέρα», καθώς «οι αντοχές του εμπορικού κόσμου έχουν εξαντληθεί». Παράλληλα εκφράζει τον προβληματισμό του με αφορμή τη νέα διαμάχη για την τύχη των αρχαίων στον σταθμό της Βενιζέλου, υπογραμμίζοντας πως η πόλη, οι επιχειρηματίες της και οι κάτοικοί της δεν αντέχουν ούτε μια ημέρα ανατροπής του προγραμματισμένου χρόνου παράδοσης» τόσο του επίμαχου σταθμού αλλά και του συνολικού έργου που έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας».