Κήρυξε πτώχευση η Thomas Cook! Αποκλεισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες σε όλο τον κόσμο -Πάνω από 50.000 εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα!

Σοκ στην τουριστική αγορά προκαλεί το «κανόνι» για την Thomas Cook! Το παλαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο του κόσμου κήρυξε πτώχευση αφήνοντας στον αέρα τους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες σε όλο τον κόσμο αλλά και τους εργαζόμενους της εταιρίας.

Το διοικητικό συμβούλιο της Thomas Cook απέτυχε να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της για ένα πακέτο διάσωσης ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση και δεν κατάφερε να βρει τα 227 εκατ. ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης που ήταν απαραίτητα για να συνεχίσει τη λειτουργία της. Έτσι, η εταιρεία υπέβαλε αίτημα αναγκαστικής εκκαθάρισης.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ξεκινά επιχείρηση επαναπατρισμού χιλιάδων τουριστών – πελατών της εταιρίας οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι σε όλο τον κόσμο! Ήδη, η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να επαναπατριστούν πάνω από 150.000 Βρετανούς τουρίστες μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. «Η Thomas Cook έπαυσε τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε οι πτήσεις της εταιρείας έχουν πλέον ακυρωθεί», τόνισε η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Η Thomas Cook -που ιδρύθηκε το 1841- διαχειρίζεται σήμερα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια και έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές αυτή τη στιγμή. Επίσης απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο εκ των οποίων οι 9.000 βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρώτο υπολογισμό που έκανε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είναι εγκλωβισμένοι πάνω από 50.000 τουρίστες της Thomas Cook. Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι οι πρώτοι 22.000 θα αναχωρήσουν από την χώρα μας τις επόμενες ημέρες, ενώ υπογράμμισε πως το κόστος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι μεγάλο καθώς πολλά συμβόλαια δεν έχουν ακόμα πληρωθεί από την χρεοκοπημένη πλέον εταιρία. Ήδη, πρόσθεσε, έχει γίνει συνεννόηση με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας προκειμένου να αρχίζει ο επαναπατρισμός των τουριστών. Ο οργανισμός της Βρετανίας που συνεργάζεται με το υπουργείο Τουρισμού θα αποζημιώνει τις εταιρείες για την ζημιά που έχουν υποστεί από σήμερα και μετά.