Στη Θεσσαλονίκη ταξίδεψαν οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Ιστορικές διαδρομές, το μοναδικό ταξίδι ανάμεσα στο «παλαιό» και στο «νέο», καλλιτεχνικές τάσεις, φεστιβάλ και νυχτερινή ζωή συγκροτούν το νέο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης που αποτέλεσε τον πυρήνα της συζήτησης της μηνιαίας σειράς εκδηλώσεων «ΔΙΑΛΟΓΟΙ» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Στο πρώτο τους ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, οι «ΔΙΑΛΟΓΟΙ» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έδωσαν ραντεβού στην Αποθήκη Γ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης και συναντήθηκαν με περισσότερους από 500 φίλους και κατοίκους της πόλης, σε μια εκδήλωση ανοιχτή και ελεύθερη προς όλους και συζήτησαν το τουριστικό όνομα της πόλης, τα στερεότυπα που τη συνοδεύουν, αλλά και για την πολυπολιτισμικότητα που την διακρίνει.

Τη δική του απάντηση ως προς τον χαρακτηρισμό «νέο Βερολίνο» που αποδίδεται στην πόλη έδωσε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως «θα έπρεπε να συζητάμε για μια νέα Θεσσαλονίκη, όχι για ένα νέο Βερολίνο. Για μια πόλη που κοιτάζει το παρελθόν και τα φαντάσματά του για να δημιουργήσει ένα ριζοσπαστικό μέλλον».

Η Μαρία Καβάλα, Επίκουρη Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, ανέφερε πως «η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της. Για τους μεγαλύτερους είναι η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων, η πρωτεύουσα των προσφύγων, ένα πνευματικό κέντρο ενώ για τους νεότερους είναι μία…cool πόλη»!

Η Μαρία Καβάλα, Επίκουρη Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Στη «σύγκρουση του κοσμοπολιτισμού και του επαρχιωτισμού» που διακρίνει τους κατοίκους της απέδωσε τη μοναδικότητα και τη γοητεία της Θεσσαλονίκης ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης τονίζοντας πως «υπερβαίνουμε το ρόλο μας όταν ενώνουμε τον πολιτισμό, την τέχνη και τις προοπτικές ενός διαλόγου σε αυτή την περιοχή». Για τα «περιουσιακά στοιχεία της Θεσσαλονίκης, που είναι ο πολιτισμός, τα πανεπιστήμια αλλά και τα γεωργικά προϊόντα» μίλησε ο Γιάννης Μπουτάρης, Πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος υπογραμμίζοντας πως «η πολυπολιτισμικότητα και ο ετερόκλητος πληθυσμός της» καθιστούν τη Θεσσαλονίκη μοναδική.

Η Γεωργία Τσιαμαντά, Project Manager στο OK!Thess, χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη «ένα τεράστιο παράθυρο σε όλο τον κόσμο» και αναφέρθηκε σε «ευκαιρίες συνεργασίας με τους βόρειους γείτονες».

Στη συζήτηση συμμετείχε μέσω skype ο Μαρκ Μαζάουερ, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, Δημοσιογράφος και Συγγραφέας, ο οποίος ανέφερε πως «η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα μια ζωντανή, αληθινή πόλη με ιστορική συνείδηση», ενώ σύντομες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Δημήτριο Ζαφειρίου, Καθηγητή Παιδιατρικής, Παιδιατρικής Νευρολογίας – Αναπτυξιολογίας ΑΠΘ, Α΄ Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ., Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τον Γιώργο Νικολάου, Συνιδρυτή του Startup “SoulScan” και τη Σοφία Σαρρή, Συνιδρύτρια του Startup “Shifting Our City”.