Δύο σπείρες αρχαιοκαπήλων «όργωναν» Θεσσαλία και Πιερία και θησαύριζαν από την πώληση των αρχαίων ευρημάτων

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας μια σημαντική υπόθεση παράνομων ανασκαφών η οποία ήταν σε εξέλιξη τουλάχιστον από τις αρχές του έτους 2018 σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Πιερίας. Σκοπός των ανασκαφών ήταν η ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων αντικειμένων και άλλων ευρημάτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και στη συνέχεια η πώλησή τους που τους απέφερε πολλά παράνομα κέρδη.

Κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Ταξίαρχος Αστέριος Μαντζιώκας υπογράμμισε ότι, «η Ελληνική Αστυνομία έχοντας ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία αποτελεί κτήμα της ανθρωπότητας, ενέταξε στο βασικό πλαίσιο των επιχειρησιακών της δράσεων την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας, την προστασία των πολιτιστικών μας μνημείων και την διαφύλαξή τους για τις επόμενες γενιές. Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, μεταξύ των καθημερινών δράσεων που διεξάγουν για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις δράσεις για τη διαφύλαξη της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Αναφερόμενος στην πολύ σημαντική υπόθεση που χειρίστηκε με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας ο κ. Μαντζιώκας είπε πως εξιχνιάστηκε η παράνομη δράση δύο ομάδων ημεδαπών και ταυτοποιήθηκαν 21 άτομα, τα οποία είτε δραστηριοποιούνταν σε παράνομες ανασκαφές και έρευνες του εδάφους, είτε κατείχαν αντικείμενα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (25-09-2019) στην ευρύτερη περιοχή των νομών Λάρισας και Καρδίτσας, συνελήφθησαν οκτώ (8) άτομα. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια νομότυπων ερευνών, κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός αντικειμένων, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας εμπίπτουν στη νομοθεσία περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, συσκευές ηλεκτρονικής ραβδοσκοπίας – ανίχνευσης μετάλλων, όπλα και φυσίγγια.

Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες η προϊστάμενη Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, Αστυνόμος Α’ Βάια Ζύγρα είπε ότι οι συλληφθέντες είναι από 32 έως 63 ετών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία – κατά περίπτωση – για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Συμμετοχή αστυνομικού…

Επιπλέον, στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 13 άτομα, μεταξύ των οποίων κι ένας αστυνομικός, ο οποίος, όπως εξακριβώθηκε, ενέχεται σε μία και μόνο ανασκαφή.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες διενεργούσαν με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, παράνομες ανασκαφές αλλά και έρευνες εδάφους, κατά περίπτωση, σε αγροτικές ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Πιερίας, ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους, με τη χρήση ειδικών ανιχνευτικών μηχανημάτων ή άλλων οργάνων διασκόπησης του εδάφους.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 19 νομότυπες έρευνες, σε οικίες, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αποθηκευτικό χώρο σε περιοχές της Λάρισας, της Καρδίτσας και σε περιοχές της Αττικής, κατά τις οποίες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

-πληθώρα αντικειμένων και νομισμάτων αρχαίων, βυζαντινών, ρωμαϊκών και νεότερων χρόνων μεγάλης αρχαιολογικής αξίας,
-18 συσκευές ηλεκτρονικής ραβδοσκοπίας – ανίχνευσης μετάλλων και εξοπλισμός αυτών,
-10 ραβδοσκοπικές βέργες,
– 3 φορητοί ασύρματοι,
– φορητή συσκευή γεωεντοπισμού (GPS),
– πιστόλι κρότου, το οποίο υπέστη μετατροπή και κατέστη λειτουργικό πυροβόλο όπλο εκτόξευσης βλημάτων,
– 4 κυνηγετικά όπλα,
– 184 φυσίγγια διαφόρων τύπων,
– 2 σπάθες,
– στιλέτο,
– μαχαίρι,
– ηλεκτρονικός υπολογιστής,
– 21 κινητά τηλέφωνα, καθώς και
– διαφορά σκαπτικά μηχανήματα χειρός.