ΟΤΟΕ: Νέα 24ωρη απεργία στις τράπεζες την Τετάρτη 2/10

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε να αντιδράσει η ΟΤΟΕ «στο ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων που επιφέρουν οι εργασιακές ρυθμίσεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου για τις ΣΣΕ, τη Διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος, η Κυβέρνηση
« βάζει στο στόχαστρο τις κλαδικές ΣΣΕ, εισάγοντας πολλαπλές εξαιρέσεις στην αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης, τόσο στο εσωτερικό κάθε κλάδου όσο και σε τοπικό επίπεδο, με κίνδυνο οι εξαιρέσεις να γίνουν η νέα «κανονικότητα».
 πυροδοτεί νέες εστίες τριβών και αμφισβητήσεων για την ισχύ των κλαδικών ΣΣΕ, νέες πιέσεις μείωσης του Ενιαίου Μισθολογίου, νέα ανασφάλεια δικαίου, για το τι τελικά θα ισχύει και τι όχι.
 εισάγει νέα εμπόδια στην επέκταση των ΣΣΕ στο σύνολο κάθε κλάδου, δημιουργώντας συνθήκες νόθευσης του ανταγωνισμού, εργασιακού ντάμπινγκ και ευρείας εργασιακής απορύθμισης.
 επιχειρεί να καταργήσει ξανά, με νόμο και πολύ περισσότερο στην πράξη, την αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης και τη δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών ΣΣΕ, παρ’ ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια.
 τορπιλίζει τον απαραίτητο, σήμερα περισσότερο από ποτέ, κοινωνικό διάλογο και την ύπαρξη συλλογικών ρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα.
 εισάγει νέους φραγμούς για την πρόσβαση των κλαδικών αλλά και επιχειρησιακών συλλογικών διαφορών στη Διαιτησία. Περιορίζει ανεπίτρεπτα ένα κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, το έσχατο μέσο άμυνας των εργαζομένων απέναντι στον εργοδότη που αρνείται να διαπραγματευθεί, ώστε να λήξει η ισχύουσα ΣΣΕ, να μην υπάρξει νέα και στη συνέχεια να επιβάλει μονομερώς τις επιλογές του.
 θεσμοθετεί έντονα αμφισβητούμενες παρεμβάσεις στη συλλογική αυτονομία, στην άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και στον τρόπο λειτουργίας των συνδικάτων, αφήνοντας μάλιστα κρίσιμες λεπτομέρειες (για τη δομή, την τήρηση και την αξιοποίηση των μητρώων μελών, την ηλεκτρονική ψηφοφορία κλπ) να προσδιοριστούν εκτός Βουλής, με Υπουργική Απόφαση».

Στο πλαίσιο αυτό, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ προκήρυξε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο για την Τετάρτη 2/10/2019.  Και καλεί όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία.

Οι πρωτοβουλίες της ΟΤΟΕ

Την ίδια στιγμή η ΟΤΟΕ συνεχίζει τις πρωτοβουλίες της και προχωρά σε:
 Συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις της για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
 Εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα με συγκεντρώσεις, προκειμένου να ενημερωθούν σε βάθος όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι και τα τοπικά ΜΜΕ, για τις αλλαγές που φέρνει το νο0μοσχεδιο της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις.
 Ζητά από την ΓΣΕΕ να συντονίσει τον αγώνα όλων των εργαζομένων της χώρας, ώστε να μην περάσουν οι αντεργατικές διατάξεις του Νομοσχεδίου.
Παράλληλα, η ΟΤΟΕ καλεί ξανά την Κυβέρνηση:
 να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τη Διαιτησία. Παρεμβάσεις που εκθεμελιώνουν όλο το σύστημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα, ενω πυροδοτούν ένα νέο κύκλο εσωτερικής υποτίμησης, μείωσης μισθών και υποβάθμισης της εργασίας,
 να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία,
 να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το 6μηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ μετά τη λήξη τους, καθώς και την πλήρη μετενέργεια των όρων τους.