ΣτΕ: Αντισυνταγματικοί βασικοί πυλώνες του νόμου Κατρούγκαλου

Αντισυνταγματικοί κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, βασικοί πυλώνες του νόμου Κατρούγκαλου (4387/16) όπως προκύπτει από τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά πλειοψηφία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, η ισχύς τους αρχίζει από σήμερα και δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε σύγκριση με τους μισθωτούς. Δηλαδή έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% (σ.σ. το οποίο στη συνέχεια μειώθηκε με άλλο νόμο) των εισφορών που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% διότι το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη.

Επίσης, το Δικαστήριο έκρινε πως είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις για τις επικουρικές συντάξεις (παλιές και μελλοντικές) που αφορούν την περικοπή τους για ποσά συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ. Ακόμη, έκρινε αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων.

Προχειρότητα και

ιδεοληπτική προσέγγιση

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του ΣτΕ ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε:

«Εξετάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή τα αποσπάσματα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένοντας την δημοσίευση των τελικών κειμένων.

Από τα κείμενα που δόθηκαν στην δημοσιότητα είναι προφανής η προχειρότητα και η ιδεοληπτική προσέγγιση με τις οποίες νομοθέτησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δικαστικές αποφάσεις επιβεβαιώνουν την δίκαιη κριτική μας για την έλλειψη ανταποδοτικότητας και την προφανή δυσαναλογία εισφορών-παροχών του ασφαλιστικού νόμου ν.4387/16, για την απουσία της απαραίτητης αναλογιστικής μελέτης για την επικουρική ασφάλιση καθώς επίσης, και για το ύψος και τον προβληματικό τρόπο υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.

Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, με υπευθυνότητα και σύνεση, προετοιμαζόμαστε μεθοδικά, ώστε να οικοδομήσουμε πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα».