Στις εξελίξεις που αφορούν στο θέμα των αναδρομικών στις συντάξεις μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αναφέρθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότης Μηταράκης ο οποίος μιλώντας στον Alpha Radio 98.9 και στον δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη, επιβεβαίωσε ξανά πως η κυβέρνηση όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενη δημοκρατία, θα τηρήσει στο ακέραιο τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης.
Εν συνεχεία συμπλήρωσε πως: «Αναμένουμε ακόμα να δούμε τις τελικές καθαρογραμμένες αποφάσεις του ΣτΕ όπου θα έχουμε μια πιο λεπτομερή απεικόνιση της κατάστασης, προκειμένου να δούμε τι ακριβώς προβλέπεται σχετικά με τα αναδρομικά, ενώ εκκρεμούν ακόμα και κάποιες άλλες αποφάσεις, οι οποίες επηρεάζουν την τελική δρομολόγηση του εν λόγω ζητήματος. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει μια συνολική εικόνα του κόστους των αναδρομικών -αν αυτά προκύπτουν από τις τελικές αποφάσεις- προκειμένου να σχεδιαστεί ο βέλτιστος τρόπος καταβολής τους, στους δικαιούχους, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το δημοσιονομικό περιβάλλον ή η σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος, που για όλους τους συνταξιούχους, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα».
Μείωση εισφορών
Ως προς το ζήτημα της μείωσης των εισφορών που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως οι μειώσεις αυτές, θα αφορούν αποκλειστικά σε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, καθώς πάγιος στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της ποιότητας των θέσεων εργασίας που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία και η μετατροπή των θέσεων εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης. Προς την κατεύθυνση αυτή όπως ο ίδιος τόνισε: «Δίνουμε συγκεκριμένα κίνητρα και αντικίνητρα. Κίνητρο αποτελεί η μείωση των εισφορών για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ αντικίνητρο αποτελεί η αύξηση του υπερωριακού κόστους στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, που περιλαμβάνεται στο αναμενόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Αντικίνητρο επιπλέον αποτελεί η εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ καθώς και του ΕΦΚΑ προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της υποδηλωμένης εργασίας, που αυτή τη στιγμή αποτελεί μια πληγή για την ελληνική οικονομία. Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο αυτό, ήταν ξεκάθαρος: Θα στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, θα στηρίξουμε τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής νομοθεσίας προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να προσελκύσουμε επενδύσεις, αλλά από εκεί και πέρα θα είμαστε απολύτως αυστηροί, απέναντι σε όσους δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Εμείς ως κυβέρνηση θέλουμε να κριθούμε από το αποτέλεσμα».
H κοινωφελής εργασία
Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στα προγράμματα κοινωφελούς Εργασίας. «Τα προγράμματα αυτά επιτελούν ένα πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά την επανένταξη των μακροχρόνια άνεργων στην αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα τους ”οπλίζουν” με κατάλληλες δεξιότητες που θα μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Με τη συγχρηματοδότηση από την ΕΕ ετοιμάζεται ένα νέο πρόγραμμα 35.000 οφελούμενων. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι πως αυτά τα προγράμματα δεν αποτελούν ένα μέσο μονιμοποίησης στο δημόσιο, αλλά ο στόχος τους είναι να θωρακίσουν με δεξιότητες εκείνους που το έχουν ανάγκη προκειμένου να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και να εισέλθουν στον παραγωγικό τομέα. Για αυτό το λόγο ζητήσαμε από τους Δήμους και από τις Περιφέρειες να μας ενημερώσουν για τις ανάγκες τους, τονίζοντας από την πλευρά μας, ότι οι θέσεις και οι ανάγκες τις οποίες θα καλύψει το πρόγραμμα, δεν θα αφορά σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων, προκειμένου να μην έχουμε φαινόμενα ”εγκλωβισμού” των εργαζομένων σε αυτά τα προγράμματα», είπε ο υφυπουργός Εργασίας.