Ν. Μηταράκης: «Οι συνταξιούχοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε»

Για τις εξελίξεις που σηματοδοτούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά στα αναδρομικά των συνταξιούχων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα».

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως υπάρχουν πέντε αποφάσεις του ΣτΕ, από τις οποίες έχουν βγει στη δημοσιότητα κάποιες περιλήψεις. Δεν έχουμε ακόμα τελική εικόνα της απόφασης. Αναφέρεται μέσα πως η βάση υπολογισμού των συντάξεων στις 31.12.2014 είναι συνταγματική, και θα πρέπει να δούμε τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τα τελευταία έτη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε: «Από τη δημοσίευση της απόφασης δημιουργούνται θέματα για τις επικουρικές συντάξεις, αυτές που κόπηκαν οριζόντια με το πλαφόν των 1.300 ευρώ που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, θέματα για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, θέματα για τα ποσοστά αναπλήρωσης της κύριας σύνταξης. Για όλα αυτά τα ζητήματα, η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει άμεσα με ένα νέο ασφαλιστικό ευθυγραμμισμένο στις επιταγές του ΣτΕ. Η απόφαση του ΣτΕ θα μας επιτρέψει να διαμορφώσουμε το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος με αρχές δικαιοσύνης και βιωσιμότητας».

Εν συνεχεία σε σχέση με το μέλλον των συντάξεων, ο υφυπουργός τόνισε πως δεν υφίσταται καμία περίπτωση μείωσης των συντάξεων και πως οι συνταξιούχοι δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτε. Στόχος τόνισε πως είναι η συμμόρφωση με το ΣτΕ, καλύπτοντας τις αδικίες τις οποίες έχουν γίνει σε βάρος συγκεκριμένων ομάδων.

Σε σχέση με τα αναδρομικά, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε: «Στον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2020, υπάρχουν οι κοινωνικές μεταβιβάσεις από την κεντρική κυβέρνηση στον ΕΦΚΑ, η οποία στηρίζει κάθε χρόνο το ασφαλιστικό μας σύστημα. Σε αυτό το νούμερο δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόβλεψη για αναδρομικά του 2020. Θα πρέπει εμείς να δημιουργήσουμε τον χώρο αυτό, βάσει των τελικών αποφάσεων. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει πως είναι δεδομένο ότι θα δοθούν τα αναδρομικά, χωρίς να τεθεί σε καμία περίπτωση εν αμφιβόλω η σταθερότητα του δημοσιονομικού και ασφαλιστικού χώρου».