Συνάντηση Ζορπίδη- Ταχιάου για το κλείσιμο της Βενιζέλου- Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)

Την αγωνία των καταστηματαρχών του κέντρου της Θεσσσαλονίκης οι οποίοι είναι σε απόγνωση μετά το κλείσιμο της οδού Βενιζέλου μετέφερε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης στη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τη διοίκηση της Αττικό Μετρό και τον πρόεδρό της Νίκο Ταχιάο. Τη συνάντηση ζήτησε ο κ. Ζορπίδης ο οποίος έχει διατυπώσει πολλές φορές την αντίθεσή του στις χρονοβόρες διαδικασίες που αφορούν στην κατασκευή του μετρό και έχει αναδείξει τις δραματικές επιπτώσεις τις οποίες έχει επιφέρει στην αγορά η καθυστέρηση του έργου.

Στη διάρκειας μιάς ώρας σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του προέδρου της Αττικό Μετρό συμμετείχαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, καθώς και οι υπεύθυνοι μηχανικοί του αναδόχου. Η συζήτηση ήταν γόνιμη και εποικοδομητική και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζορπίδης εξέθεσε εκτενώς τα προβλήματα που δημιουργεί το τετράμηνο κλείσιμο της Βενιζέλου για την κατασκευή του ομώνυμου σταθμού ενώ ζήτησε μια δέσμη μέτρων για την προστασία των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δίνοντας έμφαση στην ανάγκη καλύτερης αστυνόμευσης και φύλαξης των καταστημάτων, στη βελτίωση της προσβασιμότητας για τους καταναλωτές, αλλά και στην ανάληψη πρωτοβουλιών (πχ. εκδηλώσεις) για να «ζωντανέψει» η περιοχή και να μην εξελιχτεί σε μια «μαύρη τρύπα» του κέντρου.

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ εξέφρασε τον φόβο των καταστηματαρχών για έκρηξη της εγκληματικότητας στην περιοχή η οποία βρίσκεται στις παρυφές του κέντρου και ζήτησε να μην μετατεθεί εκ νέου το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του μετρό πέραν της 4ετίας που έχει ήδη ανακοινωθεί. Επίσης, ο κ. Ζορπίδης επέδωσε στη διοίκηση της Αττικό Μετρό επιστολή (σ.σ. την οποία έχει ο ΠΟΛΙΤΗΣ news και δημοσιεύει σήμερα) των καταστηματαρχών της Βενιζέλου με τους προβληματισμούς και τα αιτήματά τους.

Ο κ. Ταχιάος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είπε πως κατανοεί τους προβληματισμούς των επαγγελματιών και ζήτησε από τους υπεύθυνους μηχανικούς την επιτάχυνση των εργασιών ώστε να μην παραταθεί το κλείσιμο της Βενιζέλου πέραν του τετραμήνου. Στη διάρκεια της συζήτησης ο ίδιος ρωτήθηκε γιατί δεν προηγήθηκε η αμφιδρόμηση της Ίωνος Δραγούμη και της Δωδεκανήσου πριν από το κλείσιμο της Βενιζέλου προκειμένου να μην μπλοκάρει το κέντρο. Όπως είπε ο κ. Ταχιάος σε αυτό δεν φέρει ευθύνη η Αττικό Μετρό. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαίωσε πως εφόσον δεν υπάρξουν εξωγενείς παράγοντες το έργο του μετρό θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Και δεσμεύτηκε να μελετήσει τις προτάσεις του ΕΕΘ και των καταστηματαρχών.

Είμαστε αόρατοι…

Παρατίθεται η επιστολή των καταστηματαρχών την οποία επέδωσε ο κ. Ζορπίδης στον πρόεδρο της Αττικό Μετρό και η οποία έχει κοινοποιηθεί και στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

«…

Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας παρουσιάσουμε την κατάσταση που
βιώνουμε μετά το κλείσιμο της οδού Βενιζέλου μεταξύ των οδών Εγνατίας
και Ερμού για τα έργα του ΜΕΤΡΟ. Μια ενέργεια για την οποία δεν έχουμε λάβει
ακόμη καμία επίσημη γραπτή ενημέρωση για την διάρκεια και την εξέλιξη της. Προσπαθήσαμε πολλάκις για αυτήν με e-mail, τηλέφωνα, αλλά και προσωπικές
επισκέψεις, δίχως όμως κανένα αποτέλεσμα.

Εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας και παραθέτουμε τις προτάσεις μας
για την αποτροπή του επερχόμενου αφανισμού της τοπικής αγοράς.

Σε μόλις λίγες ημέρες δυστυχώς η οδός Βενιζέλου έχει μετατραπεί σε ένα
απέραντο άναρχο χώρο στάθμευσης χωρίς καμία σήμανση ή προειδοποίηση για
τους εισερχόμενους οδηγούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται
προβληματική έως αδύνατη η τροφοδοσία των καταστημάτων (εμπορικά, υπηρεσιών, εστίασης, φαρμακεία και ιατρεία), επίσης την πρόσβαση των εργαζομένων και πεζών στα καταστήματα καθιστώντας επικίνδυνη την διέλευση της οδού τις νυχτερινές ώρες λόγω έλλειψης φωτισμού και φύλαξης.

Η δημοτική αστυνομία μας υπέδειξε ότι την ευθύνη του δρόμου για την φύλαξη και την διαχείρηση την κατέχει αποκλειστικά η εταιρεία «Αττικό μετρό», η οποία σε μέιλ και τηλεφωνήματα επιχειρηματιών δεν απάντησε ούτε τυπικά.

Οι αποφάσεις εν κρυπτώ οδήγησαν επιπλέον σε επιλογή δημιουργίας διάβασης
ενδιαμέσως του εργοταξίου, ανάμεσα σε μη λειτουργικές λαμαρίνες και κάγκελα ”καθοδηγώντας” τους περαστικούς να αποφύγουν την κάθοδο, το οποίο αυτομάτως οδηγεί στην ολοκληρωτική απομόνωση της οδού Βενιζέλου.

Όλα τα παραπάνω είναι παρατηρήσεις επιχειρηματιών, υπαλλήλων και
περαστικών της περιοχής που επιβεβαιώνουν τους φόβους μας για μηδενισμό
της αγοράς στην οδό Βενιζέλου, ατέλειωτο μποτιλιάρισμα στην Ερμού και
στους γειτονικούς δρόμους.

Άμεσες ενέργειες που απαιτούνται:

-Ακριβές γραπτό χρονοδιάγραμμα του έργου που οδηγεί σε αποκλεισμό της
αγοράς.

-Άμεση συνεργασία και γραπτή ενημέρωση δράσεων από τους υπευθύνους για
την επώδυνη κατάσταση που βιώνουμε.

-Άμεση εφαρμογή απαλλαγής από δημοτικά τέλη και ασφαλιστικές εισφορές
των υπαλλήλων των καταστημάτων της Βενιζέλου.

-Ρήτρα έγκυρης ενεργοποίησης διέλευσης αυτοκινήτων και πεζών σε αντίθετη
περίπτωση αποζημίωση ίση με την αξία των μισθωμάτων.

-Συνεργασία με φορείς του Δήμου και των επιμελητηρίων για την εκτίμηση
της κατάστασης μηνιαίως και την εύρεση ανταποδοτικών λύσεων για την
τόνωση της τοπικής αγοράς.

Προτείνουμε :

-Φύλαξη και επίβλεψη του δρόμου καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας.

-Απομάκρυνση όλου του μη λειτουργικού εργοταξίου κάτω από την πρόχειρη
διάβαση και διακοπή καθοδήγησης των πεζών προς μια κατεύθυνση που έχει ως
αποτέλεσμα την αποτροπή της καθόδου.

-Συνάντηση με φορείς για την οργάνωση δράσεων κατά την διάρκεια των
εορτών και καθ’όλη την διάρκεια των έργων, ώστε να γίνει προσπάθεια
τόνωσης της αγοράς.

Η διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης για μεγάλο και ΑΓΝΩΣΤΟ χρονικό
διάστημα επί της οδού Βενιζέλου έχει δίχως αμφιβολία οδηγήσει στην
αύξηση ανασφάλειας και εγκληματικότητας σε μια περιοχή απομονωμένη από
την κανονικότητα .

Είμαστε ΑΟΡΑΤΟΙ για να πάρουμε επίσημες απαντήσεις αλλά υποχρεωμένοι να πληρώσουμε ενοίκια, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και δημοτικά τέλη σε συνθήκες ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ και απαξίωσης χωρίς πλάνο και σεβασμό.

Ζητάμε άμεσα επίσημες απαντήσεις και λύσεις.

Οι καταστηματάρχες της οδού Βενιζέλου»