Κ. Καραμανλής: Μονόδρομος η μεταφορά του 1/3 των δρομολογίων του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ- «Καμπανάκι» για το μετρό

Την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει -εντός των επόμενων μηνών- μέρος του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ, στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, γνωστοποίησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε επίκαρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Χάρη Καστανίδη.

«Πολύ γρήγορα θα υπογραφεί το σχέδιο της σύμβασης με το οποίο θα δοθεί το 1/3 του συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ» δήλωσε ο κ. Καραμανλής επισημαίνοντας πως με αυτό τον τρόπο το κόστος των δρομολογίων θα είναι χαμηλότερο.

«Η λύση που επιλέξαμε ήταν μονόδρομος γιατί το προηγούμενο συγκοινωνιακό πρόγραμμα που εφαρμοζόταν το οδήγησε σε τραγική κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε: «Παραλάβαμε 213 λεωφορεία και σήμερα κινούνται 340 στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί να είναι αισθητή η διαφορά, αλλά δεν είμαστε και σε ικανοποιητικό επίπεδο όπως θα θέλαμε». Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ακόμη πως ο οικονομικός έλεγχος του ΟΑΣΘ έχει ξεκινήσει και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι χρωστά δεκάδες εκατομμύρια.

«Στο αν θα παραμείνει κρατικοποιημένος ο ΟΑΣΘ, η απάντηση είναι ότι δεν είναι εύκολος ο ευρωπαϊκός κανονισμός. Μιλά για δημόσιες συγκοινωνίες μόνο για την Αττική. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα γι’ αυτό και, ήδη, έχουμε όχληση. Δεν γνωρίζουμε αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρήσει ότι θα εξαιρεθεί και η Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε ο υπουργός Μεταφορών.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο διαγωνισμός για τα νέα λεωφορεία ακυρώθηκε, όχι από την κυβέρνηση αλλά από την Ανεξάρτητη Αρχή. Όπως εξήγησε ο υπουργός, «αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και πρέπει να κάνουμε νέο διαγωνισμό για να πάρουμε αρκετά λεωφορεία ώστε να καλύψουμε τις συγκοινωνιακές ανάγκες της Θεσσαλονίκης».

Μετρό: Κίνδυνος οι καθυστερήσεις

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο Μετρό Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι, αν καθυστερήσει η ολοκλήρωση του έργου λόγω του προβλήματος στον σταθμό Βενιζέλου, υπάρχει ο κίνδυνος να αποταχθεί από τους κοινοτικούς πόρους και η ΕΕ να ζητήσει πίσω όλη τη χρηματοδότηση! «Έχουμε κάνει αγώνα δρόμου. Δεν λέμε ότι είναι τεχνικά εύκολη η λύση για απόσπαση και επαναφορά των αρχαίων, αλλά ότι είναι εφικτή. Η άλλη επιλογή που έχουμε είναι να καταργηθεί ο σταθμός Βενιζέλου. Εμείς δεν θέλουμε να τη σκεφτούμε αυτή τη λύση γιατί είναι ο πιο κεντρικός σταθμός στη Θεσσαλονίκη και είναι σαν να καταργούμε το σταθμό του Συντάγματος στην Αθήνα, αλλά και οι νομικές προεκτάσεις θα είναι τεράστιες», ανέφερε ο κ. Καραμανλής στέλνοντας μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους πως «πρέπει να βγούμε από τη λογική της πολιτικής αντιπαράθεσης πάνω σε ένα θέμα που εδώ και 10 χρόνια έχει μετατρέψει την πόλη σε ένα εργοτάξιο. Εμείς, και Μετρό θέλουμε και αρχαία. Αυτός είναι ο στόχος μας».