Αμέριστη συμπαράσταση από την Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς προς την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών

dav

Η ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, κ. Νικόλαο Ουζούνογλου, για τη δραστηριότητα της Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών και τα θέματα της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, ήταν το θέμα της πρόσφατης συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

Η  Διακομματική Επιτροπή της βουλής συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου υπό την προεδρία του βουλευτή ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη ο οποίος επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως πρόκειται για μια από τις κορυφαίες συνεδριάσεις με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Στη συνέχεια  μίλησε για την  προσωπικότητα του κ. Ουζούνογλου και το σημαντικό του έργο που αφορά τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης με την ιδιότητα του Προέδρου της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών.

Αναφέρθηκε επίσης και στην Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, η οποία αριθμεί 30 και πλέον μέλη από σωματεία, συλλόγους και αδελφότητες και στο τεράστιο έργο της αναφορικά με την ενίσχυση των σχέσεων, την ανταλλαγή ιδεών και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανά τον κόσμο Κωνσταντινουπολιτών και ιδιαίτερα των Κωνσταντινουπολιτών της Διασποράς με τους ομογενείς που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και την  προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων των Κωνσταντινουπολιτών κ.α.

Στην ομιλία του ο κ. Ουζούνογλου ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τα φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν την Ελληνική Ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη με κυρίαρχο το δημογραφικό. «Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι αυτή τη στιγμή το δημογραφικό, η Πόλη κινδυνεύει να μείνει χωρίς Ρωμιούς» υποστήριξε και πρόσθεσε: «… θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να μην συμβεί…..οι βασικοί σκοποί, κύριε Πρόεδρε, τους έχετε διαβάσει, είναι να διατηρηθεί αυτή η μειονότητα και να ενισχυθεί με τους Κωνσταντινουπολίτες, που θέλουν να επιστρέψουν, κυρίως οι νέες γενιές….. ώστε να υπάρξει η συνέχεια».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον κ. Ουζούνογλου ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα Παιδείας για την Ομογένεια. «Για την αντιμετώπιση της ελληνομάθειας δουλέψαμε πάρα πολύ. … ξέρετε τα σχολεία αυτά ήταν τα πιο λαμπρά σχολεία όχι μόνο της Τουρκίας και της Ελλάδος, μπορώ να πω και της Ευρώπης», υπογράμμισε.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο κ. Αναστασιάδης τόνισε: «Έχετε εκ μέρους μου, αλλά και εκ μέρους της Επιτροπής μας, την αμέριστη στήριξη συμπαράσταση και συμπόρευση στον αγώνα που δίνετε. Ο αγώνας και η προσπάθειά σας, να είστε βέβαιοι ότι είναι και δικός μας αγώνας και δική μας προσπάθεια».