«Βουτιά» δύο θέσεων για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Κατά δύο θέσεις υποχώρησε το 2019, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια. Η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου υποβαθμίστηκε φέτος, για άλλη μια χρονιά, με τη χώρα να καταλαμβάνει πλέον την 59η θέση ανάμεσα σε 141 κράτη παγκοσμίως. Η προηγούμενη επίδοση της Ελλάδας για το 2018 την κατέτασσε στην 57η θέση μεταξύ 140 οικονομιών του πλανήτη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Global Competitiveness Report 2019 του World Economic Forum (WEF).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Global Competitiveness Report 2019, που επεξεργάστηκε ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος), «η χώρα μας συγκεντρώνει γενική βαθμολογία 62,6 στον Global Competitiveness Index 4.0, με ανώτερη βαθμολογία το 100 (έναντι 62,1 στην αξιολόγηση του 2018) και υποχωρεί κατά δύο θέσεις σε σχέση το προηγούμενο έτος. Η επίδοση αυτή, η οποία στερεί από τη χώρα πολύτιμους πόντους ανταγωνιστικότητας στον παγκόσμιο χάρτη, μεγαλώνει την «ψαλίδα» που τη χωρίζει από τις πιο δυναμικές οικονομίες του κόσμου, καθώς και από τους ανταγωνιστές της εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εντός Ν.Α. Ευρώπης».

Όπως αναφέρει το Global Competitiveness Report 2019, η οικονομία της Ελλάδας είναι μια ενδεικτική περίπτωση του χάσματος ανταγωνιστικότητας ακόμη και μεταξύ χωρών της ίδιας γεωγραφικής ζώνης. Όπως σημειώνει, η Ελλάδα με τη βαθμολογία των 62,6 απέχει σχεδόν 20 ολόκληρες μονάδες από τη Γερμανία, που συγκεντρώνει βαθμολογία 81,8 μονάδων.

Στο newsletter του ΣΕΠΕ σημειώνεται ακόμη ότι η υποτονική επίδοση της ελληνικής οικονομίας σε θέματα ανταγωνιστικότητας γίνεται ακόμη πιο ορατή, αν συγκριθεί με αυτές άλλων χωρών και μάλιστα γειτονικών. Η Βουλγαρία, για παράδειγμα, βρίσκεται δέκα θέσεις υψηλότερα από την Ελλάδα, στην 49η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, έχοντας κερδίσει δύο θέσεις σε σχέση με την αντίστοιχη αξιολόγηση του 2018. Αλλά και η Ρουμανία έχει καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου, καθώς κατατάσσεται 51η, έχοντας επίσης κερδίσει μία θέση σε σχέση με το 2018.

Ακριβώς πάνω από την Ελλάδα σε θέματα ανταγωνιστικότητας και συγκεκριμένα στην 58η θέση, βρίσκεται το Αζερμπαϊτζάν, η Κολομβία στην 57η, το Μπρουνέι στην 56η, το Καζακστάν στην 55η, η Ουρουγουάη στην 54η και το Ομάν στην 53η. Η ελληνική οικονομία πετυχαίνει ελαφρά μόνο καλύτερη βαθμολογία από χώρες, όπως η Νότιος Αφρική (60η θέση), η Τουρκία (61η), η Κόστα Ρίκα (62η), η Κροατία (63η) και οι Φιλιππίνες (64η).

Η καλύτερη 10αδα
Πρωταθλήτρια κόσμου σε θέματα ανταγωνιστικότητας για το 2019 αναδεικνύεται η Σιγκαπούρη με βαθμολογία 84,8 μονάδες, η οποία καταφέρνει να εκθρονίσει τις ΗΠΑ, που το 2018 είχαν την πρωτιά, ενώ φέτος περιορίζονται στη δεύτερη θέση με επίδοση 83,7. Να σημειωθεί ότι οι έξι από τις δέκα χώρες του «top ten» προέρχονται από την Ευρώπη. Ειδικότερα, τρίτη πιο ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου για το 2019 αναδεικνύεται αυτή του Χονγκ Κονγκ με βαθμολογία 83,1 μονάδες, έχοντας αναρριχηθεί κατά τέσσερις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη έναντι του 2018. Στην τέταρτη θέση της λίστας με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου για φέτος, βρίσκεται η Ολλανδία, η οποία συγκεντρώνει βαθμολογία 82,4, έχοντας κερδίσει δύο θέσεις σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Ελβετία με επίδοση 82,3 κατατάσσεται πέμπτη μεταξύ των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου, υποχωρώντας κατά μία θέση έναντι του 2018, με την Ιαπωνία να κατακτά την έκτη θέση (82,3), παγκοσμίως. Τη λίστα των δέκα πιο ανταγωνιστικών οικονομιών συμπληρώνει η Γερμανία, η οποία έχασε συνολικά τέσσερις θέσεις σε σχέση με το 2018 και πλέον βρίσκεται στην έκτη θέση (με βαθμολογία 81,8) και ακολουθούν: Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία και Δανία (όλες με βαθμολογία (81,2 μονάδες).

Στις επόμενες δέκα θέσεις των χωρών, οι οποίες παγκοσμίως έχουν τις καλύτερες επιδόσεις σε θέματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, παγκοσμίως, για 2019 κατατάσσονται: η Φινλανδία (με βαθμολογία 80,2 μονάδες), η Ταϊβάν (80,2), η Νότιος Κορέα (79,6), ο Καναδάς (79,6), η Γαλλία (78,8), η Αυστραλία (78,7), η Νορβηγία (78,1), το Λουξεμβούργο (77), η Νέα Ζηλανδία (76,7) και το Ισραήλ (76,7).

Οι ουραγοί
Στον αντίποδα, οι χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο σε θέματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας τους, είναι το Τσαντ, που τοποθετείται στη βάση της λίστας και στην 141η θέση, η Υεμένη, το Κονγκό, η Αϊτή, η Μοζαμβίκη, η Αγκόλα, του Μπουρούντι, η Μαυριτανία, η Βενεζουέλα, η Μαγαδασκάρη και το Λεσότο.