ΟΑΣΘ: Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι μικρομέτοχοι διαμαρτυρόμενοι για τη δήμευση της περιουσίας τους

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την επανάκτηση της περιουσίας τους είναι οι περίπου 2.000 μικρομέτοχοι του ΟΑΣΘ οι οποίοι εν μία νυκτί έχασαν τα λεωφορεία τους με τον νόμο της ιδιότυπης κρατικοποίησης που ψήφισε και επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μάλιστα σήμερα το πρωί, αντιπροσωπεία τους πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» με αφορμή τη διεξαγωγή ημερίδας της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» στην οποία ήταν καλεσμένος για να μιλήσει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής ο οποίος τελικά δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Την κινητοποίηση οργάνωσε το Σωματείο «Συνεργασία Μετόχων ΟΑΣΘ» που εκπροσωπεί τους μικρομετόχους του Οργανισμού για να διαμαρτυρηθεί:
– Για τη δήμευση των περιουσιών των μετόχων του ΟΑΣΘ χωρίς καμία αποζημίωση
– Για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των μετόχων του ΟΑΣΘ από το διάλογο για το μέλλον του Οργανισμού

«Η σημερινή κινητοποίηση είναι μόνον η αρχή. Θα εντείνουμε τον αγώνα μας και τις νομικές μας ενέργειες. Θα φτάσουμε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη δήμευση της περιουσίας μας. Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους», δήλωσε, μεταξύ άλλων στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Flash 99,4 ο πρόεδρος του Σωματείου «Συνεργασία Μετόχων ΟΑΣΘ», Ανέστης Πολυχρονίδης καταρρίπτοντας τις αιτιάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία, όπως είπε, στοχοποίησε του μικρομετόχους «απαλλοτριώνοντας» τις περιουσίες τους χωρίς να καταβάλει ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης. Επιπρόσθετα, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, μικρομέτοχοι φορολογήθηκαν το 2016 και το 2017 για μερίσματα που ουδέποτε έλαβαν!

Ο κ. Πολυχρονίδης αποκάλυψε ακόμη πως ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης έχουν αποδεχτεί το αίτημα του σωματείου για συνάντηση με αποτέλεσμα περίπου 2.000 οικογένειες να βρίσκονται στον «αέρα».

«Οι μικρομέτοχοι είναι άνθρωποι που δούλεψαν σκληρά για να αγοράσουν μια μετοχή. Είναι οι γονείς που επένδυσαν τους κόπους μιας ζωής στον ΟΑΣΘ για να αφήσουν κάτι στα παιδιά τους. Άνθρωποι νοικοκύρηδες που κατέβαλαν κανονικά ασφαλιστικές εισφορές και φόρους διότι θεωρούνταν επιτηδευματίες, ενώ το 10% του μερίσματος που ελάμβαναν (και φορολογούνταν) επανεπενδυόταν στην αγορά λεωφορείων. Αυτοί οι άνθρωποι, κάτοχοι μικρών ποσοστών μετοχής, στοχοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ τους αφαιρέθηκε η περιουσία τους χωρίς να αποζημιωθούν», επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου «Συνεργασία Μετόχων ΟΑΣΘ», το οποίο ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, λίγους μήνες μετά την ιδιότυπη κρατικοποίηση με στόχο «να επανακτήσουμε την περιουσία μας και την ιδιότητα του μετόχου η οποία μας έχει αφαιρεθεί παράνομα». «Εμείς παραμένουμε οι μέτοχοι, εφόσον δύο χρόνια τώρα δεν μας δόθηκε ούτε ένα ευρώ αποζημίωση», είπε σε δηλώσεις του ο κ. Πολυχρονίδης.

Να σημειωθεί ότι ο ΟΑΣΘ, λίγο πριν την ιδιότυπη κρατικοποίησή του, είχε πολυμετοχικό εταιρικό σχήμα με το Σωματείο των Εργαζομένων και τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης να είναι ουσιαστικά οι «μεγαλομέτοχοι» του Οργανισμού με μεγάλα πακέτα μετοχών και οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονίδη, θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις εξελίξεις τις οποίες έχει δρομολογήσει η νέα κυβέρνηση.

Οι μικρομέτοχοι του ΟΑΣΘ ζητούν επίσης από την κυβέρνηση στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αποτίμηση της περιουσίας του Οργανισμού στην οποία, όπως επισημαίνουν, πρέπει να προσμετρηθούν και τα ποσά που απορρέουν από τις υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου με βάση τις συμβάσεις οι οποίες υπεγράφησαν.