Νέα αναβολή στο Brexit- Τρίμηνη παράταση έως 31/1/2020

«Ναι» στο αίτημα του Μπόρις Τζόνσον απάντησε η ΕΕ δίνοντας τρίμηνη παράταση του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου 2020, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Οι 27 συμφώνησαν να δεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια ευέλικτη αναβολή του Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου 2020», ανέφερε ο Τουσκ στο Twitter διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αυτή θα επισημοποιηθεί και γραπτώς.

Να σημειωθεί ότι σήμερα (σ.σ. τρεις ημέρες πριν από την 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θεωρητικά θα ολοκληρωνόταν η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση) το πρωί συναντήθηκαν οι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ για να εξετάσουν και τελικά να εγκρίνουν την πρόταση να αναβληθεί για τρεις μήνες το Brexit. Εντός 24 ωρών θα μπορούν να προβάλουν ενστάσεις οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, η απόφαση θα ισχύσει.

Υπενθυμίζεται ότι οι «27» συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι είναι απαραίτητη η τρίτη αναβολή του Brexit, προκειμένου να αποφευχθεί η αποχώρηση χωρίς συμφωνία, το λεγόμενο σενάριο no-deal, και να πάρουν απόφαση για αυτή με γραπτή διαδικασία, χωρίς να απαιτείται η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.