Ν. Μηταράκης: Προτεραιότητά μας η ολοκλήρωση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΦΚΑ

Κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η ενοποίηση των ταμείων του ΕΦΚΑ άσκησε για ακόμη μία φορά ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης, τονίζοντας πως δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική εργασία, σε επίπεδο ενοποίησης πληροφοριακών συστημάτων, διοικητικών δομών και διασύνδεσης των υπηρεσιών των πρώην ταμείων.

«Για παράδειγμα όσον αφορά τον ενιαίο κανονισμό παροχών του ΕΦΚΑ, δεν ξεκίνησε καν η διαδικασία συγγραφής του από την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα έχουμε θέσει σαν προτεραιότητα μέσα στην περίοδο που έρχεται να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο», είπε ο κ. Μηταράκης μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Πρωϊνή Ενημέρωση».

Εκκρεμή αιτήματα

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 1.056.000 εκκρεμή αιτήματα έκδοσης και επανυπολογισμού συντάξεων καθώς και ασφαλιστικών ερωτημάτων. Όλα αυτά καταλήγουν στην ίδια ”διοικητική μηχανή” του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, δημιουργώντας μια ”ουρά” αναμονής.

Το διοικητικό σύστημα του ΕΦΚΑ πρέπει να απαντήσει με την ίδια διαδικασία σε όλα αυτά τα αιτήματα. Όλη αυτή την κατάσταση πρέπει να τη δούμε συνολικά. Η πρώτη ανακοίνωση που κάναμε ως υπουργείο Εργασίας, αφορούσε στην επανεκκίνηση του συστήματος ”ΑΤΛΑΣ” ψηφιακής σύνταξης, προκειμένου από το καλοκαίρι του 2020, να μπορεί να εκδίδεται ψηφιακά και αυθημερόν το 1/3 των συντάξεων.

Στόχος παραμένει το καλοκαίρι του 2021, το σύστημα να καλύπτει το 90% των περιπτώσεων. Από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπήρξε καμία προεργασία. Εμείς ήδη προς την κατεύθυνση αυτή και νομοθετήσαμε τη διασύνδεση του Εθνικού Ληξιαρχείου με το σύστημα ”ΑΤΛΑΣ”, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει αυτόματη ενημέρωση που θα μας επιτρέψει τελικά να εκδίδουμε αυθημερόν ένα μεγάλο αριθμό συντάξεων», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης

Εν συνεχεία ο υφυπουργός υπογράμμισε: «Δεν είμαστε πολύ μακριά από το στόχο που έχουμε θέσει καθώς ήδη η απελευθέρωση που θα προκύψει με το 1/3 των συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά ήδη από το καλοκαίρι του 2020, θα δημιουργήσει σημαντική επιτάχυνση στην πορεία ψηφιοποίησης των υπόλοιπων συντάξεων. Επιπλέον, με την επιστροφή υπαλλήλων στις ομάδες έκδοσης των συντάξεων, υπολογίζουμε 20% με 25% επιτάχυνση του ρυθμού ολοκλήρωσης του στόχου μας».

Προσωρινές συντάξεις
«Στο πλαίσιο των αλλαγών του ασφαλιστικού που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή, εξετάζουμε πιο ”γενναιόδωρα” τόσο σε επίπεδο επικουρικών όσο και σε ΕΦΑΠΑΞ το ενδεχόμενο προσωρινών συντάξεων, αλλά με το σωστό υπολογισμό, βάσει του ύψους της οριστικής σύνταξης», πρόσθεσε ο υπουργός.

Νέο ασφαλιστικό

«Έχουμε παραλάβει τις περισσότερες από τις αποφάσεις του ΣτΕ καθαρογραμμένες και ήδη έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία εκπόνησης του νέου ασφαλιστικού στο υπουργείο Εργασίας. Το νέο ασφαλιστικό θα ανταποκρίνεται απολύτως στις επιταγές του ΣτΕ, με απόλυτο σεβασμό στην έννομη τάξη και τους συνταξιούχους. Ο νέος νόμος θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 04/10/2019, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος κύκλος προσφυγών», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.