Έφυγε από τη ζωή ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Σπανός.

Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας όπου ξεκίνησε σπουδές πιάνου. Εγκατέλειψε τη Νομική και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι παίζοντας πιάνο σε μπουάτ. Στο Παρίσι γνωρίστηκε και συνεργάστηκε με αστέρια της εποχής εκείνης, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Πία Κολόμπο κ.ά, ενώ μελοποίησε Γάλλους ποιητές.

Έκανε την είσοδο του στην ελληνική δισκογραφία με το τραγούδι «Μιά Αγάπη για το Καλοκαίρι» που ερμήνευσε η Καίτη Χωματά. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένας από τους κατεξοχήν συνθέτες του Νέου Κύματος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60.

Επίσης, έχει μελοποιήσει στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μ. Ελευθερίου, Πυθαγόρα και Γιώργου Παπαστεφάνου, καθώς και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού, Μυρτιώτισσας, Νίκου Καββαδδία και Μίλτου Σαχτούρη και πολλών άλλων.

«Σαν με κοιτάς», «Οδός Αριστοτέλους», «Σπασμένο καράβι», «Μια φορά θυμάμαι», «Μαρκίζα», «Είπα να φύγω», «Βροχή και σήμερα», «Θα με θυμηθείς», «Στην αλάνα», «Μια Κυριακή», είναι ορισμένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του.

Μεγάλες επιτυχίες του ερμήνευσαν δημοφιλείς τραγουδιστές όπως οι: Γ. Μπιθικώτσης, Σ. Κόκοτας, Β. Μοσχολιού, Γ. Νταλάρας, Χ. Αλεξίου, Μαρινέλλα, Τ. Βοσκόπουλος, Μ. Μητσιάς, Γ. Πάριος, Γ. Πουλόπουλος κ. ά.