Σ. Αναστασιάδης: Χρειάζεται περισσότερη αστυνόμευση στα Διαβατά όπου φιλοξενούνται 1.800 πρόσφυγες (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Στην ανάγκη περισσότερης αστυνόμευσης στην περιοχή των Διαβατών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό FLASH RADIO 99,4 fm (6.11.2019) και την εκπομπή «Μιλάμε πολιτικά» με τον Θόδωρο Παπαδόπουλο,

«Αντιλαμβανόμενος εδώ και καιρό τα προβλήματα που υπάρχουν στα Διαβατά και το μέγεθος της παραβατικότητας , πριν από ενάμιση μήνα είχα επισκεφθεί τον Υπουργό προστασίας του πολίτη κ. Χρυσοχοϊδη και του ζήτησα να ξαναλειτουργήσει το Αστυνομικό Τμήμα στα Διαβατά με τα επιχειρήματα που σας είπα. Ότι δηλαδή η περιοχή φιλοξενεί περίπου 1.800 πρόσφυγες και δημιουργούνται πολλά προβλήματα, μαζί με όλα τα άλλα που ήδη είχε. Ο Υπουργός μού είπε ότι το εξετάζει, δεν ήταν αρνητικός. Θα επανέλθω για το θέμα, διότι θεωρώ ότι η περιοχή χρειάζεται περισσότερη αστυνόμευση, έτσι ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και να κυκλοφορούν ελεύθερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Αναφορικά με το προσφυγικό- μεταναστευτικό ο βουλευτής ΝΔ υπογράμμισε πως η κατάσταση την οποία παρέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν χαοτική και άναρχη. «… Σύμφωνα με στοιχεία του 2019, είχαμε 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου και δυόμιση χρόνια για να προσδιοριστεί η δικάσιμος για μια αίτηση. Είχαμε 14.000 προσφυγές στην Αρχή προσφυγών και περισσότερα από δύο χρόνια για τον προσδιορισμό τους. Και δυστυχώς, είχαμε μόλις 1.806 επιστροφές σε 4 χρόνια στην Τουρκία, βάσει της κοινής δήλωσής της με την ΕΕ. Εμείς αλλάζουμε πολιτική. Μετά και την ψήφιση του νέου νόμου για το άσυλο, έχουμε αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων μας. Ήδη έχουν ενισχυθεί και οι μονάδες του Λιμενικού και θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο με την πρόσληψη των νέων στελεχών. Η χώρα αποκτά ένα δομημένο σύστημα διεθνούς προστασίας, το οποίο αυστηροποιεί και επισπεύδει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, το οποίο προσδιορίζουμε στο τρίμηνο. Αυτοί που δεν δικαιούνται ασύλου, θα μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, μέχρι την επιστροφή τους», είπε.

Για το αν θα υπάρξουν νέες ροές προσφύγων στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης ανέφερε: «Όσον αφορά την περιοχή μας. Για να αντιμετωπισθεί και αυτό το θέμα , η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες κάποια μέτρα. Τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή. Σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι περίπου στα όρια, λίγο κάτω από το 1%, οπότε δεν θα δεχθούμε άλλους πρόσφυγες. Το πρόβλημα στην Περιφέρεια είναι οξυμένο διότι αν υπολογίσουμε τις δομές που έχουν εγκατασταθεί στις περιοχές μας ξεπερνούν το 1%, άρα πρέπει να το δούμε και αυτό όσον αφορά την κατανομή σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Και συμπλήρωσε: «Οι Έλληνες, όλοι μαζί, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, με αλληλεγγύη. Όπως ξέρετε, από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, ολοκληρώθηκαν μεταφορές 6.500 ατόμων, από τα νησιά μας στην ενδοχώρα. Τις τελευταίες ημέρες, υλοποιήθηκε ένα ακόμη σημαντικό κύμα μεταφοράς 1.100 προσφύγων. Στόχος είναι, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ».

Η δήλωση Γιαννούλη

Σχολιάζοντας, τέλος, τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη ο κ. Αναστασιάδης τόνισε: «Η δήλωση του Χρήστου Γιαννούλη ξεπερνά σε ανοησία ακόμη και αυτούς που πήγαν επίτηδες να οργανώσουν αυτή την εκδήλωση, δίπλα σε δομές φιλοξενίας… Είναι στην κουλτούρα μας να μαζευόμαστε σε υπαίθριους χώρους και να ψήνουμε. Εάν βεβαίως αυτό γίνεται επίτηδες δίπλα σε δομές, θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει γελοίο ή ανάξιο λόγου. Το να φτάσει, όμως, κανείς να ζητά ποινικές διώξεις για κάτι τέτοιο φανερώνει απέραντη ιδεοληψία και μία αντίληψη ολοκληρωτική και όχι δημοκρατική».

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Σ. Αναστασιάδη.