Κ. Μητσοτάκης στον Σκάι: Τι είπε για ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, μεταναστευτικό και μπαχαλάκηδες

Μείωση του ΕΝΦΙΑ από του χρόνου και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου επιτηδεύματος μέσα στην τετραετία εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι «θα υπάρχει υπερπλεόνασμα το οποίο θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους. Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις πολιτικές μας και δεν είναι σκοπός μου να κάνω ψηφοθηρική πολιτική. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο. Πάντα έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών για το 2020».
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «η κυβέρνηση αυτή έχει σχέδιο. Ανακουφίζει τους πιο αδύναμους. Κινητοποιεί παραγωγικές δυνάμεις και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στρέβλωση της ελληνικής κοινωνίας».

Για το ασφαλιστικό και τον νόμο Κατρούγκαλου, ο πρωθυπουργός επισήμανε «πως η απόφαση του ΣτΕ μας δικαίωσε. Εμείς θα προσαρμοστούμε σε αυτές τις αποφάσεις. Δεν είναι μία αναγκαστική προσαρμογή. Από τη στιγμή που υπήρξε σύνδεση του εισοδήματος με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών αυτό το σύστημα κατέρρευσε». Πρόσθεσε δε πως «πάμε σε ένα νέο σύστημα που στο σύνολο της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης όλοι θα είναι κερδισμένοι και σημαντικά. Το συνολικό όφελος θα είναι σημαντικό. Πρέπει να αποκαταστήσουμε σημαντικά την ασφαλιστική συνείδηση. Ένα απλό σύστημα θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα για τον ΕΦΚΑ. Δεν έχω αμφιβολία ότι από τη στιγμή που θα γίνει αυτή η αποσύνδεση θα δούμε αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων».

Όποιος δεν δικαιούται άσυλο θα

επιστρέφει στην Τουρκία ή στη χώρα του
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα εξαγγέλλοντας για αλλαγή της πολιτικής στο θέμα της χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες. «Είμαστε υποχρεωμένοι στην πολιτική να διαχειριζόμαστε το απρόοπτο. Η έξαρση του προσφυγικού είναι κάτι απρόοπτο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απαντάμε με έμφαση. Απαντάμε σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τώρα μπαίνει ο χειμώνας οι ροές θα μειωθούν. Έχουμε άλλη πολιτική γιατί αλλάξαμε τον νόμο περί ασύλου. Σχεδόν καμία αίτηση ασύλου δεν τελεσιδικούσε», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Υπήρχε γενικά μία χαλαρότητα. Το σύστημα, λοιπόν, σφίγγει. Όποιος δικαιούται άσυλο, θα το παίρνει γρήγορα. Όποιος δεν δικαιούται άσυλο, θα επιστρέφει, είτε στην Τουρκία, είτε στη χώρα προέλευσης του», τόνισε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε πως «θα δημιουργηθούν κλειστά ελεγχόμενα προαναχωρησιακά κέντρα. Το πού και το πόσα λίγο υπομονή και θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση».

«Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι το εθνικό σύστημα επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων καρκινοβατούσε, εδώ και τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη πως η Ευρώπη χρειάζεται μία ενιαία πολιτική ασύλου. «Ο κ. Ζεεχόφερ είπε ότι μπορεί να μετακινούνται αιτούντες άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πριν ολοκληρωθεί η αίτηση ασύλου. Ελπίζουμε ότι δεν θα είμαστε πια οι μόνοι εμείς που θα επεξεργαζόμαστε αιτήσεις ασύλου επειδή βρισκόμαστε στα σύνορα. Και κάτι ακόμα τα σύνορα θα φυλάσσονται», σημείωσε.

Αναφερόμενος, τέλος, στις επιχειρήσεις της αστυνομίας σε χώρους που είναι υπό κατάληψη και στην άρση του ασύλου στα Πανεπιστήμια υπογράμμισε πως αργά αλλά σταθερά αποκαθίσταται ο νόμος και η τάξη στη χώρα. «Τελειώνουμε με τις γιάφκες των μπαχαλάκηδων και τα πανεπιστήμια αποδίδονται στους φυσικούς χρήστες τους. Οι παρεμβάσεις γίνονται όταν είμαστε απολύτως σίγουροι για την επιτυχία της κάθε επιχείρησης», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Όταν μιλάμε για ασφάλεια αντίστοιχες επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα σε όλη την επικράτεια, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς. Αυτή η πολιτική δεν έχει ταξικό πρόσημο. Ασφάλεια ίσον ελευθερία και η ασφάλεια αποκαθίσταται στη χώρα».

(Η φωτογραφία και οι πληροφορίες είναι από το skai.gr)