Πυρά εναντίον Ζέρβα από τους εργαζόμενους για τις… περίεργες μετακινήσεις: «Ξεχρεώνετε γραμμάτια σε εκείνους που σας βοήθησαν προεκλογικά»!

Σκληρή ανακοίνωση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΕΔΘ) με αφορμή το μπαράζ μετακινήσεων και… προαγωγών υπαλλήλων που γίνεται χωρίς να ερωτηθούν οι προϊστάμενοι των τμημάτων και η γενική διευθύντρια. Η ανακοίνωση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχε την έγκριση όλων των παρατάξεων του συλλόγου, είναι άκρως δεικτική για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται τις τελευταίες μέρες η ανακατανομή του προσωπικού προκαλώντας αναταραχή και ανασφάλεια μεταξύ των εργαζομένων σε όλες τις υπηρεσίες.

Ο ΣΕΔΘ διαπιστώνει «την ίδια προχειρότητα την οποία χρησιμοποίησε και η προηγούμενη Διοίκηση και βρήκε μπροστά της σύσσωμους τους εργαζόμενους» υπογραμμίζοντας παράλληλα πως αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα «είναι η αντικατάσταση εκείνων που τακτοποιούνται σύμφωνα με τις επιθυμίες τους και τις προσωπικές προσβάσεις». Επιπλέον, κατηγορεί ευθέως τον δήμαρχο ότι ξεχρεώνει… γραμμάτια σε εκείνους που τον βοήθησαν προεκλογικά και δεν κινείται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον όπως «ανενδοίαστα»(!) ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του δήμου.

Όλη η ανακοίνωση των εργαζομένων έχει ως εξής:

«Διαβάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση της Διοίκησης περί ανακατανομής προσωπικού, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών, το πρώτο πράγμα που σκεφτήκαμε είναι ότι σίγουρα αυτή η δήλωση δεν αφορά τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι δυνατόν, τη δεδομένη στιγμή που ζούμε έναν ορυμαγδό μετακινήσεων και στις Υπηρεσίες επικρατεί η απογοήτευση, η ταραχή και η δυσπιστία για τις προθέσεις της Διοίκησης, ο Δήμαρχος να θριαμβολογεί μιλώντας για υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων, με στόχο την ενίσχυση των Υπηρεσιών και των τμημάτων που έρχονται σε επαφή με τον πολίτη!!! Αυτό που στην πραγματικότητα γίνεται, είναι η αντικατάσταση εκείνων που τακτοποιούνται σύμφωνα με τις επιθυμίες τους και τις προσωπικές προσβάσεις.

Έχουν περάσει 2,5 μήνες από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διοίκησης και τα δείγματα γραφής σε σχέση με τη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού μόνο θετικά δεν είναι. Ωστόσο, περιμέναμε μία Διοίκηση που θα αποκαθιστούσε το αίσθημα δικαίου και θα δημιουργούσε ένα περιβάλλον ασφάλειας, αξιοκρατίας και ηρεμίας, έτσι ώστε να κινηθεί η διοικητική μηχανή με σεβασμό στην ιεραρχία και στα προσόντα των υπαλλήλων. Το μόνο που βλέπουμε είναι να καλλιεργούνται οι παθογένειες του παρελθόντος και μάλιστα να αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Το Σωματείο από την πρώτη στιγμή, κύριε Δήμαρχε, σας ανέφερε ότι η αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στις τάξεις των εργαζομένων είναι μεγάλο στοίχημα για εσάς. Συμφωνήσατε, αλλά τα έργα και οι πράξεις έχουν αρνητικό πρόσημο. Υπάρχουν κάποια εύλογα ερωτήματα: Ποιός κάνει τις μετακινήσεις; Οι γενικοί Διευθυντές και οι Διευθυντές συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία; Χωρίς τη συνδρομή αυτών, πως είναι δυνατόν να γίνει σωστή κατανομή του προσωπικού;

Επίσης, σας θέσαμε το φλέγον και κατεπείγον ζήτημα ότι πρέπει να προχωρήσετε άμεσα σε “κρίσεις” Διευθυντών και Προϊσταμένων πριν τον καινούριο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Πάραυτα, στο θέμα των προαγωγών με νόμιμες διαδικασίες ήσασταν αντίθετος, λέγοντας ότι θα γίνουν μετά τον νέο OEY. Και αυτό βέβαια εξηγείται, από το γεγονός ότι στη συνέχεια τοποθετήσατε με απόφασή σας, δικούς σας σε θέσεις Προϊσταμένων.

Η τελευταία μάλιστα τοποθέτηση υπαλλήλου σε πόστο Προϊσταμένου, που έγινε πριν από λίγες μέρες σας εκθέτει πολύ. Όλα δείχνουν ότι ξεχρεώνετε γραμμάτια σε εκείνους που σας βοήθησαν προεκλογικά και όχι ότι υπηρετείτε το δημόσιο συμφέρον, όπως ανενδοίαστα ανακοινώνεται.

Η στάση σας ότι οι “κρίσεις” συνδέονται με την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας δεν ευσταθεί σε καμία περίπτωση για πολλούς λόγους:

(α) τον Μάρτιο περιμένουμε τον Νόμο για το Επιτελικό κράτος2, με τον οποίο μεταφέρονται στους Δήμους αρμοδιότητες από την κεντρική Διοίκηση.

(β) Πριν από την κατάρτιση του ΟΕΥ ,προηγείται η αξιολόγηση των Δομών, αν υπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον και το έργο παράγουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δεν γίνεται μέσα σε έξι μήνες, ούτε καν σε ένα χρόνο. Επιπρόσθετα, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ούτε το στρατηγικό σας, ούτε το επιχειρησιακό σας σχεδιασμό.

Γενικά, δε βλέπουμε να έχετε μεθοδολογία για την τροποποίηση του Οργανισμού. Αντίθετα, διαπιστώνουμε την ίδια προχειρότητα την οποία χρησιμοποίησε και η προηγούμενη Διοίκηση και βρήκε μπροστά της σύσσωμους τους εργαζόμενους. Να σας υπενθυμίσουμε ότι τότε αγωνιστήκατε μαζί μας. Επομένως, δεν είναι του παρόντος η τροποποίηση του Οργανισμού, όπως είναι οι “κρίσεις”.

Ο ΣΕΔΘ είναι ο μεγαλύτερος Σύλλογος, ο πιο αντιπροσωπευτικός, με μεγάλη εμπειρία και σε καμιά περίπτωση δε θα αφήσουμε απροστάτευτα τα μέλη μας στις διαθέσεις κανενός. Η κατάσταση στις τάξεις των εργαζομένων, μετά και τις τελευταίες μετακινήσεις και τα αναπάντητα ερωτηματικά που πηγάζουν, είναι ένα καζάνι που βράζει. Το καμπανάκι χτύπησε πολύ νωρίς.

Σας καλούμε κ. Δήμαρχε,

– Οι μετακινήσεις στο εξής να γίνονται μετά από συνεννόηση με Γενικούς Δ/ντες, Δ/ντες και σε κάποιες περιπτώσεις και του ιατρού εργασίας.

– Να αποκαταστήσετε το αίσθημα δικαίου για να ηρεμήσουν οι υπηρεσίες.

– Να αποκαταστήσετε την επικοινωνία με τις Υπηρεσίες, η οποία από την ανάληψη των καθηκόντων σας είναι ανύπαρκτη.

– Να προβείτε άμεσα σε “κρίσεις και να σταματήσετε τις προσωπικές σας τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης.

Το ΔΣ του ΣΕΔΘ».