ΣΕΚΤ: Η διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων απάντηση στη φοροδιαφυγή -Δεν υπάρχουν «πειραγμένες ταμειακές»

Την αντίδραση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων (ΣΕΚΤ) προκάλεσαν πρόσφατα δημοσιεύματα που περιλαμβάνουν στον τίτλο τους, «εντελώς άστοχα, την φράση ”πειραγμένες Ταμειακές Μηχανές”». Αφορμή για το θέμα ήταν η αποκάλυψη της ΑΑΔΕ κυκλώματος που ανέπτυσσε και χρησιμοποιούσε παράνομο λογισμικό με στόχο την παραποίηση παραστατικών.

Σύμφωνα με τον ΣΕΚΤ, «αφενός το άρθρο που ακολουθεί τα ως άνω δημοσιεύματα σε καμιά περίπτωση δεν επιβεβαιώνει το τίτλο του, αφού αντιθέτως στη συνέχεια διευκρινίζεται ότι μέσω παράνομου λογισμικού που εγκαθίσταται στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή της επιχείρησης, παραποιούνται τα αντίγραφα των αποδείξεων που φυλάσσονται στον υπολογιστή.

Αφετέρου, όλες αυτές οι παράνομες επεμβάσεις, σε καμιά περίπτωση δεν αφορούν τις Ταμειακές Μηχανές, αλλά το λογισμικό που εγκαθίσταται στον Η/Υ και παρεμβάλλεται μεταξύ του εμπορικού προγράμματος και του φορολογικού μηχανισμού (Ειδική Ασφαλής Φορολογική Διάταξη Σήμανσης Στοιχείων – ΕΑΦΔΣΣ)».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΚΤ «ουδέποτε έως σήμερα, από τότε που καθιερώθηκαν οι Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές (1989), δεν έχει αναφερθεί από τις φορολογικές ελεγκτικές αρχές, οποιοδήποτε κρούσμα παρέμβασης σε αυτές και καμιά αλλοίωση των φορολογικών δεδομένων που φυλάσσονται στην ασφαλή και απαραβίαστη φορολογική μνήμη που διαθέτουν, δεν έχει εντοπιστεί.

Ο λόγος για την απουσία τέτοιων κρουσμάτων είναι προφανής καθόσον, τα αυτόνομα συστήματα κλειστού τύπου (embedded) όπως είναι οι Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές, οι Φορολογικοί Μηχανισμοί, τα Τραπεζικά Τερματικά αποδοχής καρτών (EFTPOS) και άλλα παρόμοια συστήματα που απαιτούν υψηλό βαθμό ασφάλειας, είναι σχεδόν αδύνατο να παραβιαστούν.

Αντιθέτως, όπου στη διαδικασία ασφαλούς καταχώρησης δεδομένων, παρεμβάλλεται λογισμικό που εγκαθίσταται σε Η/Υ (όπως στη προκειμένη περίπτωση), αυτό ενδέχεται να αλλοιωθεί.

Πρέπει πάντως να τονιστεί εδώ ότι, η δυνατότητα εντοπισμού της κακόβουλης αυτής ενέργειας, παρασχέθηκε στις ελεγκτικές αρχές, χάρη στη σύγκριση των αλλοιωμένων στοιχείων με αυτά που φυλάσσονται στο Φορολογικό Μηχανισμό, το μόνο απαραβίαστο στοιχείο σε όλο το κύκλωμα της διαδικασίας έκδοσης αποδείξεων».

Τέλος, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΕΚΤ «η επιχειρούμενη παραποίηση στοιχείων μέσω του λογισμικού θα είχε αναιρεθεί, αν είχε υλοποιηθεί η πολυσυζητημένη διασύνδεση των Ταμειακών Συστημάτων με το Server της ΑΑΔΕ, ειδικότερα όταν από το 2014 όλα τα Ταμειακά Συστήματα διατίθενται με αυτή τη δυνατότητα και ο Server τελεί από τότε υπό πιλοτική δοκιμασία με απόλυτα επιτυχή αποτελέσματα. Το μόνο που απομένει προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η διασύνδεση είναι κάποιος να πει «συνδέστε το ταμειακό σύστημα στη “πρίζα” του ίντερνετ», τόσο απλά….».