Αλέξης Πατέλης (Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού): Δημιουργείται ενοποιημένη διαδικτυακή πύλη για το δημόσιο, το gov.gr

Στην πολιτική της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, στάθηκε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αλέξης Πατέλης, Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, τοποθετούμενος στο δείπνο που παρέθεσε σήμερα το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο του αυριανού πρώτου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο «Η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης – Μία ελληνογερμανική συνεργασία». To Φόρουμ διοργανώνουν από κοινού το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Ειδικότερα, ο κ. Αλ. Πατέλης, αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι αρχικά να απλοποιήσει τις διαδικασίες του δημοσίου και εν συνεχεία να τις ψηφιοποιήσει. «Σε αυτή τη φάση αξιολογούνται όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να καταργηθεί ό,τι χαρακτηρίζεται περιττό ώστε να δημιουργηθεί μία ενοποιημένη διαδικτυακή πύλη, το gov.gr, η οποία θα λειτουργεί όπως οι υπηρεσίες μίας στάσης (one stop shop) για κάθε επαφή που θα έχουν οι πολίτες με το δημόσιο. Το σχέδιο αυτό εφαρμόζεται στα πρότυπα της Ψηφιακής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε ο κ. Πατέλης.

Εκπαιδευτικό κέντρο…

Σε ό,τι αφορά την παιδεία, ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια από τον κρατικό συγκεντρωτισμό. «Θέλουμε να αυξήσουμε την αυτονομία και τη διοικητική αυτοτέλεια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ μια άλλη προτεραιότητα αποτελεί η μετατροπή της Ελλάδας σε εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Γι’ αυτό και επιτρέπουμε τη θέσπιση ανώτατων σπουδών σε ξένες γλώσσες, έναντι φυσικά ενός τιμήματος. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε φοιτητές από όλον τον κόσμο. Αν το έκανε η Κύπρος, γιατί να μην το κάνουμε και εμείς;» διερωτήθηκε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

Αποσύνδεση εισφορών

από εισόδημα και ηλικία

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, υπογράμμισε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου λειτούργησε τιμωρητικά προς τη μεσαία τάξη και οδήγησε στην κατάρρευση των δηλωθέντων εισοδημάτων. «Σύντομα θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού των αυτοαπασχολούμενων. Σε αυτές θα αποσυνδέονται οι εισφορές από το εισόδημα, αλλά και από την ηλικία, ενώ θα δημιουργηθούν διακριτές κλάσεις όπου θα μπορεί ο κάθε αυτοαπασχολούμενος να επιλέξει εκείνη που επιθυμεί, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που θέλει να πάρει. Θα υπάρξει ειδική πρόνοια για τους νέο-εισερχόμενους στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε ο κ. Πατέλης.

Σχετικά με τους μισθωτούς σημείωσε ότι η κυβέρνηση μελετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, και θα επανέλθει με την πρότασή της για αύξηση της ανταποδοτικότητας, ειδικά για τα υψηλότερα εισοδήματα, καθώς και για αυτούς που εργάζονται περισσότερα χρόνια.

Μείωση φορολογίας

Ο κ. Πατέλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα δημοσιονομικά, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, ωστόσο, όπως είπε, θεωρεί ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει χώρος για μείωση φορολογίας, αλλά και υιοθέτηση βέλτιστων πολιτικών. Αφού αναφέρθηκε στο σχεδιασμό περί ελάφρυνσης της φορολογίας, στάθηκε ειδικότερα στη χρήση των δικαιωμάτων προαίρεσης, των λεγόμενων stock options, τονίζοντας ότι «θα αλλάξει ο τρόπος φορολόγησής τους με αυτοτελή φορολόγηση 15%. Στο μέλλον θα προβούμε και σε άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις για να μπορέσουν τα stock options να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και στην Ελλάδα όπως σε άλλες χώρες, ευθυγραμμίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τα κίνητρα εργαζομένων και εργοδοτών. Στόχος μας είναι, ακόμη, να προσελκύσουμε startups και εταιρείες τεχνολογίας που κάνουν ευρύτερη χρήση τέτοιων κινήτρων», σημείωσε.

Προσέλκυση non-dom

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δημιουργεί επίσης ένα πλαίσιο προσέλκυσης ευκατάστατων πολιτών από το εξωτερικό, των λεγόμενων non-dom. Με ένα σταθερό φόρο ύψους 100.000 ευρώ και χωρίς φόρο κληρονομιάς για το παγκόσμιο εισόδημα και περιουσία, δίνουμε κίνητρο να μεταφέρει κάποιος τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά, τέλος, την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη θεσμοθέτηση ενός νέου, ολοκληρωμένου πλαισίου που θα μειώνει τη γραφειοκρατία και θα απλοποιεί τις διαδικασίες και, επιπλέον, μελετά όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, πάντα σε στενή συνεργασία με όλες τις αρμόδιες ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές, τις τράπεζες, την αγορά και τους επενδυτές.

Ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού ανέλυσε επίσης την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Ενέργειας, όπου, όπως είπε, ο στόχος είναι διπλός: να μεταβεί η χώρα στη μεταλιγνιτική εποχή με τη δραστική ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να ανοίξει η αγορά στον ανταγωνισμό.

Τέλος, ιδιαίτερες ήταν οι αναφορές του στις τράπεζες, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και στο σχέδιο Ηρακλής που ήδη δρομολογείται, ενώ επέμεινε στην ανεξαρτησία των θεσμών, ειδικότερα για τον τραπεζικό τομέα, αφού όπως σημείωσε με έμφαση: «H κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Μπορεί αυτό που σας λέω να ακούγεται ως κάτι αυτονόητο αλλά σε μία περίοδο που σχεδόν παντού στον κόσμο ο λαϊκισμός βρίσκεται σε ανοδική πορεία, δεν είναι».

Η καινοτομία στηρίζει την απασχόληση

Ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, Thomas Rachel, δήλωσε πεπεισμένος ότι μέσα από το αυριανό Φόρουμ Καινοτομίας, που διοργανώνουν από κοινού το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, θα δοθεί το έναυσμα για ακόμη πιο εντατική συνεργασία μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας στον τομέα της επιστήμης και της επιχειρηματικότητας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η ενίσχυση των ελληνογερμανικών καινοτόμων δράσεων στον τομέα της έρευνας, πέραν των άλλων, θα επιδράσει θετικά και στον τομέα της απασχόλησης στην Ελλάδα».

Στον πυρήνα της πολιτικής η Καινοτομία

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, κατά την έναρξη της εκδήλωσης τόνισε ότι, το Φόρουμ βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής την οποία στηρίζει το Επιμελητήριο μέσα από σειρά δράσεων για την επαγγελματική εκπαίδευση, όπως και για την Έρευνα και την Καινοτομία.

«Αποτελεί μια πολιτική που καλείται να συνεισφέρει στη μεγάλη πρόκληση της Ανάπτυξης, με τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για την Ελλάδα που βασίζεται στην Καινοτομία και την Κοινωνία της Γνώσης», ανέφερε για να προσθέσει ότι είναι στο «χέρι» τόσο της πολιτείας όσο και της αγοράς «τα νέα τεχνολογικά δεδομένα να μην συντηρήσουν το κοινωνικό χάσμα ή να προκαλέσουν νέα -πιθανώς μεγαλύτερα- προβλήματα, αλλά να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας. Ο χρόνος κυλά και θα είναι εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, αν η χώρα δεν επενδύσει με ένταση και συγκεκριμένες στοχεύσεις στα οικοσυστήματα των startups και σε τεχνολογίες αιχμής»

Ο κ. Κελέμης αναφερόμενος στα κεφάλαια που διαθέτει η Ελλάδα στον τομέα της καινοτομίας επεσήμανε πως το 2017 έφθασαν τα 2,03 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,13% του ΑΕΠ και κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα αν το συγκρίνουμε με το 2004, έτος με σαφώς μεγαλύτερο ΑΕΠ, ενώ με βάση το δείκτη Έντασης “Έρευνας & Ανάπτυξης” της Ε.Ε. η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με σχετικά υψηλή επίδοση, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση και λαμβάνοντας υπ’ όψη την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

Ωστόσο, όπως είπε, παρά τη σημαντική αυτή αύξηση, πρόκειται για επίδοση η οποία υστερεί του ευρωπαϊκού μέσου όρου. ”Γι’ αυτό εξάλλου κι η Ελλάδα το 2017 κατατάχθηκε στη 18η θέση μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στον τομέα της καινοτομίας, οι οποίες σύμφωνα με τη Eurostat, το ίδιο έτος και στο σύνολο της ΕΕ ανήλθαν σε 320 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 2,07% του κοινοτικού ΑΕΠ, έναντι 1,78% 10 χρόνια πριν (2007)” συμπλήρωσε ο κ. Κελέμης.

Τέλος, αναφερόμενος στις επιδόσεις της Ε.Ε. υπογράμμισε ότι διαμορφώνονται σε σχετικά χαμηλά και παρόμοια επίπεδα με την Κίνα, της οποίας οι αντίστοιχες δαπάνες κινήθηκαν στο 2,06%, αλλά πολύ χαμηλότερα της Νότια Κορέας της οποίας ο αντίστοιχος δείκτης το 2017 ήταν 4,22%, της Ιαπωνίας με 3,28% και των ΗΠΑ με 2,76%.