Κ. Κιλτίδης: Ποια είναι η αλήθεια για τα πλευρικά διόδια Πολυκάστρου (ΑΡΘΡΟ)

ΑΡΘΡΟ
Του Κωνσταντίνου Β. Κιλτίδη*

Το μείζον ζήτημα που προκύπτει από τη συζήτηση για τα παράπλευρα διόδια στο Πολύκαστρο, είναι αυτό της κατασκευής της Εθνικής Οδού με διπλή κατεύθυνση του τμήματος Αγ. Αθανασίου – Ευζώνων. Το 2009 είχε δοθεί η εντολή και ολοκληρώθηκε η σχετική μελέτη. Μέχρι τότε άκουγα πολλά για εθνικούς λόγους ή άλλες προτεραιότητες της πολιτείας. Ήρθε στην εξουσία στο τέλος του 2009 το ΠΑΣΟΚ με τον ανεκδιήγητο Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Κατέστρεψαν ό,τι σωστό σχεδιάσθηκε τότε με αποφάσεις και όχι υποθέσεις ή προγραμματισμούς.

Η κ. Μπατζελή, υπουργός του ΥΠΑΑΤ, ακύρωσε αποφάσεις για τον νομό μας, διέγραψε έργα πνοής που αποφασίσθηκαν όχι με τοπικισμούς ή παλαιοκομματισμό. Φράγμα Μεταξοχωρίου, φράγμα Γουμένισσας, φράγμα Μεγάλων Λιβαδείων- Καστανερής, αναπλάσεις και δρόμοι. Ακύρωσε μάλιστα δρόμο με ολοκληρωμένη την μελέτη και τον διαγωνισμό στον αέρα (Μεγάλη Στέρνα – Ηλιόλουστο). Έτσι αγνοήθηκε και η μελέτη για δημοπράτηση του οδικού άξονα Αγ. Αθανασίου – Ευζώνων. Επί χρόνια απαντούν στον εκάστοτε Δήμαρχο ότι χρειάζεται νέα μελέτη.

Σήμερα, χωρίς κατασκευαστικές τροποποιήσεις για την οδική ασφάλεια και την στατική επάρκεια του υπάρχοντος οδικού άξονα θέλουν να στήσουν διόδια, προχωρώντας ήδη στην καταστροφή της παλαιάς υποδομής.

Νιώθω την ανάγκη να γνωστοποιήσω, που βρισκόμασταν και που μας οδήγησε, μέσα σε κρίση, η αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Θέλω να τονίσω όμως τι πρέπει να προσέξει η σημερινή κυβέρνηση, σε μια περιοχή που δοκιμάζεται τραγικά από μείζονα ζητήματα υποδομών και από το μεταναστευτικό, όπου ανταποδοτική οφειλή για της παρεχόμενες υπηρεσίες δεν έχει ακόμη συζητηθεί. Δεν μπορούν να αναφέρονται σήμερα σε μνημόνια, να στερείται η κοινωνία συγχρόνου οδικού άξονα και να αγνοείται η επικινδυνότητα του υπάρχοντος οδοστρώματος και κομβικής γέφυρας (Κιλκίς – Γουμένισσας και Αγ.Αθανασίου – Ευζώνων).

Οι αντοχές και οι ανοχές έχουν όρια.

*Ο κ. Κωνσταντίνος Β. Κιλτίδης είναι Ιατρός – Πρ. Βουλευτής, Υφυπουργός της Νέας Δημοκρατίας