Χ. Σταϊκούρας: Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Τη διανομή επιπλέον μερίσματος στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη τηλεόραση του OPEN, ενώ ανακοίνωσε πως οι σχετικές αποφάσεις για το μέρισμα και τις παροχές σε χρήμα θα ληφθούν εντός της εβδομάδας από τον πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη 13η σύνταξη είπε πως τα 800 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί φέτος θα διατηρηθούν ως μία μόνιμη κίνηση της οποίας ο χαρακτήρας θα αποφασισθεί από το αρμόδιο υπουργείο.

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για το επίδομα θέρμανσης και μετά το τέλος του 2019 υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση αύξησε το συγκεκριμένο κονδύλι κατά 10 εκατ. ευρώ. Επίσης, όπως είπε, το επίδομα χορηγείται φέτος και όχι το επόμενο έτος «σε αντιδιαστολή με το τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια».

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει διαγραφή οφελών για όσους χρωστούν έως 10 ευρώ (αφορά 536.000 ΑΦΜ), ενώ αναφερόμενος στη 2η δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 10% ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αυτή δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στον προϋπολογισμό, καθώς, όπως είπε, η άσκηση επί των αντικειμενικών αξιών που θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάιο μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο. «Για την ώρα έχουμε μειώσει τον ΕΝΦΙΑ μέχρι τώρα 22%. Έχουμε υποσχεθεί προεκλογικά 30%. Εκτιμούμε ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Τον Μάιο του 2020 θα έχουμε εικόνα για το πόσο θα μειώσουμε περαιτέρω τον ΕΝΦΙΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ.

Αναφερόμενος στη 2η δόση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών προς τις επιχειρήσεις ο κ. Σταϊκούρας είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να συνδυαστεί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Τέλος, αναφερόμενος στη φορολοταρία είπε πως δεν θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς  θα αλλάξει ο υφιστάμενος σχεδιασμός της. «Θα προχωρήσουμε σε μια νέα φορολοταρία, όπου θα δίνουμε παροχές σε είδος, όπως αυτοκίνητα, κάρτες απεριορίστων διαδρομών σε λεωφορεία», είπε χαρακτηριστικά.