Συνάντηση Επιχειρηματικού Συμβουλίου του ΟΣΕΠ -Μνημόνιο συνεργασίας με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής

Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η 61η Τακτική Συνάντηση των μελών του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), στο πλαίσιο της ανάληψης από τη χώρα μας της Προεδρίας του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του ΟΣΕΠ για το τρέχον εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι το Επιχειρηματικό Συμβούλιο του ΟΣΕΠ αποτελεί το συνδεδεμένο όργανο του Οργανισμού το οποίο εκπροσωπεί τις επιχειρηματικές κοινότητες των 12 κρατών – μελών (Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία και Τουρκία).

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του ΟΣΕΠ, κ. Χαρίλαος Αλεξόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βουλγαρίας, κ. TodorTabakov, ο Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ρουμανίας, κ. EduardCostin, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Οργανισμού DEIK, κ. SelcukAkat, η Υποπρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. OlenaHladushchenko και ο Υποπρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Sergei Nikiforov.

Η συνεδρίαση επικεντρώθηκε στον καθορισμό των κριτηρίων και της διαδικασίας για τη διασύνδεση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου με άλλους επιχειρηματικούς φορείς και στην παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας του Οργανισμού www.bsecbc.com.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το Επιχειρηματικό Συμβούλιο του ΟΣΕΠ προχώρησε στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΘ.

Η εκδήλωση με τίτλο «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής – Καλές πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου» συγκέντρωσε πλήθος κόσμου και έδωσε την δυνατότητα να παρουσιαστεί, τόσο το πολυσχιδές έργο του Δικτύου, όσο και δράσεις άλλων φορέων, όπως ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), η βιομηχανία Isomat, το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο και το Ορφανοτροφείο Μέλισσα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με στόχο τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου και τη διεύρυνση της πρωτοβουλίας του Δικτύου στις υπόλοιπες έντεκα χώρες του Οργανισμού.
Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωνσταντίνος Μωραϊτίδης, εκπρόσωπος της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΒΕΘ και Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου, καθώς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Δρόσος Τσαβλής.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του ΟΣΕΠ και μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΘ, κ. Χαρίλαος Αλεξόπουλος, επισήμανε ότι στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Επιχειρηματικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί και ένα μίνι-συνέδριο για την εταιρική κοινωνική ευθύνη, που μέχρι στιγμής δεν είχε αναδειχθεί μέσα από τις δράσεις του Συμβουλίου.

Ο κ. Αλεξόπουλος τόνισε πως οι επιχειρήσεις απαιτείται να επιδιώκουν να προσφέρουν στην κοινωνία, προκειμένου μετά και η κοινωνία να φροντίσει αυτές.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής κ. Νικόλαος Πέντζος, σημείωσε πως το Δίκτυο από το 2013 που ιδρύθηκε, υποστηρίζει άτομα, ομάδες, φιλανθρωπικά σωματεία, οργανώσεις και φορείς, διασυνδέοντάς τους με την επιχειρηματική κοινότητα του Βορειοελλαδικού Τόξου. Στο πλαίσιο αυτό, προωθεί την έννοια της κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης των επιχειρήσεων, καθώς και την προαγωγή της ιδέας της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας.

Έτσι, το Δίκτυο σήμερα στηρίζει για σίτιση και καθημερινές ανάγκες 29 συσσίτια και κοινωνικά παντοπωλεία, 41 φορείς και ιδρύματα και 31 συλλόγους και οργανώσεις.
Στις συνεργασίες του Δικτύου συγκαταλέγονται αυτή με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, ενώ μαζί με την Εθνική Τράπεζα δημιουργήθηκε το πρόγραμμα συμμετοχικής χρηματοδότησης Act4Greece για την κάλυψη συσσιτίων στη Θεσσαλονίκη και στην Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Πέντζος απευθυνόμενος στο κοινό της εκδήλωσης προέτρεψε τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου να υλοποιήσουν παρόμοιες δράσεις, όπως αυτές που κάνει πράξη καθημερινά το Δίκτυο.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βουλγαρίας, κ. Τόντορ Ταμπάκοφ.

Ο κ. Ταμπάκοφ δήλωσε ότι πρακτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εφαρμόζονται στην Βουλγαρία κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις, σε αντίθεση με τις μεσαίες και μικρότερες, οι οποίες ακόμη δεν έχουν δραστηριοποιηθεί στον τομέα αυτό. Επομένως, η παρουσίαση ανάλογων δράσεων, καθώς και η παροχή υποστήριξης για ενσωμάτωση τους στον τρόπο άσκησης διοίκησης των Βουλγαρικών επιχειρήσεων, χρειάζεται να συνεχιστεί. Προς την κατεύθυνση της επέκτασης της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην Βουλγαρία βοήθησε τα τελευταία χρόνια και το γεγονός ότι για αυτές τις δαπάνες υφίστανται φοροαπαλλαγές.
Στις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του ομίλου του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), αναφέρθηκαν η Διευθύντρια Προγράμματος Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επενδύσεων κ. Βασιλική Σωτηροπούλου και η Σύμβουλος ΕΚΕ κ. Ζωή Μπαβαβέα.

Την δραστηριότητα της βιομηχανίας Isomat στην εταιρική κοινωνική ευθύνη παρουσίασε η υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρίας, κ. Αθηνά Νουσιοπούλου, ενώ για την ωφέλεια τους από ανάλογες δράσεις μίλησαν εκ μέρους του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο, ο Γενικός Διευθυντής του, κ. Λουκάς Ίσαρης και εκ μέρους του Ορφανοτροφείου “Η Μέλισσα”, η Διευθύντριά του, κ. Βασιλεία Μαύρου.